Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Profesorima Ekonomije čak 8,9 milijuna kuna autorskih honorara

Dvanaest je profesora 2009. godine honorirano sa 395.000 do 657.000 kn, a njih dvoje od 841.000 do 865.000 kuna
06. lipnja 2011. u 14:00 1 komentara 81 prikaza
\'zagreb, ekonomski fakultet,   7.9.2009. Konferencija za tasak dekana ekonomskog fakulteta Darka Tipurica  Photo: Patrik Macek/Vecernji list\'
Foto: \'Patrik Macek/PIXSELL

Petnaest profesora Ekonomskog fakulteta podijelilo je 2009. godine čak 8,911.158 kuna autorskih honorara, utvrdila je Državna revizija. Od toga jedan je profesor s Ekonomije te godine, piše u reviziji, od autorskih honorara zaradio čak 1,23 milijuna kuna! Taj iznos dobio je uz svoju redovnu plaće! Revizori su otkrili i da je 12 profesora ostvarilo naknade za autorska djela u 2009. godini u iznosu od 395.000 do 657.000 kuna, a dva u iznosu od 841.000 i 865.000 kuna.

U nalazu revizije se ne navode imena 15 "odabranih" profesora, no Ekonomski fakultet je u to vrijeme vodio dekan Darko Tipurić. Koliko Ekonomski fakultet, odnosno njegovi profesori zarađuju na raznim studijama i analizama za razne ustanove i tvrtke pokazuje i podatak koji stoji u reviziji za 2009. godinu o ukupno 29,9 milijuna kuna koliko su zaposlenici Ekonomskog fakulteta dobili kao autorske honorare.

Tih 29,9 milijuna kuna honorara podijeljeno je na ukupno 248 zaposlenika i 269 vanjskih suradnika Ekonomskog fakulteta. Revizija se pri tome bavila samo vrijednosno značajnijim rashodima za autorske honorare, a to je onih 8,9 milijuna kuna za navedenih 15 redovitih profesora.

A osim astronomskih iznosa autorskih honorara koji su oni primili revizorima je za oko zapelo i da u većini slučajeva, ugovorom o autorskom radu odnosno djelu nisu određeni poslovi koje autor treba obaviti.

Revizori su utvrdili da ugovori preko kojih su isplaćivani honorari u stotinama tisuća kuna ne sadrže podatke o korisniku autorskog djela te načinu korištenja pa upozoravaju da to nije u skladu s Zakonom o autorskom pravu i srodnim pravima kojom je propisano da autorskopravni ugovor mora sadržavati barem djelo na koje se odnosi, način korištenja, te osobu ovlaštenu na korištenje autorskog djela.

Iznos autorskog honorara u pojedinim slučajevima nije ugovoren, nego je određen u bruto ili neto iznosu koji je odobrio dekan fakulteta, Dekanski kolegij ili na temelju prijedloga povjerenstva za provedbu pojedinih aktivnosti. Stoga je, upozoravaju revizori u svom izvješću, na navedene isplate trebalo obračunati i uplatiti doprinose, porez na dohodak i prirez.

objavio na Instagramu
Šprajca šefovi snimali kako dolazi na posao, njegova reakcija je urnebesna
HT e-Liga
INTERVJU
'Nakon uspjeha HT e-Lige, još jače ulazimo u e-gaming segment'
  • darko9 :

    i tko se nebi bunio protiv novog zakona o školstvu sad se vidi gdje idu novci od poreznika i školarina a oni nemogu funkcionirati