Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 19
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Predsjednik napretka

Prof. Topić kod Hasanbegovića: 'Ne tražimo privilegije, samo pravedniju raspodjelu proračunskih sredstava'

topic hasanbegovic
26.02.2016.
u 16:54

Neizbježna tema bila je i situacija u Bosni i Hercegovini u kojoj je kao i u Hrvatskoj iseljavanje postalo preveliko, posebno iseljavanje mladih

Ministar kulture dr. sc. Zlatko Hasanbegović primio je danas u službeni posjet predsjednika HKD Napredak mons. prof. dr. Franju Topića.

Predsjednik Napretka čestitao je ministru na izboru i upoznao ga s novijim rezultatima rada središnjice i podružnica i posebno o djelovanju Napretka u Hrvatskoj.

Neizbježna tema bila je i situacija u Bosni i Hercegovini, u kojoj je kao i u Hrvatskoj, iseljavanje postalo preveliko, posebno iseljavanje mladih. Mnogi ljudi su deprimirani i malodušni jer se često u javnosti plasiraju prvenstveno negativne informacije i tako se stvara beznađe, rečeno je na sastanku.

– Usporedivši rezultate rada Napretka u odnosu na rezultate rada ostalih udruga u kulturi i  iznose potpora koje se izdvajaju iz proračuna Republike Hrvatsku, nejasno je zašto je Napretku unatoč izuzetnim rezultatima prošla Vlada RH ukinula potporu od milijun kuna koju je primao tri godine. Nešto daje Ured za Hrvate izvan RH, ali to nije ni blizu sukladno radu i rezultatima Napretka. To postaje još teže kad se zna da se prošle godine dalo udrugama u RH gotovo dvije milijarde kuna – kazao je Topić.

Prof. Topić je zamolio ministra kulture da u okviru svojim mogućnosti i prema svojim ovlastima učini da se poboljša tretman Napretka i da ga se vrati u proračun, što je ministar i obećao.

Ministar dobro poznaje rad i stavove Napretka i naglasio je da je Napredak svehrvatsko društvo i da ima prevažnu ulogu u BiH i u povezivanju RH i BiH. Također je u izjavi za medije rekao da su prošla vremena kad se Napredak minimizirao i podcjenjivao te da će imati veću podršku od ministarstva i od njega osobno. Ministar zna da Napredak ima izuzetan ugled u BiH, u diplomatskim krugovima, a i u inozemstvu. Također je pohvalio stalni angažman Napretka ne ekumenskom i dijaloškom polju.

– Ne tražimo privilegije, samo pravedniju raspodjelu proračunskih sredstava prema rezultatima rada, društvenoj ulozi i važnosti Napretka. Često ispada kod podjeljivanja sredstva da se to ne uvažava – istaknuo je Topić.

Predsjednik Topić uručio je ministru Hasanbegoviću, koji je sudjelovao u različitim Napretkovim kulturnim i znanstvenim projektima, iskaznicu Počasnog člana Napretka što je ministar s oduševljenjem prihvatio.

>>Franjo Topić predsjednici: Utječite na pozitivan govor o Bosni i Hercegovini i Hrvatima koji tamo žive

>>Franjo Topić: U BiH uspostaviti po tri hrvatska, srpska i bošnjačka kantona

Komentara 11

ZA
zazidje
16:57 26.02.2016.

A što mislite zašto su Vam ukinuli. Pa valjda zato jer imate slovo H u imenu. Da ste imali slovo S dobili bi i 10 milja, tako su to oni radili

DO
doktorica
18:34 26.02.2016.

nema novca ni za Hrvatsku a kamo li za BIH!!!

PI
pinkec
17:45 26.02.2016.

Ovaj Topić je više uz BiH muslimene, nego Hrvate u BiH! Treba se o njemu propitati kod franjevaca u Mostaru. Kad se radi o lovi, uvijek su takvi prvi!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije