Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Profesorima za sumnjive projekte 35 milijuna kn

Uz bivšeg dekana Tipurića, posebno iskaču imena Ivana Lovrinovića, još jednog bivšeg dekana, te prof. Ive Družića koji su dobili nadimak ‘nobelovci’
05. veljače 2011. u 10:45 50 komentara 1114 prikaza
tipurić
Foto: Arhiva VL/Anto Magzan

Kaznena prijava i izvanredni otkaz dva su “dara” koja bi mogao potkraj mjeseca dobiti bivši dekan Ekonomskog fakulteta Darko Tipurić. Isto čeka i ostale profesore utvrdi li državna revizija išta nepravilno u 33 znanstvena projekta teška oko 35 milijuna kuna čiji su bili voditelji.

Jedni te isti ljudi
Izravna je to prijetnja dekana fakulteta Tonćija Lazibata koji je osim državne iz istog razloga angažirao i internu reviziju. I iako se rezultati provjere projekata koji su redom od državnih tvrtki naručivani od 2004. do 2009. godine još čekaju, i laik bi imao hrpu pitanja nakon pogleda na popis projekata. Za početak u oči bode činjenica da su voditelji na većini projekata jedni te isti ljudi, njih desetak. Ipak, osim spretnog bivšeg dekana Tipurića, posebno iskaču imena još jednog bivšeg dekana – Ivana Lovrinovića te profesora Ive Družića. Trojac – koji je na fakultetu već dobio nadimak “nobelovci” jer su “znanstvenim radom” zaradili iznos nagrade (milijun dolara) – međusobno je igrao fer igru pa su naručitelje projekata “pošteno” raspodijelili.

Ivan Lovrinović specijalizirao se za ACI, Ministarstvo mora, dok je fokus Ive Družića bio Grad Zagreb i njegove tvrtke poput ZET-a. Tipurić je kao dekan “uzeo” najdarežljivije – HEP i Podravku. U mandatu Ivana Mravka, bivšeg šefa HEP-a, s tim je javnim poduzećem Tipurić uspio dogovoriti izradu barem pet raznih analiza i studija, pa i za one projekte od kojih je HEP na kraju odustao! Pritom, čini se, nikome nije smetalo što Ekonomski fakultet zapravo uopće nije stručan izrađivati analize iz energetskog područja. Posve je nejasno kakve veze, primjerice, taj fakultet i njegovi profesori imaju s geotermalnom energijom.

U HEP-u su nam službeno potvrdili da nemaju spoznaja o korištenju studije o privatizaciji HEP-a, jednoj od tih pet, koju je Mravak platio čak 1,5 milijuna kuna. Iako je HEP i za analizu korištenja geotermalne energije u Velikoj Cigleni Ekonomskom fakultetu platio1,5 milijuna kuna, od tog se projekta, kažu nam u tom javnom poduzeću, sada odustalo.

Bačen novac!
Odustalo se, odnosno HEP razmatra izlazak i iz projekta korištenja geotermalne energije na lokaciji Lunjkovec-Kutnjak, za čiju je analizu HEP Ekonomskom fakultetu platio prvo 2,5 milijuna kuna, a potom i dodatnih 1,5 milijuna za konzultantske usluge. Jedino je studija o suradnji lokalne zajednice u Labinštini s HEP-om, a koju zanimljivo jedinu nije vodio Tipurić već profesorica Mirjana Pejić Bah, čini se, imala smisla jer u HEP-u sada odgovaraju kako je ona jedna od podloga za definiranje modela suradnje te tvrtke i lokalne zajednice na projektu gradnje zamjenskog bloka termoelektrane u Plominu. A donekle i studija o upravljanju HEP-om jer je, kako nam kažu u HEP-u, iskorištena kao podloga za određena organizacijska rješenja u poslovnoj strukturi.

Osim sa HEP-om, Tipurić je bio iznimno vješt i u sklapanju poslova s Hrvatskom energetskom regulatornom agencijom (HERA) dok je njome upravljao Tomo Galić, za koju je izradio etički kodeks i Pravilnik o obrazovanju, stručnom usavršavanju i javnom istupanju. I dobio 70.000 kuna, iako HERA među 48 zaposlenih ima čak devet pravnika koji su to mogli napraviti. HERA je, kako doznajemo, kupovala i na desetke Tipurićevih knjiga o korporativnom upravljanju i nadzornim odborima...

Što o svemu kaže prozvani bivši dekan Darko Tipurić nismo doznali jer nam se nije javio. Kao ni profesor Družić.

– Svi moji projekti napravljeni su po pravilima struke, javni su i transparentni. Od svakog ugovorenog iznosa fakultet je dobio 15 posto. Ostalo je podijeljeno na autorske honorare na koje su plaćeni porez i prirez – objasnio je profesor Ivan Lovrinović. Na prijetnju dekana kako će dobiti otkaz i kaznenu prijavu dokažu mu li se nepravilnosti Lovrinović poručuje kako je zadatak svakog dekana da se brine o regularnosti, ali kako u njegovu slučaju nepravilnosti nema.

Tipurićeve \"zlatne koke\" - HEP i Podra

Tipurićeve \"zlatne koke\" - HEP i Podravka

Darko Tipurić samo je od HEP-a, za koji je izradio pet projekata, od 2004. do 2009. godine zaradio oko 8,5 milijuna kuna

Tipurićev program menadžerske edukacije “Podravka” stajao je 1,8 milijuna kn

Za poslovno upravljanje i organizacijsko strukturiranje Hrvatskih šuma Tipurić je dobio 1,975 milijuna kn

Od Diokija je Tipurić za oblikovanje novog sustava korporativnog upravljanja dobio 587 tisuća kn

Za koncepciju moguće privatizacije Jadrolinije Tipurić i Lovrinović dobili su 1,080 milijuna kn

Za koncepciju i provedbu poslovne strategije Croatia osiguranje Tipuriću je platilo 895 tisuća kn

Blagajnicu sumnjiče za prisvajanje 152.0

Blagajnicu sumnjiče za prisvajanje 152.000 kn
Protiv Viktorije Belošić (30), nekadašnje blagajnice u Službi za financije i računovodstvo na Ekonomskom fakultetu, provest će se istraga zbog sumnje da je iz blagajne fakulteta neovlašteno uzela i za sebe prisvojila 151.987 kuna. Istodobno, istraga će se u istom postupku provesti i protiv Sanje Šporčić (44), voditeljice Službe financija i računovodstva, koju se sumnjiči za nesavjesni rad u službi jer nije kontrolirala V. Belošić i stanje blagajne.

V. Belošić se sumnjiči da je novac prisvojila od 1. travnja 2010. do 19. srpnja 2010., a pošto je sve isplivalo na površinu, uručen joj je otkaz. Tijekom istražnog postupka predloženo je saslušanje nekoliko svjedoka, a među njima i Darka Tipurića, bivšeg dekana Ekonomije. (ija)

Ivan Đikić
TEŠKE OPTUŽBE
Đikić žestoko prozvao Beroša: 'Zašto ne odgovorite tko je iz Vladinog savjeta zaradio na testovima'
Zaklada Novo Sutra
Altruizam, a ne egoizam
Projekt koji će pogurati čitavu generaciju mladih
 • Avatar gradjaninpokorny
  gradjaninpokorny:

  Čovječe, sudeći po faci, taj nije u stanju ni jednostavnu križaljku dovršiti. Njega i naručitelje na otok znanj (goly), gdje bih dao cijenu 2 dl vode 2500 kuna!

 • ja sam gladan:

  Takvih \"nobelovaca\" ima i na filozofskom fakultetu, i na skoro svim fakultetima. Svi su oni profesori \"prometanja love\".

 • jankoprekobrda:

  Zar ta banda jos nije pohapsena, Bajicu sto cekas ili zelis da im se pridruzis u nekom kazamatu.