Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Energetski neovisni

Proizvodnja dizela iz komunalnog otpada jeftinija je i zdravija

'21.01.2010., Karlovac - Deponij Ilovac, radnici cistoce i jos nekoliko komunalnih tvrtki svakodnevno dovoze otpad na deponij gdje su ih do nedavno napadali Romi.  Photo: Kristina Stedul Fabac/PIXSELL
'Kristina Stedul-Fabac/PIXSELL'
02.08.2012.
u 11:57

Biološki otpad u manje od tri minute pretvara se u dizel, a povrat ulaganja u novi sustav ostvariv je za četiri do šest godina

– Proizvodnjom dizela za potrebe grijanja, geotermalnom elektranom u Rečici, elektranom na Kupi i poticanjem postave solarnih panela Karlovac bi prvi u Hrvatskoj ostvario energetsku neovisnost, što je važno ne bi li nam život bio jeftiniji, zdraviji i ugodniji – kaže Davor Petračić, građevinar i građanski aktivist.

 Novih 20 radnih mjesta

 S obzirom na to da je najvjerojatnije osigurano grijanje ove zime za oko osam tisuća korisnika gradskog centralnog grijanja, i vlast i građani razmišljaju o tome koje su alternative postojećem toplinarskom sustavu u Karlovcu jer je on dugoročno neodrživ. Spominju se energane na biomasu i gradnja elektrane u prigradskom naselju Rečica, gdje se nalaze izvorišta vrele vode.

Ta bi elektrana služila i za grijanje grada, a geotermalni izvori mogli bi poslužiti i poljoprivrednicima te otvaraju mogućnost turističkog zamaha. Petračić, koji se vrlo aktivno uključio u problem grijanja posljednjih mjeseci, zalaže se i za to da se u Karlovcu iz otpada proizvodi dizel za grijanje.

 – Od tone komunalnog otpada može se dobiti 330 litara vrhunskog sintetskog dizela pomoću određene njemačke tehnologije, koja stoji 18,000.000 eura. Deset milijuna se može dobiti iz fondova Europske unije, a ostatak se može osigurati kreditom Europske banke za obnovu i razvoj uz kamatu od 4,5 posto na rok od pet godina. Povrat ulaganja ostvariv je za četiri do šest godina – kaže Petračić.

 Biološki otpad, kaže, u manje od tri minute pretvara se u dizel.

 – Turbina prirodni proces od tri tisuće godina, dakle, svodi na nekoliko minuta. Postupak je bez utjecaja na okoliš. Takav pogon bio bi dostatan za proizvodnju dizela za Gradsku toplanu, a cijena grijanja bila bi dvostruko niža – računa Petračić i dodaje da se pogon može sagraditi za oko dvadeset tjedana, da za njega ne treba više od četiri hektara prostora, a zapošljavao bi oko 20 ljudi.

 Prolazi i šumski otpad

Ističe podatak da komunalni otpad može stvoriti 17 posto više dodane vrijednosti od ukupnog hidropotencijala u Hrvatskoj.

 – Ovom tehnologijom riješio bi se i problem odlaganja mulja s pročistača otpadnih voda. Sirovina može biti i poljoprivredni i drvni otpad kojeg je šest puta više nego komunalnog – navodi Petračić.

Ključne riječi

Komentara 3

DE
deuce
12:19 02.08.2012.

Tko o čemu, Petračić o grijanju na biomasu. Ima se para, pa par milijuna eura nije problem. Dosadna samopromocija s ciljem prepoznatljivosti na slijedećim lokalnim izborima. Loše zapakirani PR mladog i dokazanog "istraživačkog novinara". Još je samo falilo da autor članka napiše kako je on osobno, ili večernji list, otkrio izvore tople vode u Rečici. Smiješno i tužno.

2U
2u8
11:16 04.08.2012.

Nekaj grdoga je v zraku!! Jos vaka dva, tehnicki razradjena clanka i krenuti ce val, privatnih investicja Najprije su svi poceli uzgajati cincile, pa nojeve, pa ondak jagode... nastavite niz.... Sad cemo poceti s masovnom izgranjom majusnih energana Pa kajaj ti je 18 milja ojra; cista sitnica za prosjecnog Hrvata!? S tim Kalmeta nebi izgradil niti 10m mosta na Peljesac!!? To ce opravdati uvoz, svekolikog smeca.... za drugo niti nismo!! Deca draga, nemate pojma koliko smece zaradjuje na smecu! Toliko

LE
leo1807
11:32 04.08.2012.

laprdate kao i obično

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije