Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
DIO STANOVNIKA NAPUŠTA KIJEV

Profesor iz Kijeva: 'Rusija ima problema s mobilizacijom i s ponašanjem vojnika na bojištu'

FILE PHOTO: Russian drone strike in Kyiv
Foto: Stringer/REUTERS
1/3
08.11.2022.
u 10:17

- Naša je vojska sinoć zarobila 20-ak vojnika iz moskovske regije koji su bili gladni, nisu imali što jesti. Žalili su se da su ih svi napustili, to se dogodilo u Luganskoj oblasti - rekao je Maksim Kamenjecki

Profesor na kijevskom Institutu za međunarodne odnose Maksim Kamenjecki istaknuo je za N1 kako je za Ukrajinu bitna opskrba strujom, ali i rezultati međuizbora u Americi. Komentirao je i napise o pozivu gradonačelnika Kijeva da građani budu spremni otići iz grada zbog oštećene infrastrukture i problema s opskrbom.

- Naš gradonačelnik je poznat po tome da daje dosta čudne izjave. On nije rekao baš kako su prenijeli strani mediji. Ne radi se o izlasku stanovnika Kijeva iz grada, o napuštanu Kijeva, nego gradsko poglavarstvo razmatra sve opcije u slučaju da se dodatno ošteti infrastruktura. Zasad veći dio građana ostaje u Kijevu, najavljeni su popravci infrastrukture - rekao je Kamenjecki dodajući da je dio stanovnika zaista otišao, a da se ostali spremaju za nestašice struje.

- Problema stvarno ima. U različitim dijelovima grada, struja nestaje u različito vrijeme. Sinoć mi je nestanak struje prekinuo predavanje. Kad nema struje, ne rade veći dućani, nemaju blagajne, svjetla… U manjim dućanima se može kupovati samo za gotovinu. U višekatnim zgradama ne rade dizala i ljudi se moraju spuštati i penjati stemepnicama. Problem je za starije ljude. Mi moramo nositi na deveti kat, tri puta na dan, starog psa koji ne može hodati. Gradski promet radi bez problema. Manje voze trolejbusi i tramvaji, umjesto njih voze autobusi. Metro vozi normano. Vrtići i škole rade kao i obično, bolnice se opskrbljuju strujom bez prekida… - opisao je. 

Smatra kako će SAD nakon međuizbora morati revidirati pomoć koju šalje Ukrajini, ali ne misli da će biti prekida. Ističe kako nije stručnjak za američku vanjsku politiku i društvo, no da mu se čini kako Donald Trump nema izgleda pobijediti i postati predsjednik. Opisao je i kako vidi poziciju ruske politike.

- Oni imaju komplikacije, vidimo to u pokušajima da nabavljaju oružje u zemljama poput Irana. Za Ukrajinu bi bio problem ako bi Iran isporučio balističke projektile koje Rusija traži. Rusija ima dovoljno problema i s mobilizacijom i s ponašanjem vojnika na bojištu. Naša je vojska sinoć zarobila 20-ak vojnika iz moskovske regije koji su bili gladni, nisu imali što jesti. Žalili su se da su ih svi napustili, to se dogodilo u Luganskoj oblasti. Putin sad ima problema na bojištu i s održavanjem linije na jugu, sjeveru i sjeveroistoku. Sve će biti jasno kad se nastave borbe - kaže. 

Rusija, navodi, govori da je spremna na pregovore, ali ne mijenja poziciju što se tiče povlačenja. - Naša pozicija ostaje ista, možemo razgovarati o svemu nakon povlačenja ruske vojske. Rusija to ne spominje. Ako oni i dalje govore da im je cilj uništenje Ukrajine, o čemu ćemo razgovarati. Oni su agresori, oni su napali našu zemlju, ne mi njihovu. Uništavanje infrastrukture nikad nije pomoglo agresoru - zaključuje.

VIDEO Tko je 'Putinov kuhar' koji mu se suprotstavio? Prodavao hrenovke, a sada je šef plaćenika koji siju strah po Ukrajini

Komentara 1

DU
Deleted user
15:49 08.11.2022.

profesor međunarodnih odnosa iz Kijeva govori vijesti sa fronte 😵 😵 😵

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije