Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 127
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
osniva se u slavoniji

Proizvođačka organizacija ugrabit će dodatnih do 3000 kuna na hektar

voćnjak
Ivica Galovic/PIXSELL
17.02.2015.
u 13:23

Hrvatski ministri nisu htjeli napraviti nacionalni zakon sličan onome u EU. Prespavali smo deset godina – kazao je osječko-baranjski dožupan Željko Kraljičak

Kako bi uredili tržište i izvukli više europskog novca, slavonski i baranjski voćari i povrćari udružit će se u Proizvođačku organizaciju Dika. Ispravljaju se tako, istaknuto je, propusti ministarstva.

- Povrćari bi mogli "povući" dodatnih 3240, a voćari 1735 kuna po hektaru, što nije mali novac – naveo je osječko-baranjski župan Vladimir Šišljagić. Ujednačit će se, dodao je, kvaliteta voća i povrća, pratit će se potražnja na tržištu, kao i ono što se zbiva u Bruxellesu. Pomoći će im se tako u plasmanu na hrvatskom, ali i europskom tržištu. Usmjeravat će, među ostalim, poljoprivrednike da ne uzgajaju proizvode za koje nema mjesta na tržištu jer ga je već netko zauzeo. Ukupno 35 proizvođača već se u anketama izjasnio za okupljanje "pod šeširom" proizvođačke organizacije u Osječko-baranjskoj županiji. No, priča prelazi granice županije, imat će regionalni karakter. Borba je to, kažu uzgajivači, za opstanak jer su prepušteni na milost nakupcima i veletrgovcima. - Najveći biznis u EU jest upravo u proizvodnji hrane. Mi želimo biti dio toga, a ne da nam država oprašta dugove – kazao je Stjepan Zorić, čelnik klastera Slavonska jabuka. Upravo su proizvođačke organizacije, rečeno je, ključ uspjeha europskih seljaka.

- Hrvatski ministri nisu htjeli napraviti nacionalni zakon sličan onome u Europskoj uniji kada su to mogli, a kada smo ušli u EU, nismo prihvatili taj zakon kao svoj. Prespavali smo deset godina – oštar je bio dožupan Željko Kraljičak. Upravo je zakonska regulativa, nastavlja, bila prepreka uređenju tržišta i organiziranju poljoprivrednika.

- Nema nacionalne uredbe pa smo mi odlučili voditi se europskim regulativama. Hrvatska mora poštivati zakone EU – objasnio je Kraljičar proceduru nastajanja Dike. Već idućih tjedana Diku će prijaviti Ministarstvu poljoprivrede, a kompletno će biti registrirana do sredine svibnja.

>>Mandarine s Neretve rasprodane i ne moraju u donaciju uz pomoć EU

>>Voćari jedva spajaju kraj s krajem: 'Presipavamo iz šupljeg u prazno'

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije