Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
šibenik

Profesionalni vatrogasci: Zbog stresa živimo 10 godina kraće!

vatrogasci
Hrvoje Jelavić/PIXSELL
01.06.2011.
u 14:37

Ništa nismo naučili od kornatske tragedije – kaže čelnik UPVH G. Franković, uz napomenu da Dražen Slavica nije kriv nego zaslužuje poštovanje građana i države

ŠIBENIK – Nismo ništa naučili na kornatskoj tragediji. I danas vatrogasni zapovjednici mogu završiti na sudu zbog neusklađenih zakonskih propisa. U 70 točaka u raznim zakonima vatrogasce se onemogućava u kvalitetnom obavljanju službe – kazao je danas u Šibeniku Goran Franković, predsjednik Udruge profesionalnih vatrogasaca Hrvatske.

Poručio je da pred UPVH-om na sudskom procesu koji je pokrenut protiv vatrogasca Dražena Slavice zbog kornatske tragedije predstoji borba da bi dokazali kako nije kriv, s obzirom na to da svi peru ruke kako bi odgovornost pala na leđa onih koji su bili na terenu. Tako je Dražen Slavica unaprijed obilježen kao krivac, premda zaslužuje poštovanje građana i države – ustvrdio je Franković. Inače, udruženi profesionalni vatrogasci su iz Šibenika poslali "protestno pismo predsjednici Vlade RH" zbog najava da će se sredstva namijenjena vatrogastvu u 2011. godini biti smanjena 1,11 posto, kako se ističe.

– Općine i gradovi koji su osnivači Javnih vatrogasnih postrojbi nemaju dovoljno novca pa prijeti smanjenje operativne pripravnosti u nadolazećoj požarnoj sezoni. Zbog neučinkovite birokratske mašinerije službe za vatrogastvo Državne uprave za zaštitu i spašavanje troši se 35 milijuna kuna na zastarjeli model organizacije operativnih snaga umjesto da se uz isti novac i novu tehniku dobiju daleko bolji rezultati – ističe čelnik UPVH Franković.

Vatrogasci upozoravaju i da se obuka dopunskih sezonskih vatrogasaca obavlja "šablonski", a kasnije se odgovornost prebacuje na vatrogasce. Osim toga, ističu, dio sezonskih vatrogasaca nema propisnu opremu, a opet će biti poslani na požarište po naredbama svojih vatrogasnih zapovjednika. Kao bitan problem smatraju i mogućnost da se vatrogascima ukine tzv. beneficirani radni staž.

– Vatrogasac zbog stresnog posla uz prosjeku živi 10 godina kraće. Kad ste vidjeli vatrogasca od 80 ili 70 godina. A sad bi vatrogasac sa 63 godina trebao još uvijek raditi. Što biste vi rekli kada bi vam na intervenciju na 8. kat u spašavanje vas ili vašeg djeteta došao vatrogasac u 63. godini života? – zapitao je čelnik vatrogasnih profesionalaca.

Komentara 6

Avatar alien79
alien79
00:52 02.06.2011.

admine jesi legenda, živio

Avatar alien79
alien79
22:07 01.06.2011.

Jadni, stvarno ste pod stresom, ajmo se mjenjat, ja na vaše mjesto a netko od vas na moje mislim na burzi, može? Može *****, a....

TH
than
01:55 02.06.2011.

Jakog mi stresa... Veca vjerojatnost je da ce se neki pijanac nabiti u mene i ubiti me, nego da ce im se ista dogoditi. Evo neka slobodno mijenjaju radno mjesto s nekime na burzi... Da vidis kakav je to tek zivot bez \'stresa\'...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije