Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 136
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Eutanazija

Prof. Muzur: Po Hipokratu se liječnik ne bi petljao ni u žučni kamenac

Amir Muzur
Foto: Goran Kovačić/Pixsell
1/2
12.02.2015.
u 15:45

Rasprava o eutanaziji nužno uključuje diskusiju o pravu na odabir kvalitete života, kaže Amir Muzur s riječkog Medicinskog fakulteta

Nakon što se prvi pacijent iz Hrvatske podvrgnuo eutanaziji u Švicarskoj, u kojoj je to dopušteno, nameće se pitanje ima li čovjek koji je neizlječivo bolestan i pravo na smrt unatoč tome što je temeljno pravo čovjeka pravo na život?

Kršenje prava i sloboda

Eutanazija koja je kod nas zabranjena izuzetno je osjetljivo medicinsko, ali i filozofsko i bioetičko pitanje o kojem su mišljenja među stručnjacima podijeljena. Eutanazija je danas legalizirana i u Nizozemskoj, Belgiji, Luksemburgu, nekim državama SAD-a. Prošli tjedan kanadski Vrhovni sud odobrio je eutanaziju teško oboljelih odraslih osoba kod kojih se ne očekuje poboljšanje zdravstvenog stanja, uz njihov pristanak. Odluka suda stupit će na snagu za godinu dana. Suci su ocijenili da članci zakona kojima se zabranjuje eutanazija krše Povelju prava i sloboda jer si neke osobe zbog zabrane prerano oduzimaju život iz straha da to neće moći učiniti poslije kada im bolovi postanu neizdrživi. Za razliku od akademika Davora Miličića, koji je protiv eutanazije, njegov je kolega Amir Muzur, profesor i pročelnik Katedre za društvene i humanističke znanosti u medicini na riječkom Medicinskom fakultetu za pravo na eutanaziju.

– U ovisnosti o vjerskim i kulturnim afinitetima onoga koji ovo pitanje promišlja, može se dati prednost kvaliteti života, slobodi odabira pojedinca, odnosno poštovati pod svaku cijenu svetost života. Osobno mi se eutanazija čini uvijek prihvatljivom, no sve mora biti dobro regulirano da se izbjegne opasnost od njezine zloporabe, odnosno mogućnost da se ona nekome nametne. Više od 12 godina eutanazija je dopuštena i zakonom regulirana u Nizozemskoj pa tamo nema nekih problema. Rasprava o eutanaziji uključuje nužno diskusiju o pravu na odabir kvalitete života. Ne vidim zašto bismo bili toliko restriktivni prema eutanaziji i zabrinuti za Hipokratovu zakletvu, koja je ipak bila zakletva jednog drugog doba. Po Hipokratu se ne bi liječnici petljali ni u operaciju žučnog kamenca – kaže prof. Muzur. Filozof i bioetičar Hrvoje Jurić također je za pravo na eutanaziju.

Problematično i dopustivo

– Eutanaziju smatram moralno problematičnom, ali i moralno dopustivom. To znači da eutanazija ne može biti moralno obvezatna, ali bi je u određenim okolnostima trebalo dopustiti, a to se tiče i pravne regulacije. Mislim prije svega na dobrovoljnu eutanaziju, kada osoba pati od neizlječive bolesti, bilo da trpi nezamislive bolove ili da svoje stanje smatra narušavanjem svog dostojanstva, ali i na trajno vegetativno stanje i moždanu smrt, gdje se traži nedobrovoljna eutanazija pojedinaca čije je stanje nepovratno – smatra Jurić.

Dr. Pavo Kostopeč, kirurg KB-a Merkur, koji u svojoj svakodnevici susreće patnju bolesnika, smatra da eutanazija nije pitanje civilizacijskog dosega kako bi to neki htjeli prikazati, još manje tehničkog dostignuća suvremenog društva, već najizravnije kršenje nepovredivosti ljudskog života i negiranje neotuđivog prava na život. Unatoč tome što katkada svjedoči teškoj muci, Kostopeč svoj liječnički poziv smatra vrlo jasnim i nedvosmislenim.

– Osnovni je zadatak medicinske struke čuvati život od njegova začeća do prirodne smrti. To jasno stoji i naglašava se i u samoj Hipokratovoj zakletvi. Svako drukčije postupanje u suprotnosti je sa svime što smo cijeli svoj život predano učili i čemu smo prisegnuli vjernost – kaže ovaj kirurg, inače član HDZ-ova Odbora za zdravstvo. Dodaje da bi i eutanaziju hrvatskih građana u drugoj zemlji trebalo spriječiti.

Komentara 27

Avatar Neanderthalac
Neanderthalac
16:06 12.02.2015.

Prema Hipokratu liječnici bi trebali raditi u interesu pacijenata, a ne u interesu da ih "žive oderaju." No, naravno, u kapitalizmu je sve dopušteno što omogućuje profit.

DU
Deleted user
16:29 12.02.2015.

Amir Muzur, profesor i pročelnik Katedre za društvene i humanističke znanosti u medicini je primejr klasičnog teoretičara koji s medicinom ima veze jedino po diplomi i činjenici da radi na riječkom MF. Gospodine profesore, ponovo pročitajte ono što ste izgovorili i potpisali na dan kad ste diplomirali i izgovorite na glas dio zakletve u kojemu ste se obvezali brinuti o ljudskom žviotu od njegovog početka do kraja. Nigdje ne piše da je liječnik egzekutor. Naše je dužnost brinuti i o natežim bolesnicima, a ne priklanjat se stavovima "da mu se olakša muka" jer je to projekcija vlastite muke i muke rodbine koja želi brzo i efikasno rješenje pod fimrom "da se više ne pati". To je neetičan, sebičan i nekršćanski pogled na čovjeka i njegovu patnju, pogled jedne nakaradne civilizacije koja sve koji misle suprotno proglašava zatucanima i nazadnima. No kako smo vezli gomilu smeća pod firmom "modernog" i "naprednog", za očeikvati je i velike pritiske u dogledno vrijeme i po ovome pitanju. Danas, sutra kad se rodbina bude htjela nekoga riješiti, samo će organizirati LEGALNO UBOJSTVO! To je apsolutno nedopustivo.

Avatar darkoaa10hush
darkoaa10hush
16:01 12.02.2015.

Ovi doktori koji zagovaraju eutanaziju su stvarno bolesni i profesionalno nemoralni te se suprostavljaju Kristovom naucavanju. Samo Bog daje zivot i samo Bog ga moze uzeti.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije