Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 99
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Jovanovićev gaf

Promijenio zakon tako da i osumnjičeni mogu voditi klubove

'SPECIJAL MAX 11.04.2012., Split - Razgovor sa Slavenom  Zuzulom,  predsjednikom RNK Split povodom 100 godina kluba.  Photo: Ivan Ivanovic/PIXSELL'
'Ivana Ivanovic/PIXSELL'
Autor
Ivanka Toma
07.09.2012.
u 11:35

Blagodati Jovanovićeva zakona već je iskoristio Slaven Žužul, suvlasnik tvrtke Skladgradnja, koji se, unatoč sudskim postupcima za financijske malverzacije na štetu države, vratio na funkciju predsjednika RNK Split.

Željko Jovanović, ministar znanosti, obrazovanja i sporta, koji je, još prije nego što je imenovan ministrom, najavio žestoku borbu protiv korupcije i kriminala u sportu, obećavajući da će “isušiti močvaru blata i nemorala koji se uvukao u hrvatski sport”, prije mjesec dana donio je zakon kojim je svima onima protiv kojih se vode kazneni postupci zbog korupcije i gospodarskog kriminala širom otvorio vrata uprava i nadzornih odbora sportskih organizacija. Blagodati Jovanovićeva zakona već je iskoristio Slaven Žužul, suvlasnik tvrtke Skladgradnja, koji se, unatoč sudskim postupcima za financijske malverzacije na štetu države, vratio na funkciju predsjednika RNK Split. Tu informaciju potvrdio nam je njegov odvjetnik Damir Primorac, inače brat Jovanovićeva prethodnika Dragana Primorca.

Korupcija tek pravomoćno


Do prije mjesec dana članak 13. Zakona o sportu u stavku 3. propisivao je da će se “osoba protiv koje je započeo kazneni postupak za kazneno djelo za koje se može izreći kazna zatvora od tri godine ili teža udaljiti od sudjelovanja u sportskim natjecanjima, obavljanju stručnih poslova u sportu i sudjelovanja u radu skupštine ili tijela upravljanja sportske udruge ili trgovačkog društva, do okončanja postupka”. Cijeli taj stavak koji je zabranjivao pristup sportu svima onima protiv kojih je pokrenut postupak za bilo koji ozbiljniji kriminal, Jovanović je izbrisao. Zaštićena su samo djeca jer stavak 3. sada glasi da će se “osoba protiv koje je pokrenut kazneni postupak zbog kaznenog djela počinjenog na štetu djeteta, odnosno maloljetnika, udaljiti od obavljanja poslova u sportu u kojima dolazi u kontakt s djecom, odnosno maloljetnicima, do pravomoćnosti presude, odnosno obustave postupka”. Korupcija može postati preprekom za stjecanje pozicija na kojima se donose odluke i raspolaže financijama u sportskim organizacijama tek kada za nju budu donesene pravomoćne presude. Koliko za to treba čekati jasno je svakom u Hrvatskoj, a ponešto o tome govori i podatak da je Slaven Žužul, kojemu je Jovanović omogućio povratak u nogomet, prvi put bio pritvoren još 2009.

Od Jovanovića smo tražili objašnjenje za potez suprotan najavama obračuna s kriminalom u sportu, posebice nogometu, danih prilikom preuzimanja nove funkcije. Ministar, međutim, tvrdi da nismo u pravu te da je Zakon takav da sprječava korupciju u sportu.

A smijenili Kalamburu

– Ne može netko biti kriv prije nego mu se to dokaže pravomoćnom sudskom presudom – odgovara Jovanović. Pitali smo zašto se onda većina zaposlenika u državnim službama automatski udaljava s dužnosti kada se protiv njih pokrene kazneni postupak te zašto je njegova vlada razriješila Sanju Kalamburu s funkcije šefice Fonda za zaštitu okoliša kada se otkrilo da se protiv nje vodi kazneni postupak. Na slučaj Kalambure Jovanović nije rekao ništa, nego je odvratio da kazneni postupci traju dugo i da je na prvom mjestu presumpcija nevinosti.

– Ne slažem se s tvrdnjom da je izmjenom ovog zakonskog članka otežano rješavanje korupcije u sportu – izričit je Jovanović.

Glavna pravnica u Ministarstvu Sara Butorac koja je, kaže ministar, pisala sporni dio zakona, tvrdi da su pravnici upozoravali da je udaljavanje iz sporta osoba kojima se sudi za kriminal neustavno. Na pitanje koji pravnici to tvrde, spomenula je samo ime Siniše Petrovića, savjetnika premijera Zorana Milanovića. O omogućavanju povratka u nogomet Žužulu, protiv kojega se vode tri kaznena postupka, Jovanović i njegova pravnica odgovaraju da ih ne zanimaju pojedinačni slučajevi, već sustav.

Komentara 13

ST
stipan
11:49 07.09.2012.

Evo nam još jedne SLUČAJNOSTI..Nisu tu u pitanju rodbinske, stranačke, financijske veze....Ma otkud...Radi kako gazda kaže i napreduješ.Pa tako i piši i briši stavke u zakonu. Opet dozvoli da se vrti lova u nogometu i tko zna gdje na tajj način.A kako je KUKURIKAO Jovanović prije a i sad kukuriče gdje nije TVRDO pa tako rastjera i razred i ravnatelja jer NIJE po zakonu.Pa daj tamo nekoj vježbenici ministre Jovanović da PREPRAVE zakon kao i u ovom slučaju...

DU
Deleted user
11:51 07.09.2012.

Ne branim Žužula ili druga Jovu, ali svatko je nevin dok mu se ne dokaže krivnja. Ali kad mu se dokaže krivnja onda ga poizbacivati iz svih funkcija u sportu doživotno.

Avatar Vrijeme
Vrijeme
11:47 07.09.2012.

Koliko ima ovih "Zuzula",...svi pod nekim istragama?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije