Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 53
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Prosvjed liječnika

Prolaznica kišobranom napala prosvjednika za govornicom

baba kišobran (1)
Patrik Macek/PIXSELL
10.10.2013.
u 12:42

Između 100 i 200 liječnika okupilo se u podne na Cvjetnom trgu u jednoj od akcija u sklopu štrajka liječnika koji traje od 18. rujna.

Između 100 i 200 liječnika okupilo se u podne na Cvjetnom trgu u jednoj od akcija u sklopu štrajka liječnika koji traje od 18. rujna. Došli su liječnici iz Čakovca, Splita, Popovače, Našica, Osijeka i drugih gradova. Tijekom prosvjeda nepoznata je prolaznica napala kišobranom govornika dok je govorio protiv ministra zdravlja Rajka Ostojića.

Liječnici su se okupili su se kako bi iskazali svoje nezadovoljstvo situacijom u zdravstvu zbog koje je i došlo do štrajka. Prosvjed u centru Zagreba organizirao je Hrvatski liječnički sindikat koji je već tjednima u štrajku dok traju pregovori s ministrom zdravlja Rajkom Ostojićem o novom kolektivnom ugovoru u zdravstvu.

– Liječnici prvi put svoje dostojanstvo brane na ulici što nismo htjeli, ali smo prisiljeni – rekla je dr. Renata Čajić iz Županijske bolnice Čakovec. Hrvatsko zdravstvo je u kolapsu, rekla je, a mi ga jedini održavamo živim svojim entuzijazmom.

– Hrvatski zdravstveni sustav funkcionira samo zato što smo šutke radili izvan normi nadajući se da će netko shvatiti kako smo trpjeli sve reforme koje su pacijentima nosile sve manje – rekla je.

Damir Šimunović iz dubrovačke Opće bolnice prozvao je ravnatelje klinika. – Oni se ne bore za studente medicine koji su danas među nama, koji žele ostati raditi u Hrvatskoj nakon što su oni i njihovi roditelji toliko uložili u njihovo obrazovanje

Trpimir Goluža iz Petrove bolnice u Zagrebu obrušio se na ministra zdravlja Rajka Ostojića upitavši ga zna li da Hrvatskoj prijeti egzodus vrhunskih stručnjaka koji je nenadoknadiv pa se postavlja pitanje tko će nas liječiti

– Ponižavajuće je da Vlada RH potpisuje sporazum s ljudima koji ne dijele našu sudbinu – rečeno je s govornice na skupu. – Ova vlada potpisuje sporazume sama sa sobom, tako oni zamišljaju demokraciju – čulo se od govornika s govornice na skupu.

– Hrvatskom javnom zdravstvenom sustavu prijeti kolaps, ljudski i financijski – rečeno je na prosvjedu te dodano da Hrvatskoj prijeti egzodus stručnjaka.

– Ostojiću, nemate pravo zdravstveni sustav pretvoriti u taoca svojih političkih ambicija, nećemo dopustiti da ovdje radi partija, jer partija ovdje radi danas – kazali su sindikalni predstavnici.

– Na Cvjetnom trgu je cvijeće hrvatskog liječništva – kazao je predsjednik Hrvatskog liječničkog sindikata Ivica Babić. – Ovaj izlazak hrvatskih liječnika govori o stanju duha i vremenu u kojem živimo – rekao je Babić. – Ovdje smo jer se borimo za svoja prava i zdravstveni sustav. Kuda plovi ovaj brod? – upitao se Babić i dodao da danas oni ne mogu odlučivati o zdravstvenom sustavu.

– Ustajemo u obranu temeljnih ljudskih prava zajamčenih Ustavom – kazao je Babić i dodao da je nekim liječnicima zabranjen dolazak na taj skup. – Grijeh propusta je najveći grijeh. Ne smijemo propustiti upozoriti na ono što se događa, a to je puzajuća privatizacija zdravstvenog sustava – rekao je Babić.

– Ako i dalje žele provjeravati imamo li volje, želje, duha i alata, neka nastave. Ali upozoravam, dosadašnji štrajk je vođen sa strane sindikata savršeno pravno. Vlada se ponaša suprotno zakonu. Krajnje je vrijeme da se zaustavi štrajk, a to će se dogoditi kada postignemo sporazum s Vladom i nitko umjesto nas neće to potpisati – rekao je Babić te dodao da će štrajkati "dok ne riješimo problem" i to je poruka onima koji misle da će nas "izmoriti i iscrpiti".

Sindikalisti su prosvjedom željeli upozoriti na opasnost od potpunog urušavanja zdravstvenog sustava, tvrde da nedostaje 4000 liječnika, a ne zapošljavaju se novi. Smatraju da se loše stanje zdravstva lomi preko leđa pacijenata. Više prosvjednika nosilo je bijelu liječničku kutu na štapovima.

>>Tisuću medicinara želi otići, a nude im poslove u Irskoj, Austriji...

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije