Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 84
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Vlada zabrinuta

Pronađu li Norvežani naftu u Jadranu, MOL će donositi odluke?

nafta
VL
21.02.2011.
u 12:00

Pronađu li Norvežani naftu u Jadranu, MOL će dogovarati raspodjelu dobiti

Uloga hrvatske strane, odnosno Ine, upitna je u poslu sa Statoilom, norveškim naftnim divom koji želi istraživati naftu i plin u srednjem i južnom Jadranu. Iako norveška naftna kompanija, jedna od najiskusnijih u svijetu kad je riječ o vađenju nafte iz podmorja, to crno blago želi istraživati u nedovoljno istraženim, a potencijalno bogatim područjima hrvatskog Jadrana, pregovore s tom kompanijom vodi mađarski MOL.

Određivat će i cijenu?

Inin suvlasnik MOL, koji drži 47,15 posto dionica kompanije (samo tri posto više od Vlade) iz pregovora sa Statoilom istisnuo je hrvatskog predstavnika. Umjesto Želimira Šikonje, Inina direktora Sektora istraživanja i proizvodnje u jugoistočnoj Europi (u što spada i RH), o poslu s Norvežanima razgovara Mađar Andras Kiraly, direktor Sektora međunarodnog istraživanja i proizvodnje nafte i plina.

Iako bi Šikonja morao voditi pregovore, Kiraly je sa Statoilom uime Ine potpisao ugovor o tajnosti podataka jer je ta norveška kompanija potkraj siječnja, kad je njezin predstavnik boravio u Zagrebu, zatražila i platila uvid u Ininu bazu povjerljivih podataka o područjima u srednjem i južnom Jadranu na kojima bi istraživali naftu i plin.

Ovakva situacija mogla bi biti iznimno štetna za Hrvatsku. U idućoj fazi pregovora, naime, kada se bude govorilo u uvjetima istraživanja, MOL će uime Ine dogovarati raspodjelu dobiti, definirati otkriće komercijalno, odrediti dnevnu proizvodnju te cijenu proizvedene nafte i plina! Također, postavit će se pitanje gdje će biti mjesto isporuke proizvedene nafte i plina.

MOL bi tako možda mogao inzistirati da to bude u Mađarskoj, a ne u Hrvatskoj. Ipak, hrvatski interesi možda i nisu ugroženi jer su nam iz Vlade službeno odgovorili kako do 31. prosinca ove godine nitko osim Ine ne može istraživati naftu i plin u srednjem i južnom Jadranu. Do tog je roka, naime, odlukom Vlade iz 2007. godine istraživanje nafte i plina odobreno Ini. To znači da će se i te kako morati pitati hrvatsku stranu, odnosno Vladu, u pregovorima s Norvežanima jer jedino Vlada može odobriti koncesiju za istraživanje.

Na pitanje kako Vlada kani zaštititi hrvatske interese u pregovorima sa Statoilom, odgovorili su da su za to mjerodavni njezini članovi u upravi Ine i u Nadzornom odboru. Ipak, iz Vlade su potvrdili zabrinutost zbog MOL-ovih planova.

Daleko iznad prava

– Vlada Republike Hrvatske može samo preko svojih predloženih i imenovanih predstavnika zatražiti očitovanje o navedenom – piše u odgovoru iz Vlade. Razgovor s predstavnicima Statoila Vlada će pak dogovoriti kada to bude potrebno.

Hrvatski predstavnici u Ini kažu pak kako MOL u svakodnevnu poslu ide iznad ionako velikih prava koja je dobio dioničarskim ugovorom. Kao primjer MOL-ova izguravanja Ine naši sugovornici ističu Montenegrobonus, crnogorsku naftnu kompaniju, s kojom bi MOL trebao potpisati ugovor o istraživanju nafte u crnogorskom primorju.

Prijašnjih godina na natječaj za strateškog partnera Montenegrobonusu javljala se i Ina, navodno sad MOL nije želio da se Ina uključuje u taj posao iako bi ta kompanija trebala biti nositeljica poslova u regiji.

U Ini su odbili reći zašto pregovore s Norvežanima ne vodi Šikonja već Kiraly. Odgovorili su tek da je “Kiraly također odgovoran za poslovanje u segmentu istraživanja i proizvodnje, čiji je sastavni dio održavanje i kontinuirana komunikacija sa stranim kompanijama koje se bave istim ili sličnim djelatnostima”.

Ključne riječi

Komentara 131

ZE
zevzek
13:32 21.02.2011.

. Dok se mi ko zadnji glupani prepucavamo, stranci sve što vrijedi uzimaju i nose ili ovdje iskorištavaju. Jad i bijeda.

VA
vatra
14:20 21.02.2011.

patuljčica, jesi ti komička?

OB
-obrisani-
13:31 21.02.2011.

Hercegovini je sprovedena anketa među muškarcima starijim od 18 godina...pitanje je glasilo ,,dali biste spavali sa Severinom Vučković,,.........72% ispitanih je odgovorilo...,,.jebote,nikad više,, fuj sdp pozdrav sdp u i hns u i mesiču hvala što ste razjebali inu imali toliko zdravljaa koliko imate poštenja i domoljublja

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije