Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 146
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
SLATKOVODNI RIBARI:

'Promijenite pravilnik ili ćemo čamcima pred Ministarstvo'

Branimir Bradarić
20.01.2023.
u 20:04

Sporan je prije svega članak 22. Pravilnika koji od ribara zahtijeva stvari koje su neprovedive, a da se pri tome ne uzimaju u obzir uvjeti u kojima rade

Proteklih godina ribiči na slatkovodnim vodama dovedeni su na granicu opstanka, a ako i kada zaživi Pravilnik o gospodarskom ribolovu u slatkovodnom ribarstvu, koji je donesen u veljači prošle godine, ali još nije u primjeni, bit će to njihov konačni kraj.

Tvrde to slatkovodni ribari koji su se jučer okupili u Vukovaru gdje su upozorili na probleme s kojima se suočavaju, ali su dogovorili i zahtjeve koje će poslati Upravi za ribarstvo Ministarstva poljoprivrede.

Niz nelogičnosti

Vukovarski ribar Darko Budimir pojašnjava kako su neke stavke Pravilnika jednostavno neprovedive, a da je posebno sporan član 22. koji od ribara zahtijeva da imaju pametne telefone na koje će instalirati aplikaciju Uprave za ribarstvo.

– Prema tom Pravilniku ribar će morati pola sata prije nego što s kopna ode na vodu najaviti da kreće u ribarenje kao i unijeti vrijeme i mjesto, vrstu i snagu motora… Prije nego što ode s vode, ribar na plovilu mora ulov sortirati po vrsti i navesti uz pomoć kojeg je alata ulovljena. Ako se aplikacija ne ispuni kako treba, ribaru prijeti oduzimanje povlastice. Međutim, nigdje ne piše zašto bih ja morao imati pametni telefon ni što učiniti u slučaju da nema signala, uletimo li u roaming ili dođe li do nekoga kvara – kaže Budimir.

Dodaje da je drugi problem što su slatkovodni ribari prebačeni pod nadzor županija koje, kako kaže, nisu spremne za njih.

– Ako ovaj Pravilnik zaživi, za godinu-dvije svi ćemo ugasiti svoje obrte jer nećemo sve to moći pratiti. Pitam se koja je svrha te aplikacije kada smo i dosad ulov morali evidentirati svakoga dana, tjedna, mjeseca i na kraju godine. Dovoljno je reći da je danas u Hrvatskoj svega 20-ak slatkovodnih ribara, a prije rata samo ih je u Vukovaru bilo registrirano 40-ak – kaže Budimir.

Miran prosvjed

Govoreći o problemima s kojima se suočavaju, dodaje da su ribari slali svoje prijedloge u Ministarstvo, ali nisu dobili nikakav odgovor niti ih je uopće tko nazvao dok se radio Pravilnik i pitao ljude na terenu je li on provediv ili nije. Zbog svega toga traže ukidanje Pravilnika jer je neprovediv i žele da se sve vrati na staro. Traže i da se slatkovodni ribari vrate pod nadležnost Ministarstva poljoprivrede kao i da se na vanjskim vodama, na Dunavu i Savi, ustroji profesionalna ribočuvarska služba koja bi kontrolirala rad ribara.

– Ne napravi li se to, spremni smo svoje čamce dovesti pred Ministarstvo poljoprivrede na miran prosvjed jer se očigledno samo tako neke stvari mogu riješiti. Žalit ćemo se i Europskom parlamentu. Moramo nešto napraviti jer ćemo u suprotnom svi završiti kao nezaposleni i kao socijalni slučajevi. Mi ne donosimo državi puno, možda oko milijun kuna godišnje na ime doprinosa, ali isto tako i ne dobivamo ništa. Tražimo samo da nam se omogući normalan rad. Oni koji donose ovakve pravilnike sjede u uredima i smišljaju ih, a očigledno ne znaju da mi radimo na vodi, po kiši, snijegu, suncu, košavi… – zaključio je Budimir. 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije