Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Profesorima Ekonomskog fakulteta uz plaću 9 mil. kuna honorara

Još se nisu oporavili od slučaja Indeks, sumnjivih ugovora s HEP-om i prodaje ispita u Međunarodnoj ljetnoj školi, a otkrivena je nova afera.
23. lipnja 2010. u 23:06 63 komentara 338 prikaza
darko tipurić
Foto: Patrik Macek

Ekonomski fakultet u Zagrebu još se nije oporavio od afere Indeks, istraga zbog sumnjivih ugovora sa HEP-om i brojnih nepravilnosti otkrivenih u radu Međunarodne ljetne škole zbog koje je sada bivši dekan Darko Tipurić i smijenjen, a već je na pomolu nova! Kako doznajemo od jednog člana Rektorskog kolegija Sveučilišta u Zagrebu, profesorima Ekonomskog fakulteta uprava je u posljednja četiri i pol mjeseca uz plaće i dodatak od 35 posto te plaće, koja za profesore u trajnom zvanju iznosi 12.700 kuna, isplatila dodatnih devet milijuna kuna honorara, a oko dva milijuna kuna fakultet je podijelio nenastavnom osoblju.

Predmet istrage

Bivši dekan Tipurić, koji se zbog sumnjivog poslovanja fakulteta sa HEP-om često spominjao kao predmet istrage, od tog je “kolača” navodno dobio 240 tisuća kuna. Podaci su ovo s kojima je prorektorica Melita Kovačević upoznala članove Rektorskog kolegija prije desetak dana, a do kojih je došla obnašajući dužnost v.d. dekanice Ekonomskog fakulteta u vrijeme dok je Tipurić bio suspendiran i u vrijeme dok se birao novi dekan tog fakulteta. Kako tvrdi naš izvor, koji je i sam prisustvovao sjednici Rektorskog kolegija, ovi su podaci na inzistiranje nekolicine dekana, članova kolegija, trebali ostati tajna jer nema dekana kojemu odgovara da se javnost zabavlja brojkama honorara koje dijele među sobom i svojim profesorima. Međutim, to se ipak nije dogodilo.

– Prorektorica je izjavila i da su se honorari dijelili njoj iza leđa, što je bilo moguće jer je ugovore, prema aktima fakulteta, mogao potpisati i prodekan – otkriva naš izvor. Zanimljivo, bivši dekan Darko Tipurić nije demantirao da je dobio spomenuti honorar, već nam je u kratkom telefonskom razgovoru tek istaknuo da ne vjeruje da je prorektorica Kovačević ove podatke spomenula na kolegiju jer je riječ o tajnim podacima koji se, kako objašnjava Tipurić, u javnost ne iznose.

Kratko pamćenje

No da su ipak procurili u javnost, potvrdio nam je i Damir Boras, dekan Filozofskog fakulteta u Zagrebu i ujedno član Rektorskog kolegija na kojemu su se honorari spominjali. Međutim, iako je potvrdio da je prorektorica iznosila “neke” iznose, Boras se nije mogao sjetiti koliki su.

– Bilo je riječi o honorarima, ali nisam zapamtio iznose. Ali, nije vam to novost. Fakulteti koji imaju vlastite prihode uvijek dijele honorare profesorima. I mi bismo da imamo što. Ali nemamo i uvijek smo na Filozofskom komentirali kako je lijepo našim kolegama na Ekonomiji – zaključio je Boras.

Tipurić dekan koji je medijska zvijezda

Tipurić dekan koji je medijska zvijezda postao – zbog afera
Bivši dekan Ekonomskog fakulteta u Zagrebu Darko Tipurić potkraj prošle godine postao je prava medijska zvijezda. Nije ni čudno s obzirom na to da se do njegova imena često dolazilo “otvaranjem” raznoraznih afera. Ipak, unatoč tome što ga se spominjalo u negativnom kontekstu kada su u pitanju ugovori koje je Ekonomski fakultet u Zagrebu sklapao sa HEP-om i drugim javnim tvrtkama, Tipurić je “dolijao” zbog Međunarodne ljetne škole ekonomije u kojoj se za dvije tisuće kuna lako moglo doći do ocjene u indeksu.

Princip je bio jednostavan – upišeš željeni predmet, odslušaš ga tri tjedna preko ljeta i potom ga položiš. Dobivena ocjena upisivala se u indeks. Naravno, slušanje predmeta naplaćivalo se, i to 2000 kuna, a jedna je student mogao odslušati maksimalno dva predmeta u jednom ljetu. Pogađate, prolaznost je bila “za poželjeti” – na nekim predmetima gotovo 100-postotna, zbog čega se Ljetnoj školi na Ekonomiji i tepalo da je “legalna prodaja ispita”.

Oni znaju zaraditi6 milijuna kuna Ekonom

Oni znaju zaraditi
6 milijuna kuna Ekonomija je, procjenjuje se, zaradila lani kroz sada “ugašenu” Ljetnu školu, a iznos je dijelilo 40-ak profesora.

250 tisuća kuna navodno je najveći honorar koji je isplaćen profesoru koji je radio u Ljetnoj školi, što je lijepa svota za tri tjedna rada.

2 milijuna kuna Ekonomija, procjenjuje se, zaradi na diplomantima svake godine, a zarađuju i na studentima prodajući im svašta.

Workers in protective suits take part in the disinfection of Huanan seafood market, where the novel coronavirus is believed to have first surfaced, in Wuhan
GODINU DANA OD PANDEMIJE
Kineski mediji šokirali svijet: COVID-19 nije izbio u Wuhanu, imamo dokaze za to
ZŠEM
ZŠEM
Zbog ovih profesora gotovo svi studenti pronađu posao u prvoj godini dana nakon završetka studija
  • -obrisani-:

    Meni su tako smijesni drugovi i drugarice Zornjaci -drugovi samo Norveska nema drzavnih dugova zahvaljujuci nafti i plinu,Engleska prezaduzena,Francuska takodjer,Grcka kolaps,Madjarska devalvirala 30 % svoju valutu,Island bankovni kolaps,Irska kriza a i ostale industrijske zemlje stagniraju ...ali da su oni imali ... prikaži još!mali ekonomskog strucnjaka i strucnjaka za mozak dick obraza vjerojatno do toga ne bi doslo buaha ha ha ha ha ha strava i uzas

  • dario2612:

    u 5 godina studiranja na ekonomiji iz godine u godinu su se smanjivala prava studenata a povećavala prava profesora u svim segmentima rada fakulteta

  • goran71:

    Samo dajte minuse ALI JE TO SVE ISTINA i onda se pljuje na zapad.Primjer BOSTON hrvat iz Hrvatske napravio novi prijenos struje koji koristi samo antenu. Ljudi mu dali sve uslovu dobru placu i priznaje a u HR bi dobio ... prikaži još! nogu u dupe kao i svi pametni studenti koji nemaju love da kupe posao.Meni je ovo interesatno jer svi optuzuju Ameriku kao lopova ,pa sto Hrvatska nebi bila lopov kao Amerika.