Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 108
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
EKONOMSKI FAKULTET

Profesorima za sumnjive projekte 35 milijuna kn

tipurić
Arhiva VL/Anto Magzan
05.02.2011.
u 10:45

Uz bivšeg dekana Tipurića, posebno iskaču imena Ivana Lovrinovića, još jednog bivšeg dekana, te prof. Ive Družića koji su dobili nadimak ‘nobelovci’

Kaznena prijava i izvanredni otkaz dva su “dara” koja bi mogao potkraj mjeseca dobiti bivši dekan Ekonomskog fakulteta Darko Tipurić. Isto čeka i ostale profesore utvrdi li državna revizija išta nepravilno u 33 znanstvena projekta teška oko 35 milijuna kuna čiji su bili voditelji.

Jedni te isti ljudi
Izravna je to prijetnja dekana fakulteta Tonćija Lazibata koji je osim državne iz istog razloga angažirao i internu reviziju. I iako se rezultati provjere projekata koji su redom od državnih tvrtki naručivani od 2004. do 2009. godine još čekaju, i laik bi imao hrpu pitanja nakon pogleda na popis projekata. Za početak u oči bode činjenica da su voditelji na većini projekata jedni te isti ljudi, njih desetak. Ipak, osim spretnog bivšeg dekana Tipurića, posebno iskaču imena još jednog bivšeg dekana – Ivana Lovrinovića te profesora Ive Družića. Trojac – koji je na fakultetu već dobio nadimak “nobelovci” jer su “znanstvenim radom” zaradili iznos nagrade (milijun dolara) – međusobno je igrao fer igru pa su naručitelje projekata “pošteno” raspodijelili.

Ivan Lovrinović specijalizirao se za ACI, Ministarstvo mora, dok je fokus Ive Družića bio Grad Zagreb i njegove tvrtke poput ZET-a. Tipurić je kao dekan “uzeo” najdarežljivije – HEP i Podravku. U mandatu Ivana Mravka, bivšeg šefa HEP-a, s tim je javnim poduzećem Tipurić uspio dogovoriti izradu barem pet raznih analiza i studija, pa i za one projekte od kojih je HEP na kraju odustao! Pritom, čini se, nikome nije smetalo što Ekonomski fakultet zapravo uopće nije stručan izrađivati analize iz energetskog područja. Posve je nejasno kakve veze, primjerice, taj fakultet i njegovi profesori imaju s geotermalnom energijom.

U HEP-u su nam službeno potvrdili da nemaju spoznaja o korištenju studije o privatizaciji HEP-a, jednoj od tih pet, koju je Mravak platio čak 1,5 milijuna kuna. Iako je HEP i za analizu korištenja geotermalne energije u Velikoj Cigleni Ekonomskom fakultetu platio1,5 milijuna kuna, od tog se projekta, kažu nam u tom javnom poduzeću, sada odustalo.

Bačen novac!
Odustalo se, odnosno HEP razmatra izlazak i iz projekta korištenja geotermalne energije na lokaciji Lunjkovec-Kutnjak, za čiju je analizu HEP Ekonomskom fakultetu platio prvo 2,5 milijuna kuna, a potom i dodatnih 1,5 milijuna za konzultantske usluge. Jedino je studija o suradnji lokalne zajednice u Labinštini s HEP-om, a koju zanimljivo jedinu nije vodio Tipurić već profesorica Mirjana Pejić Bah, čini se, imala smisla jer u HEP-u sada odgovaraju kako je ona jedna od podloga za definiranje modela suradnje te tvrtke i lokalne zajednice na projektu gradnje zamjenskog bloka termoelektrane u Plominu. A donekle i studija o upravljanju HEP-om jer je, kako nam kažu u HEP-u, iskorištena kao podloga za određena organizacijska rješenja u poslovnoj strukturi.

Osim sa HEP-om, Tipurić je bio iznimno vješt i u sklapanju poslova s Hrvatskom energetskom regulatornom agencijom (HERA) dok je njome upravljao Tomo Galić, za koju je izradio etički kodeks i Pravilnik o obrazovanju, stručnom usavršavanju i javnom istupanju. I dobio 70.000 kuna, iako HERA među 48 zaposlenih ima čak devet pravnika koji su to mogli napraviti. HERA je, kako doznajemo, kupovala i na desetke Tipurićevih knjiga o korporativnom upravljanju i nadzornim odborima...

Što o svemu kaže prozvani bivši dekan Darko Tipurić nismo doznali jer nam se nije javio. Kao ni profesor Družić.

– Svi moji projekti napravljeni su po pravilima struke, javni su i transparentni. Od svakog ugovorenog iznosa fakultet je dobio 15 posto. Ostalo je podijeljeno na autorske honorare na koje su plaćeni porez i prirez – objasnio je profesor Ivan Lovrinović. Na prijetnju dekana kako će dobiti otkaz i kaznenu prijavu dokažu mu li se nepravilnosti Lovrinović poručuje kako je zadatak svakog dekana da se brine o regularnosti, ali kako u njegovu slučaju nepravilnosti nema.

Komentara 50

Avatar gradjaninpokorny
gradjaninpokorny
11:57 05.02.2011.

Čovječe, sudeći po faci, taj nije u stanju ni jednostavnu križaljku dovršiti. Njega i naručitelje na otok znanj (goly), gdje bih dao cijenu 2 dl vode 2500 kuna!

JS
ja sam gladan
00:08 06.02.2011.

Takvih \"nobelovaca\" ima i na filozofskom fakultetu, i na skoro svim fakultetima. Svi su oni profesori \"prometanja love\".

JA
jankoprekobrda
14:45 05.02.2011.

Zar ta banda jos nije pohapsena, Bajicu sto cekas ili zelis da im se pridruzis u nekom kazamatu.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije