Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Svijet

Pronašli ga na plaži prije više od 70 godina: Doznat će tko je tajanstveni muškarac?

Autopsijom su probali utvrditi uzrok smrti, a istražitelji vjeruju da je ona nastala zbog otrova kojeg nije bilo moguće otkriti.
21. listopada 2019. u 09:13 1 komentara 2259 prikaza
Foto: Screenshot/YouTube
Pogledajte galeriju 1/3

Više od 70 godina australsku policiju muči slučaj misterioznog čovjeka čije je tijelo pronađeno u prosincu 1948. godine na plaži Somerton Park južno od Adelaidea.

Krugovi u snijegu VIDEO Dronom snimao prirodu pa slučajno uhvatio impresivan prizor

Muškarac je bio obučen u odijelo, kod sebe je imao nekoliko stvari, no nije imao nikakve dokumente, a sve etikete s odjeće bile su uklonjene. Kod sebe je imao dopola popušenu cigaretu, pola paketa žvakaćih guma, šibice i češalj.

Nije uspio ni pokušaj da ga otkriju uz pomoć zubala jer se ono nije poklapalo ni s jednim kartonom u zemlji. Kasnije su u odijelu pronašli tajni džep u kojem se nalazi komad papira na kojem je pisalo ''tamám shud'', perzijski izraz koji znači ''završeno''. Poslije je otkriveno da je taj komad papira otrgnut iz rijetke kopije knjige napisane u 12. stoljeću.

Pronađena je i knjiga iz koje je otrgnuta stranica, a u njoj je otkriven broj telefona kao i kriptirana poruka. Telefonski broj odveo je policiju do Jessice Thomson, no ona je tvrdila da ne poznaje tog čovjeka. Kasnije je priznala da je kopiju knjige dala muškarcu zvanom Alfred Boxhall. Nakon istrage pronađeni su Boxhall i darovana knjiga.

Autopsijom su pokušali utvrditi uzrok smrti, a istražitelji vjeruju da je ona nastala zbog otrova kojeg nije bilo moguće otkriti.

INTRIGANTNE POJAVE Ovo je 6 misterioznih fenomena koje ni znanstvenici ne mogu objasniti

Istražitelji vjeruju da je muškarac bio špijun, a mnogi su pokušali dešifrirati pronađenu poruku, no nisu uspjeli. Prije 10 godina Derek Abbott, profesor sa sveučilišta u Adelaideu, krenuo je u rješavanje slučaja te je zatražio da se ekshumira tijelo muškarca. Deset godina kasnije njegova će se želja vjerojatno ostvariti.

Abbott nije slučajno ušao u istragu jer je možda oženjen unukom misterioznog muškarca. Budući da je sud odobrio ekshumaciju, misterij bi se konačno mogao riješiti.

Pogledajte i video: Misteriozni ljudi - tko su zelena djeca, svjedokinja Kennedyjeva ubojstva...

DIVA CIJELI DAN
Jedan dan u životu beauty novinarke – puno više od pisanja o cipelama