Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 99
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
PRAVOPIS
Povratak na članak

Profesori traže da se vlast izjasni trebaju li djeca pisati neću ili ne ću

Društvo profesora hrvatskoga jezika ovog tjedna zatražit će od Ministarstva obrazovanja i Sabora da napokon donesu odluku o jednom, jedinstvenom pravopisu koji će se upotrebljavati u obrazovnome sustavu.

Komentari 12

RA
random
12:40 15.06.2010.

:udno je da profesori nemaju osjećaja tolerantnosti kada se tiče sitnice kao što je: ne ću ili neću. Jezici se stalno nadograđuju i neminovno se usvaja onaj izraz koji prevladava u svakidašnjem govoru. U Engleskom jeziku ima stotine primjera gdje su se složenice stopile u jednu riječ. S poštovanjem Dostojevskom, ipak bih upitao: nije li možda Matoš, kojega nije trebalo prevoditi, bio bolji izbor za maturlni esej.

VL
OB
-obrisani-
00:56 15.06.2010.

Da, i zašto se piše Bruxelles kad se kaže Brisel? A vidi sad ovo: Jyväskylä. Eto, to je jedan grad u Finskoj. Po važećem hrvatskom pravopisu treba ga upravo ovako pisati. Jel sad jasno zašto je ovo pravilo idiotsko?

VL
Avatar m_m
m_m
01:32 15.06.2010.

Najbolje da Jaca sama odluči, ona se u sve razumije. Al samo da pitam: ako treba pisati ne ću, jel to znači da treba pisati i ho ću? :)

VL
Avatar deziderij
deziderij
06:36 15.06.2010.

Ne da smo banana država, neuređena, neuljuđena, sa šarolikim zakonima po svakom pitanju, sa zakonima koji se različito tumače - kako prema kome, sa šumom nedorečenih i nedefiniranih propisa, nego smo toliko jadni da ne znamo donijeti ni jedan pravopis koji bi bio jedinstven za cijelu zemlju. Hrvatski jezik je nepoznanica za mnoge. Ima toliko sinonima i novokomponiranih riječi kojima ni sam ne znam značenje. Znam da je bilo prijedloga da se helikopter zove UVRTNJAK ili ZRAKOMLAT ili ove idiotarije oko pisanja NE ĆU, onda bi pisali i HO ĆU, a čemu to ? Zbog čega ili koga ? Otkrivati toplu vodu. Mi nebi bili mi kada ni od najjednostavnijeg rješenja nebi napravili veliki problem. Što kompliciranije to bolje. Sad će se voditi žustre rasprave o tome koje su riječi hrvatskije ( i naravno , da se što više razlikuju od srpskih ) i tko je više u pravu u zagovaranju svojih inačica. Sumnjam da će se dogovoriti. Prije će biti da će se razići u svađi a postojeći ( razni ) pravopisi ostat će i dalje u uporabi. Najvažnije je da se imamo oko čega razilaziti i neslagati. Jadniji smo nego sam i mislio.

VL
OB
-obrisani-
07:30 15.06.2010.

Neću pisati ne ću.

VL
Avatar wkwkwkwk
wkwkwkwk
10:30 15.06.2010.

možda bi trebalo pitat susjede kako bi mi to trebali pisati svoje ne ću, da se ne naljute.

VL
OB
-obrisani-
11:23 15.06.2010.

A kakve veze sad susjedi imaju s tim? Hrvati tvrde da imaju svoj jezik koji nema veze sa srpskim pa neka se sad sami bakću sa gramatikom i pravopisom tog jezika. Svako daljnje ugledanje na to kako je nešto rešeno u srpskom biće produžavanje krađe tuđeg jezika.

VL
RA
random
12:44 15.06.2010.

Prva riječ u mom prethodnom komentaru trebala je biti: Čudno. Ispričavam se

VL
OB
-obrisani-
14:02 15.06.2010.

15.06.2010. u 12:40h random je napisao/la: :udno je da profesori nemaju osjećaja tolerantnosti kada se tiče sitnice kao što je: ne ću ili neću. _____________________________ Pitanje je da li je to sitnica. To bi bilo sitnicom kad bi pravopisna pravilala bila donošena proizvoljno pa bismo mogli reći: eto, neko je zamislio da se piše ovako ali može i drugačije jer je, na koncu, svejedno kako se napiše! Ali to nije tako. pravopisna pravila su utemeljena na nekom (jezičkom) principu, na određenom načinu shvatanju jezika. Odstupanje od pravila ne ruši ovu tezu nego je upravo dokazuje jer se izuzeci i prave da bi se zadržala \"doktrina\", to shvatanje kako jezik funkcioniše koje sam prethodno spomenuo jer pravilo, od kojeg se pravi izuzetak, donešeno da podrži ideju o jeziku na koje se odnose, nije bilo u stanju (a obično nije to u stanju!) da u potpunosti, bez izuzetka, \"pokrije\" jezik. Dakle, ja ne bih rekao da je pravilo kako pisati neću sitnica. O odluci kako će se pisati zahvatiče se daleko dublje u filozofiju jezika samog nego što se obično misli.

VL
Avatar m_m
m_m
17:18 15.06.2010.

Ej, našo sam izvorno pravilo! Ne piše se ni \"ne ću\" ni \"neću\" nego \"oću kurac\"! Znam da nije bog-zna-šta rješenje ali s obzirom na (glede) pismenost(i) Poštovanih Saborskih Zastupnika te i Vlade kao takve, bolje rješenje ne bi (nebi?)?) ni (niti?) dobili. Evo, častim Državu s obzirom na glede ...

VL
OB
-obrisani-
19:23 15.06.2010.

Ovo je smešno pa hoću da podelim s vama:) Meni je namanje četvoro ljudi dalo minus za ovaj prilog. Verovatno i više jer je, pretpostavljam, neko dao i plus pa je -4 samo saldo. I sad je pitanje zašto. Daa li je to po principu \"ne razumem ništa šta ovaj kaže i šta ima on tu da govori a da ja ne razumem\", ili je pak \"znam ja njega iz nekih drugih komentara i dajem mu minus i bez čitanja\", manje je važno. Važno je da se i na ovom forumu ogleda ona situacija iz samog članka, gde je Dostojevski rođen u Vinkovcima, kao i Josip Kozarac, za kojeg generacija današnjih maturanata isto tako nikad nije ni čula, i kojoj ćemo (toj neobaveštenoj generaciji, i pored informativne revolucije u čijem se središtu nalazimo) ostaviti ovaj svet. Pre nego što oni u potpunosti preuzmu rukovođenje svetom ja bih, ako može, da se povučem.

VL
OB
-obrisani-
22:49 15.06.2010.

Na srbskom jeziku se pise \"necu\" pa bi na hrvatskom trebalo pisati \"ne cu\" i pravopisni nauk bi bio zadovoljen A ove kvakice izbacite jer me hebu na oba jezika.

VL
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.