Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 29
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
washington potvrdio

Pronađeni ostaci američkog F-16, i dalje se traga za pilotom

F-16 avion zrakoplov
Foto: Reuters
1/4
29.01.2013.
u 10:26

Cijelu noć s ponedjeljka na utorak spasioci su tragali za američkim ratnim lovcem F-16 koji se sinoć srušio u Jadransko more

Cijelu noć s ponedjeljka na utorak spasioci su tragali za američkim ratnim lovcem F-16 koji se sinoć vjerojatno srušio u Jadransko more. Oko četiri sata ujutro jedna talijanska ribarica pokupila je komadiće mogućeg avionskog trupa, a u kasnim popodnevnim satima iz Washingtona je stigla potvrda da su talijanske zračne snage iz Jadranskog mora izvukle letjelicu. Za pilotom je i dalje u tijeku potraga u kojoj sudjeluju ronioci Lučke kapetanije iz S. Benedetta del Tronta.

I brod Moon hrvatske tvrtke Brodospas sinoć se u 21.30 sati uključio u akciju spašavanja i potragu za američkim lovcem F-16 u Jadranskom moru, potvrdio nam je izvršni direktor Brodospasa Mladen Brodarić.

– Nalog za kretanje u akciju dobili smo od Lučke kapetanije u Raveni. Na brodu Moon trenutačno se nalazi 14 naših pomoraca, a traganje je još uvijek u tijeku – kazao nam je Brodarić.

Posljednja poruka u 20 sati

U potragu za pilotom krenuli su i zrakoplovi talijanskog vojnog zrakoplovstva iz baze Pinarella di Cervia, zatim zrakoplov ATR42 obalske straže u Pescari, helikopter financijske straže u Ravenni i Riminiju te američki zrakoplovi Dragon 28 i jedan C130 iz baze u Trapaniju. Francesco Saverio Ferrara, zapovjednik Lučke kapetanije u Ravenni, koji koordinira spašavanjem, nada se da će se poboljšati vremenske prilike kako bi se lakše tragalo za pilotom.

Lovac F-16 poletio je iz američke baze u Avianu, sjeverno od Venecije, i radioveza s njime izgubljena je kada se zrakoplov nalazio iznad mora kod mjesta Cervia pokraj Ravenne. U zrakoplovu je bio samo jedan pilot. Prema izvješću iz američke baze u Avianu taj je zrakoplov bio u letu s drugim F-16.

Posljednju poruku pilot lovca F-16 uputio je oko 20 sati u ponedjeljak uvečer naznačivši neki problem, ali nije specificirao o čemu je riječ. Pilot u drugom zrakoplovu F-16 koji je letio u paru izjavio je da je primio poziv za pomoć (mayday) iz nestalog lovca, ali da nije vidio njegov eventualni pad u more. I američki Pentagon potvrdio je nestanak zrakoplova F-16 koji je letio iznad Jadrana.

Pretpostavlja se da je kvar na F-16 bio iznenadan i težak te nije dao pilotu mogućnost da aktivira instrumente za njegovo izbacivanje iz letjelice. Pilot može aktivirati tu napravu tek nakon što je siguran da se zrakoplov nakon toga neće srušiti na prostor na kojem bi mogao ugroziti druge živote. U zrakoplovnoj luci Pagliano e Gori, koja je nadležna za operacije letova zrakoplova iz američke baze u Avianu, drže da je do kvara došlo iznenada, a ta činjenica povećava zabrinutost za sudbinu pilota F-16. I u bazi Usaf u Avianu, odakle je poletio F-16 za vježbu, vrlo su zabrinutosti za sudbinu pilota. Zapravo, teško je vjerovati da je pilot preživio pad lovca. No, plovila lučke kapetanije iz Ravenne primijetila su tragove goriva na morskoj površini, ali se ne može potvrditi je li to gorivo od nestalog lovca.

– Vidljivost je ograničena i zato što je sniježilo – rekao je zapovjednik Lučke kapetanije Cosimo Nicastro. To nije prvi put da se neki lovac F-16 sruši u more ispred Cervije. Prije tri godine, 11. veljače 2010., nestao je identičan zrakoplov talijanskog ratnog zrakoplovstva na istom prostoru, na oko četiri milje od obale između mjesta Cervia i Lido di Savio. Pilot je tada spašen jer je na vrijeme uspio iskočiti iz zrakoplova, a u moru ga je našla jedna ribarica.

>>Američki lovac F-16 nestao nad Jadranom

Komentara 8

GE
generaly
11:47 29.01.2013.

Kako to misle da su naši dobili nalog? Oni su mogli biti pozvani u pomoć, a nema njima što ravenna davati nalog.

ZA
zagabria1
12:24 29.01.2013.

za @Topgen Nemoj tako. Nas su Srbi bombardirali bez razloga 4 godine pa ih ne mrzimo. A Ameri su ipak bombardirali s razlogom, jer se agresore nije dalo drugačije urazumiti. Naprotiv, pustili su ih 4 godine da ruše po bivšimm Yu republikama koliko hoće

DI
Dingač
12:15 29.01.2013.

tako treba. mi moramo pomoći našim prijateljima amerikancima. zalužili su to. ali da je pao i zrakoplov neprijateljske nam Srbije trebali bi krenuti u potragu zbog naše osobne ljudskosti. samo da nađu žive i zdrave putnike iz zrakoplova.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije