Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 68
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
štrajk solidarnosti

Profesori u karlovačkim srednjim i osnovnim školama od 12 do 14 sati prestali sa radom

Karlovac
Foto: Kristina Stedul-Fabac/PIXSELL
1/2
25.02.2014.
u 13:52

Jelena Despot, iz sindikata karlovačke Gimnazije kaže da su zadovoljni odazivom profesora na štrajk jer je velika većina prekinula sa radom u podne, a učenici su pušteni kućama.

-U dogovoru s poslodavcem naši članovi su se preselili u jednu prostoriju i od podneva su prestali primati stranke i obavljati svoje uobičajne svakodnevne poslove. Pružamo tako potporu štrajku mnogih zaposlenika diljem Hrvatske - rekao je Milan Bijelić povjerenik Radničkog sindikata Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje u Karlovcu.

Štrajkali su i mnogi drugi. Profesori u svim karlovačkim, ali i srednjim i osnovnim školama u Karlovačkoj županiji od 12 do 14 sati prestali su sa radom i na taj se način priključili štrajku upozorenja kojim od Vlade, te resornog ministra traže da promijeni Zakon o radu kojim im ukida mnoge povlastice.

Jelena Despot, iz sindikata karlovačke Gimnazije kaže da su zadovoljni odazivom profesora na štrajk jer je velika većina prekinula sa radom u podne, a učenici su pušteni kućama.

Nikola Badovinac, povjerenik Saveza samostalnih sindikata Hrvatske za Karlovačku i Ličko - senjsku županiju kaže da su sve državne, komunalne, gradske tvrtke u županiji štrajkale.

- Svatko kako je mogao. Radnici u nekim komunalnim tvrtkama, koji nisu mogli stati sa radom na dva sata, prekinuli su poslove na pet do deset minuta. Netko je samo simbolički imao bež podrške, ali svi su, na neki način, uključeni u štrajk - kazao je Badovinac. Djelatnici Karlovačke županije također podržavaju štrajk, jer podupiru sindikalne čelnike u naporima da privole aktualnu Vladu na socijalni dijalog i komunikaciju. Oko 80 djelatnika karlovačke Gradske uprave koji su članovi sindikata, također su podržali štrajk, netko u svakodnevnim obavezama, a onaj tko je htio, mogao je prekinuti rad.

Karlovačke komunalne tvrtke, osim ukoliko djelatnici nisu raspoređeni na neke zadatke, od 12 do 14 sati prekinuli su posao i okupili se u zajedničkim prostorijama.

- Ovo je proba, a kako sada stvari stoje, oko 1500 prosvjednika iz Zagreba i bližih gradova i županija bit će sutra u srijedu na Markovom trgu kako bismo upozorili da smo spremni upotrijebiti sva zakonska sredstva da ih upozorimo da ne pristajemo na novi Zakon o radu koji znatno umanjuje prava radnika. Spremni smo i na najdrastičnije mjere, jer ne možemo čekati - dodao je Badovinac.

>> Sve je stalo na dva sata! Novi prosvjed u srijedu na Markovu trgu!

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije