Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 95
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
nova afera

Profesorima Ekonomskog fakulteta uz plaću 9 mil. kuna honorara

darko tipurić
Patrik Macek
23.06.2010.
u 23:06

Još se nisu oporavili od slučaja Indeks, sumnjivih ugovora s HEP-om i prodaje ispita u Međunarodnoj ljetnoj školi, a otkrivena je nova afera.

Ekonomski fakultet u Zagrebu još se nije oporavio od afere Indeks, istraga zbog sumnjivih ugovora sa HEP-om i brojnih nepravilnosti otkrivenih u radu Međunarodne ljetne škole zbog koje je sada bivši dekan Darko Tipurić i smijenjen, a već je na pomolu nova! Kako doznajemo od jednog člana Rektorskog kolegija Sveučilišta u Zagrebu, profesorima Ekonomskog fakulteta uprava je u posljednja četiri i pol mjeseca uz plaće i dodatak od 35 posto te plaće, koja za profesore u trajnom zvanju iznosi 12.700 kuna, isplatila dodatnih devet milijuna kuna honorara, a oko dva milijuna kuna fakultet je podijelio nenastavnom osoblju.

Predmet istrage

Bivši dekan Tipurić, koji se zbog sumnjivog poslovanja fakulteta sa HEP-om često spominjao kao predmet istrage, od tog je “kolača” navodno dobio 240 tisuća kuna. Podaci su ovo s kojima je prorektorica Melita Kovačević upoznala članove Rektorskog kolegija prije desetak dana, a do kojih je došla obnašajući dužnost v.d. dekanice Ekonomskog fakulteta u vrijeme dok je Tipurić bio suspendiran i u vrijeme dok se birao novi dekan tog fakulteta. Kako tvrdi naš izvor, koji je i sam prisustvovao sjednici Rektorskog kolegija, ovi su podaci na inzistiranje nekolicine dekana, članova kolegija, trebali ostati tajna jer nema dekana kojemu odgovara da se javnost zabavlja brojkama honorara koje dijele među sobom i svojim profesorima. Međutim, to se ipak nije dogodilo.

– Prorektorica je izjavila i da su se honorari dijelili njoj iza leđa, što je bilo moguće jer je ugovore, prema aktima fakulteta, mogao potpisati i prodekan – otkriva naš izvor. Zanimljivo, bivši dekan Darko Tipurić nije demantirao da je dobio spomenuti honorar, već nam je u kratkom telefonskom razgovoru tek istaknuo da ne vjeruje da je prorektorica Kovačević ove podatke spomenula na kolegiju jer je riječ o tajnim podacima koji se, kako objašnjava Tipurić, u javnost ne iznose.

Kratko pamćenje

No da su ipak procurili u javnost, potvrdio nam je i Damir Boras, dekan Filozofskog fakulteta u Zagrebu i ujedno član Rektorskog kolegija na kojemu su se honorari spominjali. Međutim, iako je potvrdio da je prorektorica iznosila “neke” iznose, Boras se nije mogao sjetiti koliki su.

– Bilo je riječi o honorarima, ali nisam zapamtio iznose. Ali, nije vam to novost. Fakulteti koji imaju vlastite prihode uvijek dijele honorare profesorima. I mi bismo da imamo što. Ali nemamo i uvijek smo na Filozofskom komentirali kako je lijepo našim kolegama na Ekonomiji – zaključio je Boras.

Komentara 63

OB
-obrisani-
07:43 24.06.2010.

Meni su tako smijesni drugovi i drugarice Zornjaci -drugovi samo Norveska nema drzavnih dugova zahvaljujuci nafti i plinu,Engleska prezaduzena,Francuska takodjer,Grcka kolaps,Madjarska devalvirala 30 % svoju valutu,Island bankovni kolaps,Irska kriza a i ostale industrijske zemlje stagniraju ...ali da su oni imalimali ekonomskog strucnjaka i strucnjaka za mozak dick obraza vjerojatno do toga ne bi doslo buaha ha ha ha ha ha strava i uzas

DA
dario2612
11:21 24.06.2010.

u 5 godina studiranja na ekonomiji iz godine u godinu su se smanjivala prava studenata a povećavala prava profesora u svim segmentima rada fakulteta

GO
goran71
00:01 24.06.2010.

Samo dajte minuse ALI JE TO SVE ISTINA i onda se pljuje na zapad.Primjer BOSTON hrvat iz Hrvatske napravio novi prijenos struje koji koristi samo antenu. Ljudi mu dali sve uslovu dobru placu i priznaje a u HR bi dobio nogu u dupe kao i svi pametni studenti koji nemaju love da kupe posao.Meni je ovo interesatno jer svi optuzuju Ameriku kao lopova ,pa sto Hrvatska nebi bila lopov kao Amerika.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije