Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 97
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Građanski rat

Promatrači potvrdili: u Tremsehu ubijani pobunjenici, ne civili

Holyfield
Foto: AFP
1/2
VL
Autor
Željko Trkanjec
15.07.2012.
u 19:22

Pripadnici promatračke misije UN-a svojim su izjavama dali za pravo sirijskom predsjedniku Basharu al-Asadu koji je tvrtdio kako je riječ o napadu na pobunjenike

Međunarodni odbor Crvenog križa u subotu je britanskoj agenciji Reuters potvrdio da je konflikt u Siriji prerastao u unutarnji oružani sukob, što znači da je riječ o građanskom ratu. Dosad je Crveni križ govorio o lokaliziranom sukobu jer su postojala samo tri žarišta - Homs, Hama i Idlib, ali subotnja je izjava potvrda da se sukob proširio, iako još ne na cijelu zemlju.

To pak znači da se sada na borbe u Siriji, koje traju već 17 mjeseci, primjenjuju odredbe međunarodnog prava - Ženevske konvencije, a počinitelji ratnih zločina mogu računati da će biti sudski progonjeni. No, upitno je hoće li se pred sudovima naći napadači na selo Tremseh u kojem je u četvrtak, prema informacijama sirijske oporbe, u masakru civila ubijeno više od 200 ljudi. Vlada predsjednika Bashara al-Asada tvrdila je da nije riječ o zločinu već o napadu na pobunjeničku bazu, u što je malo tko povjerovao.

Pripadnici promatračke misije UN-a uspjeli su probiti se do sela i ističu da ondje zaista nije došlo do pokolja civila već da su cilj napada bila pobunjenička skrovišta. Nedvojbeno je da je vlast u tom napadu koristila sve vrste teškog naoružanja, uključujući tenkove i helikoptere protiv slabo naoružanih ustanika, čime je još jednom prekršila dogovor postignut s izaslanikom UN-a i Arapske lige Kofijem Annanom. No, i on je sam ovaj tjedan priznao da je njegov plan propao, pa sada poziva Iran, Rusiju i Kinu da se uključe u traženje mirnog rješenja za sukob u kojem je život izgubilo već više od 16.000 ljudi.

Komentara 22

OB
-obrisani-
19:43 15.07.2012.

Znači da su ipak plaćenici poubijani i da masakra nije bilo

RB
Robert Bartini Rijecanin
20:22 15.07.2012.

Autor Gerald Horne rekao je za RT: "Kao prvo jako je čudno da dobivamo informacije o navodnim masakrima uvijek neposredno prije održavanja važnih UN sastanaka".

RB
Robert Bartini Rijecanin
19:30 15.07.2012.

Kofi Annan je uvucen u igru na zahtijev Rusa. Amerikanci i Saudijska Arabija su se protivili i jos uvijek se protive politickom rijesenju. Amerikanci i Saudijska Arabija zelu poslati NATO pa dovesti na vlast fundamentaliste. Sto dalje? Valjda imaju plan, valjda znaju sto radu.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije