Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 63
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Novo otkriće

Programom XKeyscore NSA češlja e-mailove diljem svijeta

hakeri,haker,prijevara
Thinkstock
01.08.2013.
u 18:51

Nakon programa Prism, to je još jedno otkriće o masovnom zadiranju u privatnost građana na internetu.

Program američke tajne službe NSA, pod nazivom XKeyscore, omogućuje obavještajcima da bez sudskog odobrenja pretražuju e-mailove milijuna ljudi diljem svijeta, otkrio je Guardian pozivajući se na dokumente koje je dobio od Edwarda Snowdena. Nakon programa Prism, to je još jedno otkriće o masovnom zadiranju u privatnost građana na internetu. Otkriće o programu XKeyscore potvrđuje ono što je Snowden rekao 10. lipnja:

– Sjedeći za svojim radnim stolom, mogao sam prisluškivati bilo koga, od vas do vašeg knjigovođe, do federalnog suca ili čak predsjednika ako imam adresu njegova privatnog e-maila – rekao je tada Snowden. Američki dužnosnici poslije su tvrdili da Snowden laže i da ne postoji program koji bi takvo što omogućio, no dokumenti sada pokazuju da takav program postoji i da se zove XKeyscore. Vladimir Putin u lipnju je kazao da Snowden, ako želi ostati u Rusiji, mora prestati narušavati rusko-američke odnose. To je shvaćeno kao poruka da mora prestati objavljivati nove tajne ako želi dobiti azil u Rusiji, no najnovija tajna razotkrivena je upravo na dan kad je dobio azil.

>> Snowden napustio moskovski aerodrom! Rusija mu odobrila azil

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije