Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
podigao buru

Profesor misli da su 10-godišnjaci zreli za seksualni život

gert hekma
12.04.2013.
u 08:56

Mila Jelavić: Ideja o snižavanju dobne granice za seksualne odnose skandalozna je

Taman kada se smirila žestoka javna rasprava o seksualnom odgoju u školama, u Hrvatsku je došao nizozemski profesor Gert Hekma koji je ponovno uznemirio javnost.

Počeci LGBT-a

Sporni je profesor prije Uskrsa bio gost Queera Zagreb i održao predavanje o temi “Počeci LGBT pokreta i seksualna revolucija”. Usput je dao intervju za T-portal u kojem je iznio radikalni zahtjev da se dobna granica za legalni seksualni odnos spusti na deset godina, što se može tumačiti i kao zahtjev za legalizaciju pedofilije.

– Danas u Nizozemskoj i desetogodišnjaci znaju, ako su gej, izraziti to. Sviđa mi se taj princip samoodređenja. Ako im se sviđa seksati s nekim svojih godina ili starijim (a mislim da mnogi preferiraju starije partnere), to im treba biti dopušteno – rekao je Hekma te dodao da je seks većinom aktivnost koja donosi zadovoljstvo i koju djeca trebaju naučiti prakticirati na ugodan način umjesto da moraju godinama čekati da ga isprobaju. Zato djeca trebaju dobiti dobro seksualno obrazovanje koje će ih pripremiti za seksualni život.

U jednom prijašnjem intervjuu Hekma iznosi još radikalnije stavove. Na pitanje novinara postoji li fundamentalna razlika između seksa s osmogodišnjom i seksa sa šesnaestogodišnjom djecom Hekma je odgovorio:

– Da, mislim da postoje razlike, ali mislim da su te razlike stupnjevite. Ne možeš reći: dijete je napunilo dvanaest godina, sada mogu raditi sve. Tako to ne funkcionira. Ima šesnaestogodišnjaka koji o tome ništa ne znaju, a ima i šestogodišnjaka koji su već počeli živjeti seksualnim životom – rekao je Hekma.

Na ovakve stavove reagirale su neke katoličke udruge pa je T-portal sa svojih stranica uklonio sporni dio intervjua.

Sporni časopis

Zanimljivo je da je i Gert Hekma bio član uredničkog vijeća pedofilskog časopisa “Paidika”, u kojemu je bio i našoj javnosti poznatiji Theo Sandfort. Glavna urednica T-portala Alemka Lisinski ističe da su uklonili sporni dio intervjua zbog žestoke reakcije dijela čitatelja. Pravobraniteljica za djecu Mila Jelavić ideju o snižavanju dobne granice za seksualne odnose drži skandaloznom.

– Sve do početka 2013. hrvatski su propisi ovu dobnu granicu postavljali na 14 godina, što smatramo neprihvatljivim te smo prilikom prošlogodišnjih izmjena Kaznenog zakona zahtijevali da se ona povisi – ističe Mila Jelavić.

Čak se i Queer Zagreb ogradio od spornih stajališta svoga gosta.

– Ne zalažemo se za spuštanje zakonski određene granice za seksualne odnose koji su propisani u RH. No zalažemo se za uvođenje zdravstvenog odgoja u škole prema odobrenom kurikulumu – kaže prvi čovjek Queer Zagreba Zvonimir Dobrović.

>> Udruga Vigilare traži istragu zbog nastupa antropologa Hekme

>> Theo Sandfort: Žrtveno sam janje rata vaše vlade i Kaptola

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije