Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 44
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Centar za 4 županije

Projekt RCGO-a Piškornica vrijedan je od 120 milijuna eura

Sanacijsko odlagalište otpada Piškornica
Foto: Damir Spehar/PIXSELL
1/2
21.12.2023.
u 02:00

Od 11 planiranih centara za gospodarenje otpadom u Hrvatskoj zasad rade samo dva – Marišćina i Kaštijun

U Koprivnici je predstavljen projekt Regionalnog centra za gospodarenje otpadom Piškornica koji će pokrivati područje četiri najsjevernije županije – Međimurske, Koprivničko-križevačke, Varaždinske i Krapinsko-zagorske – s oko pola milijuna stanovnika u 110 gradova i općina. Lokacija RCGO-a Piškornica je u općini Koprivnički Ivanec, kilometar od najbližeg naselja Pustakovca i osam kilometara sjeverno od centra Koprivnice. Koprivnički Ivanec bi, kako je najavljivano, samo od komunalne naknade dobivao oko milijun eura godišnje. Otvorilo bi se osamdesetak radnih mjesta. Uz izgradnju RCGO-a za sjeverozapadnu Hrvatsku, planirana je izgradnja i dviju pretovarnih stanica, jedne u Zaboku u Krapinsko-zagorskoj županiji i druge u Varaždinu.

– Proučavajući primjere iz Slovenije i prakse tvrtke Kostak, jasno je da Centri za gospodarenje otpadom igraju ključnu ulogu u efikasnom sustavu upravljanja otpadom. Uzimajući u obzir naša pozitivna iskustva, uvjerena sam da će RCGO Piškornica biti projekt realiziran s visokom razinom stručnosti i da će znatno pridonijeti kvaliteti gospodarenja otpadom u zajednici. Naše partnerstvo s Atzwangerom, koji ima iskustva u izgradnji sličnih postrojenja, i naša vlastita iskustva u upravljanju MBO postrojenjem u Krškom, osigurava da će naši objekti biti opremljeni najsuvremenijom tehnologijom i da će implementirati najnaprednije sustave zaštite okoliša, postavljajući time nove standarde u industriji – rekla je Ivana Buble iz slovenske tvrtke Kostak, koja gradi RCGO.

POVEZANI ČLANCI:

Sustav gospodarenja otpadom u Piškornici počinjao bi s prihvatom komunalnog otpada, ostataka nakon sortiranja, glomaznog otpada i prethodno obrađenog neopasnog proizvodnog otpada koji će potom ići na obradu i zbrinjavanje mehaničko-biološkom i mehaničkom obradom. Radi zaštite zraka, obrada otpada odvijat će se u zatvorenim prostorima pod negativnim tlakom, koristit će se dva tipa filtera za pročišćavanje zraka unutar postrojenja, a plinovi će se na kraju pročistiti kroz biofiltre prije puštanja u atmosferu. Kako bi se zaštitile vode, otpadom će se rukovati na nepropusnim površinama, a otpadne vode će se sakupljati i pročišćavati u posebnom uređaju prije puštanja u kanalizaciju. Neće se ispuštati u lokalni potok Gliboki, već će se preusmjeriti do Koprivnice, gdje će biti dodatno pročišćene, rečeno je na predstavljanju projekta. RCGO Piškornica neće imati spalionicu otpada koje su se stanovnici najviše bojali. Procijenjena vrijednost projekta iznosi oko 120 milijuna eura, a konačna će biti poznata nakon provedenih svih postupaka javne nabave. Projekt će se 90% financirati iz novcem EU i Fonda za zaštitu okoliša, a ostatak iz vlastitih sredstava.

POVEZANI ČLANCI:

VIDEO: Prizor u Zagrebu koji izaziva zgražanje: Odbačen medicinski otpad danima stoji u Gundulićevoj ulici

Komentara 1

PN
pošteni_načelnik
09:59 21.12.2023.

A ća je bilo sa onim iz Slavonije ća je pokra legalno i isplatija si bonuse? Njega su namjestili SDP/HNS Krap-zagorske, Varažfinske i Međimurske županije?!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije