Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 85
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Ne stišava se bura zbog Bljeska

'Program smo dobili tri dana prije obljetnice, a u prvoj verziji predsjednika niti nema'

Foto: PIXSELL
1/7
02.05.2020.
u 14:30

Ministar branitelja Tomo Medved kazao je danas kako je najmanje deset dana prije obilježavanja Bljeska sazvao sastanak na kojemu je sudjelovao i Ured predsjednika kako bi se osmislio program i dostojanstveno obilježio taj dan.

Ne stišava se bura koja se podigla nakon što je predsjednik države Zoran Milanović napustio obilježavanje 25. godišnjice održavanja vojno redarstvene operacije Bljesak u Okučanima zbog nekolicine sudionika koji su nosili majice s ustaškim pozdravom za dom spremni.  

Ministar branitelja Tomo Medved kazao je danas kako je najmanje deset dana prije obilježavanja Bljeska sazvao sastanak na kojemu je sudjelovao i Ured predsjednika kako bi se osmislio program i dostojanstveno obilježio taj dan. Odbacio je mogućnost propusta od strane ministarstva te je dodao kako su se prijedlozi mogli kazati na dan obilježavanja obljetnice. 

1/25

Međutim na Pantovčaku kažu da je to laž i manipulacija te da u Ured predsjednika sve do utorka 28. travnja, tri dana prije obljetnice, nije stigao program kako bi točno obilježavanje Bljeska trebalo izgledati. Prema tom programu koji im je stigao u utorak predsjednik Zoran Milanović zajedno s premijerom i predsjednikom Sabora dio je drugog izaslanstva za polaganje vijenca nakon predstavnika obitelji poginulih u Bljesku, Udruga, ratnih zapovjednika…

U Uredu predsjednika tvrde i kako taj konačni program bitno odudara od prve verzije programa do koje su, kažu u Uredu, naknadno došli, a prema kojemu predsjednika Milanovića niti nema i u kojem se, kažu, vidi da je promijenjen raspored polaganja vijenaca. Prema prvotnom planu, kažu u Uredu predsjednika, prvi su vijenac trebali položiti premijer zajedno s ministrima Damirom Krstičevićem, Davorom Božinovićem i Tomom Medvedom.

U Uredu predsjednika također podsjećaju i kako je s Pantovčaka još prošlog petka otišao poziv predsjednika Zorana Milanovića premijeru i predsjedniku Sabora da zajednički polože jedan vijenac kao što su to ranije napravili i u Jasenovcu. Međutim, odgovor na taj poziv, kažu u Uredu predsjednika, nikada nije stigao.

Ubrzo se, tijekom subote, priopćenjem oglasilo i Ministarstvo hrvatskih branitelja.

"S obzirom na različite medijske napise i tvrdnje koje se pojavljuju u javnom prostoru vezano za organizaciju obilježavanja 25. VRO Bljesak, a posebno u kojima se ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved proziva za laži i manipulacije, Ministarstvo hrvatskih branitelja u cilju pružanja točne informacije javnosti dostavlja svoje očitovanje s obzirom na to kako je Ured predsjednika Republike Hrvatske bio upoznat s detaljima organizacije te sudjelovao u prijedlozima. Prvi pripremni sastanak za organizaciju 25. obljetnice VRO Bljesak održan je u Ministarstvu hrvatskih branitelja u srijedu, 15. travnja 2020. Sastanku su nazočili potpredsjednik Vlade i ministar obrane Damir Krstičević, ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved, posebni savjetnik predsjednika RH za veterane Domovinskog rata umirovljeni general-pukovnik Marijan Mareković te ostali koji su sudjelovali u organizaciji (MUP, HRT, Glavni Stožer OS, Općina Okučani itd.). Nakon sastanka svi sudionici dobili su zapisnik te se daljnja komunikacija oko organizacije odvijala putem elektroničke pošte i telefonskih poziva.

Dan prije službenog obilježavanja, u četvrtak 30. travnja 2020., provedena je sigurnosnoprotokolarna prethodnica u Okučanima kojoj su nazočili djelatnici Ureda predsjednika te na kojoj je, kao što je uobičajeno, završno usuglašen program, pozicije, vremenik te potvrđen način obilježavanja. Ističemo kako je polaganje vijenaca članova obitelji poginulih i nestalih hrvatskih branitelja te hrvatskih branitelja prije državnog izaslanstva posljednjih godina postalo praksa na obilježavanjima na kojima se komemoriraju poginuli hrvatski branitelji. Također, zajednički vijenac Republike Hrvatske uvriježeno je pravilo posljednjih godina, stoga ne postoji nužnost za takvim prijedlozima. Navedeno je vidljivo iz svih ranijih objava o komemoracijama. Napominjemo još jednom kako je Ministarstvo hrvatskih branitelja poduzelo sve iz svoje nadležnosti organizacije obilježavanja te kako nema zakonske ovlasti utjecati na način odijevanja na javnim površinama i javnim skupovima", poručili su iz Ministarstva hrvatskih branitelja.   

Komentara 21

DU
Deleted user
14:41 02.05.2020.

Niste nas još izvjestili šta kaže Manolić na ovo sve 😂

Avatar Observer
Observer
14:56 02.05.2020.

Njemu i njegovim drugovima biti ce predstavljena omiljena obiljezja i znakovi za koji tjedan u Kumrovcu

Avatar Ninja1
Ninja1
14:56 02.05.2020.

Čeka se komentar Njonje i njegove bočice vazelina.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije