Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 72
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
petra radin režira

Program Oluje: Poruka mimohoda su nada, mir, ponos, zajedništvo

'14.11.2008., Zagreb - Lutkarski teatar Tvornica lutaka nakon cetiri godine postojanja svoj krov pronasao je u Vlaskoj 92. Jedni od osnivaca Petra Radin i Mario Kovac u prostorima kazalista sa svojom
Foto: 'Marko Lukunic/Vecernji list'
12.07.2015.
u 22:30

Aktivna je kao i redateljica u Kazalištu slijepih i slabovidnih Novi život i uvijek spremna za nesebičan kazališni društveni aktivizam, a kćer je Furia Radina zastupnika talijanske manjine u Hrvatskom saboru

Svestrana kazališna umjetnica Petra Radin režirat će vojni mimohod kojim će Hrvatska 4. kolovoza ove godine u Zagrebu obilježiti dvadeset godina od Oluje. Petra Radin umjetnička je voditeljica Tvornice lutaka koja trenutačno djeluje u zagrebačkom kinu Grič u Jurišićevoj ulici, a s glumcem Leonom Lučevom pokrenula je i Zlarinsko ljeto.

Aktivna je kao i redateljica u Kazalištu slijepih i slabovidnih Novi život i uvijek spremna za nesebičan kazališni društveni aktivizam, a kćer je Furia Radina zastupnika talijanske manjine u Hrvatskom saboru.

Koliko je režiranje vojne parade kreativno za kazališnog umjetnika?

Ima li većeg kreativnog izazova od rada na ovako velikom projektu u kojem sudjeluje više od dvije tisuće ljudi? Čast je i izazov raditi na mimohodu i kroz 20-ak minuta kulturnog programa, zajedno uz vojni dio, zaokružiti jednu lijepu priču. Sloboda je donijela mir, a mir je vrlina, stanje uma usmjereno na dobročinstvo, povjerenje i pravdu. To će biti, među ostalim, neke od ključnih poruka koje će se odaslati iz Vukovarske ulice 4. kolovoza u 18 sati.

Minute za kulturu

Koji dio parade ćete vi režirati?

Središnje događanje je mimohod Oružanih snaga kojim upravljaju brigadni general Ivan Jurić, general-bojnik Mladen Fuzul, vođeni kontraadmiralom Robertom Hranjem. Naš umjetnički tim izvrsno surađuje s vojnim timom i vjerujemo da će naših 20-ak minuta kulturnog programa obogatiti tu iznimnu svečanost.

Tko su izvođači i koje će tekstove i pjesme izvoditi?

Trudili smo se uključiti što više mladih koji će unutar programa, koji čine klasične hrvatske skladbe i poznate domoljubne pjesme u posebno osmišljenim aranžmanima, dati povijest i baštinu na suvremen i originalan način. Naš program je tek okvir za potpunu sliku koju će, sigurna sam, mimohod donijeti. Ideja je mimohodu dati dašak bogate glazbene baštine u spoju s budućnošću i mladima. Pri svemu željeli smo u taj program integrirati sve hrvatske regije. Zbog toga je zapravo najveći izazov kako sve to pretočiti u samo dvadesetak minuta programa.

Velika čast i iskustvo

Budući da je proslava 20 godina od Oluje izazvala polemike i u Hrvatskoj, ali i izvan nje, očito da je riječ o događaju koji mnogi unaprijed dočekuju na nož, spremni na kritike. Jeste li svjesni rizika koji ovakav redateljski posao donosi?

Za mene je ovo predivno, novo redateljsko iskustvo i velika čast. Mimohod će uz naš umjetnički tim donijeti niz simbola koji će biti vrlo jasni: mir, ljubav, nada, ponos i zajedništvo.

Treba li nam išta više od sjedinjenja upravo tih poruka?

Kako je vojska reagirala na činjenicu da će mimohod režirati žena?

Vjerujem da bi bilo potpuno isto da se zovem Petar.

>>Vrlo iskrena i dirljiva drama o svakodnevici bez vida

>>Leon Lučev i Petra Radin u predstavi "Blago" Tvornice lutaka

Komentara 3

KO
korisnik2
05:25 13.07.2015.

"a kćer je Furia Radina zastupnika talijanske manjine u Hrvatskom saboru." VS "Saborski zastupnici nacionalnih manjina potpisali su u četvrtak u Puli Deklaraciju protiv nesnošljivosti i etnocentrizma u Hrvatskoj, upozoravajući na eskalaciju netolerancije i diskriminacije prema svima koji su drugačijii od većine u hrvatskom društvu, javlja Hina. Deklaraciju su potpisali zastupnici Furio Radin..." sapienti sat.

Avatar Štilcovana_Katabolcna
Štilcovana_Katabolcna
12:39 13.07.2015.

Moš si mislit na čega će ta vojna parada ličit? Svi će se držat za rukice, a Vesna Pusić biće na čelu kolone. Ignorirat i svi u Knin i na velebni koncert.

VI
VisAVis2
19:52 13.07.2015.

Ovo je gore nego li za vrijeme. sranaderizma: redateljica u kazalištu lutaka i na sceni betežnih, po polit - vezi dobila posao režije vojnog cirkusa, vojske kotromajmunovićeve vlade!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije