Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 169
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Italija dobiva vladu

Profesor prava Giuseppe Conte novi premijer?

Di Maio
Foto: Reuters/PIXSELL
1/3
22.05.2018.
u 07:00

Nakon više od 70 dana od izbora Italija je sinoć trebala dobiti vladu jedinstvenu u Europi, od koje najviše strahuju Bruxelles i Pariz

Premijer žuto-zelene vlade, one Pokreta 5 zvijezda (M5S) i Lige, mogao bi biti profesor prava Giuseppe Conte (54). Predsjednik republike Sergio Mattarella primio je jučer predvečer izaslanstvo M5S na čelu s dosadašnjim premijerskim kandidatom Luigijem Di Maiom u pratnji s predsjednicima skupine zastupnika te stranke i senatora Danilom Toninellijem i Giuliom Grillom.

Ne žele prugu koja se gradi

Nakon njega došao je red na izaslanstvo Lige s čelnikom Matteom Salvinijem u pratnji predsjednika zastupnika i senatora te stranke Gianmarcom Centinaiom i Giancarlom Giorgettijem. Di Maio i Salvini, svaki posebno, iznijeli su šefu države imena osoba koje predlažu za premijera i ministre.

Dakle, ako se s imenima bude složio Mattarella, onda će u utorak nastati prva vlada u Europi sastavljena od stranaka koje su tzv. populističke, odnosno protiv tradicionalnih stranaka.

Nakon više od 70 dana od izbora održanih 4. ožujka Italija dobiva vladu od koje strepe ne samo tzv. eurobirokrati u Bruxellesu već i političari nekih susjednih zemalja kao što je Francuska koja upozorava kako Italija ne može unilateralno prekinuti međudržavni ugovor o izgradnji brze pruge Torino – Lyon u dužini od 235 km. Di Maio, odnosno M5S, protiv su izgradnje te pruge premda su radovi već poodmakli, a Pariz najavljuje kako će Italija, odustane li od njezine izgradnje, morati platiti ne samo cijeli iznos za njezinu izgradnju već i velike penale.

Di Maio bi mogao biti ministrom rada, a Salvini ministrom unutarnjih poslova. Ministar vanjskih poslova mogao bi biti veleposlanik Giampiero Massolo, a ministrom ekonomije Giancarlo Giorgetti.

Vjerojatni premijer, Giuseppe Conte, završio je pravo u Rimu na sveučilištu La Sapienza, a onda je usavršio svoje znanje na sveučilištima u svijetu (Yale, Sorbonne, Duquesne i Cambridge). Trenutačno predaje pravo na učilištima u Firenzi i Rimu. No, stručnjak je i u upravljanju tvrtkama, posebno onima u krizi kao što su željezare Ilva ili zrakoplovna kompanija Alitalia. Vjerojatni ministar vanjskih poslova Massolo rođen je u Varšavi prije 61 godinu, a ušao je u ministarstvo vanjskih poslova i 2004. postao šef kabineta tadašnjeg ministra Gianfranca Finija.

Dakako, sva ta imena, počevši od onoga mogućeg premijera, novinarska su nagađanja. Ni Di Maio ni Salvini nisu ni jednom kazali koga namjeravaju predložiti Mattarelli kao mandatara nove vlade.

Čak ni njihovi sugovornici nisu spominjali imena, već su na pitanja o kandidatima odgovarali kako se najprije treba dogovoriti program, a onda će biti lako naći one koji će provoditi zacrtano.

Najveći porez na plaću 20%

Program ima 57 stranica s temama podijeljenima u 30 poglavlja, posloženima po abecedi, a ne po značenju, kojima će se baviti nova vlada. Polazi se od pitanja vode, preko poljodjelstva itd.

Svakako je najzanimljiviji tzv. dohodak od 780 eura za sve građane koji nemaju zaposlenje i pokušavaju ga naći. Kao i uvođenje samo dviju poreznih kvota (15 i 20 posto) na prihode. No, obje mjere će biti uvedene tek idućih godina.

Pogledajte galeriju: Plenković nije znao, ja sam izabrao savjetnike

Di Maio
1/7
Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije