Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 26
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
pravni izazovi

Promijeni li se Ustav, Perkoviću slijedi izručenje ili ga goni Bajić

mladen bajić (1)
Autor
Ivanka Toma
21.01.2014.
u 17:00

Europsko pravo: Hrvatska je u svoje zakone unijela okvirnu odluku da se tužitelji dogovaraju tko će kazneno goniti.

Dođe li do izmjena Ustava i ukidanja zastare za teška ubojstva prije nego što se okonča postupak (ne)izručenja Josipa Perkovića Njemačkoj, hrvatsko će se pravosuđe opet naći u vrlo izazovnoj situaciji. Tada više ne bi bilo nikakve pravne zapreke da se Perkovića, šefa u tajnoj službi bivše države, izruči Njemačkoj koja ga traži zbog ubojstva hrvatskog emigranta Stjepana Đurekovića 1983. godine. Ne bi, međutim, više bilo ni zapreke da ga kazneno goni hrvatsko Državno odvjetništvo.

Izravno savjetovanje

Pitanje je kako postupiti u takvoj situaciji. Ima li, kako je to neki dan u intervjuu Večernjem rekao ministar pravosuđa Orsat Miljenić, prednost postupak koji je započeo ranije, ili postoji još kakva pravna norma koja definira rješenje takve situacije?

Pravnici koji su pratili tijek prilagodbe hrvatskih zakona pravnoj stečevini Europske unije kažu da bi taj problem trebao rješavati glavni državni odvjetnik Mladen Bajić. Upućuju na Okvirnu odluku Vijeća Europe iz 2009. godine koja je implementirana u Zakon o državnom odvjetništvu. Njome su obuhvaćene situacije kada se, osim u Hrvatskoj, u drugoj državi članici EU ili u više njih protiv iste osobe istodobno vodi postupak u odnosu na iste činjenice.

Zakon o Državnom odvjetništvu kaže da je u slučaju takvog saznanja Državno odvjetništvo dužno uspostaviti kontakt s tijelom druge države nadležnim za kazneni progon. Prvi korak koji moraju učiniti jest dobivanje potvrde da se u drugoj državi vodi postupak protiv iste osobe za istu stvar, a onda treba otpočeti proces “izravnog savjetovanja”.

Dok traje “izravno savjetovanje”, državni odvjetnici moraju izvješćivati kolege iz druge države EU o svim važnim mjerama koje poduzimaju u sklopu postupka koji su pokrenuli. Zakon im, međutim, omogućava uskratu onih podataka koji bi mogli ugroziti temeljne interese nacionalne sigurnosti Hrvatske ili sigurnosti pojedinca.

U slučaju Josipa Perkovića to bi značilo da bi se hrvatski tužitelji trebali javiti kolegama iz Njemačke (koje po zakonu moraju zastupati u postupku izručenja po europskom uhidbenom nalogu) i reći im u kojoj su fazi postupka protiv Perkovića. A nakon izmjene Ustava, mogli bi biti na početku, dok je u Njemačkoj slučaj došao do suđenja.

Kad nema dogovora

Stoga, ako bi i želio voditi kazneni postupak protiv Josipa Perkovića, odnosno istraživati njegovu ulogu u ubojstvu Đurekovića, glavni državni odvjetnik Mladen Bajić u pregovorima s njemačkim kolegama ne bi imao mnogo argumenata.

Okvirna odluka Vijeća Europe obuhvatila je i situacije u kojima se dvije ili više strana ne mogu dogovoriti tko će voditi kazneni postupak.

U toj situaciji predviđeno je da se države čiji se tužitelji ne mogu sporazumjeti obraćaju EUROJUST-u koji posreduje.

>>Bude li izručen, Perković ide u Njemačku u roku od 10 dana

>>Nobilo Reding: Narušavate ljudska prava J. Perkovića!

Komentara 19

Avatar Pero2013
Pero2013
17:52 21.01.2014.

Dobar vic, gonit će ga Bajić hahahaha Bajić nije nikad gonio udbaše, ratne zločince i profitere iz tako nedavnog nam domovinskog rata a o novo nastalim kriminalcima i mafiji u zadnji 15 godina da i ne pričamo!

Avatar delminium
delminium
17:51 21.01.2014.

Ha HA HA Ivanka Toma nevjerojatno dajte gospođi čašu vode

TH
Thermate
17:09 21.01.2014.

Ma pravac u Njemačku! Pa neka ga oni fino srede.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije