Naslovnica Vijesti Hrvatska

'Otpor prema suradnji s KBF-om akademski je klerikalizam na Filozofskom fakultetu'

Krsni list i preporuka župnika oduvijek trebaju za upis na KBF. Nije problem to, nego fanatici na FF-u
08. travnja 2016. u 16:00 86 komentara 7155 prikaza
Tonči Matulić
Foto: Petar Glebov/PIXSELL

“Ne radi se ni o kakvoj integraciji i tim se tvrdnjama samo želi obmanuti javnost, ponajprije studente. Klerikalizacija? KBF-u jedna je od zadaća upravo prevladavanje svih oblika klerikalizacije, ali kako se ovaj problem predstavlja na Filozofskom fakultetu kroz ovu inicijativu, nije ništa drugo nego promicanje jedne vrste ‘akademskog klerikalizma’, koji je štetan za sveučilište, znanost i visokoškolsko obrazovanje. Treće, infiltracija? Ako smo mi na javnom sveučilištu, ako smo mi javne visokoškolske znanstvene ustanove i svi pod istim uvjetima, istim zakonima i upravama i pravilima funkcioniramo, o kakvoj se infiltraciji radi?! No, KBF je infiltriran u Sveučilište i oni kojima to smeta najradije bi uzeli ‘petrolj’ i sve zapalili, da KBF uopće ne postoji”, gotovo nam je u jednom dahu izgovorio dekan Katoličkog bogoslovnog fakulteta prof. dr. Tonči Matulić, koji se jučer prvi put oglasio nakon lavine kritika koje su uslijedile s Filozofskog fakulteta u Zagrebu.

Što se, zapravo, događa?

S ovim zbivanjima na Filozofskom fakultetu KBF nema nikakve veze. Ono što se uzima kao uzrok ili povod tih događanja prijedlog je suradnje FF-a i KBF-a o zajedničkom izvođenju dvopredmetnih studija.

Što to konkretno znači?

Da bi studenti koji bi kod nas upisali jedan predmet u dvopredmetnom obliku drugi predmet mogli upisati na Filozofskom. Ili obratno.

Koji su to predmeti?

Taj je predmet religijska pedagogija i katehetika. Jedan jedini s naše strane, a Filozofski ima lijep broj studijskih programa koji se mogu tako studirati.

Gdje je tu problem?

Za sam FF kao visokoškolsku znanstvenonastavnu ustanovu problema nema, nego postoji određena skupina pojedinaca koji to odbijaju i ne žele. Samo se barata s pojmovima koji nemaju blage veze. Npr. govori se o integraciji KBF-a i FF-a! Čak, ako hipotetski govorimo o integraciji i da dva fakulteta kažu da će biti jedan, ovdje se uopće nije o tome riječ.

Najveći krimen je što je KBF crkvena institucija i dovodi se u pitanje sekularnost školstva?

KBF zajedno s “pravoslovnim”, danas pravnim i “mudroslovnim” fakultetom, danas filozofskim, u temelju su modernog zagrebačkog sveučilišta od 1874. KBF i FF od tada do danas tvore glavnu jezgru humanističko-znanstvenog područja na tome Sveučilištu i upravo zbog tih zdravih humanističkih razloga očekuje se suradnja i prijateljski odnos, jer smo upućeni jedni na druge. KBF i FF dvije su punopravne, samostojne članice sastavnice Sveučilišta u Zagrebu i ne postoje nikakve tajne. Sve što se radi na KBF-u, sve što se poučava, svi uvjeti upisa, sve je javno dostupno.

Kažu da nemate prijemnoga na upisima?

Nije točno! Jedini smo fakultet kojemu su prigovarali na Sveučilištu zašto inzistiramo na dodatnom razredbenom ispitu ako postoji državna matura. Mi smo uvijek imali razredbeni ispit i danas ga imamo. I on nije motivacijski razgovor, nego pravi ispit! Očekujemo da, ako naši studenti idu po jasno definiranim uvjetima suradnje po nastavnom procesu na drugi fakultet, po tim uvjetima isto načelo reciprociteta. Dakako, jedna i druga strana mogu inzistirati na posebnim uvjetima, ali to je stvar dogovora.

Koji bi bili uvjeti KBF-a?

Ne vidim koji bi to bili za KBF. Ali, ako moram razgovarati o tome je li vjera ikakva pretpostavka za studij na KBF-u, onda se moramo zapitati smije li se KBF zvati katolički, bogoslovni i smije li se uopće zvati fakultet. Onda će se doći na pitanje što on tu radi i na taj se način dovodi u pitanje državnopravni poredak, jer je sve definirano ugovorima, zakonima, statutima, pravilnicima i u cijeloj toj priči jako smo senzibilizirani za poštivanje sveučilišnog ustroja i onoga što od nas traži i očekuje.

A prigovor da se na KBF može upisati samo s krsnim listom i preporukom župnika?

Riječ je o tome da problem nije krsni list i preporuka župnika, jer oni su otprije ovdje. To nije problem, jer KBF ostaje KBF. Ali, ako se u ostvarenju suradnje dviju visokoškolskih ustanova kaže ima li načina da dogovaramo uvjete međusobne suradnje na ovaj ili onaj način, onda ćemo razgovarati. No, ne možemo razgovarati u ovome kontekstu. Pitam vas, tko će doći studirati religijsku pedagogiju i katehetiku preko FF-a? Iz kojih pobuda će on doći? Gledajte, to je stavljeno u krivi kontekst. Zapravo, suradnja s FF-om trebala bi nam svima pokazati da moramo redefinirati neke stvari unutar nas samih, raditi na samima sebi i omogućiti veće otvaranje. Kroz tu suradnju s FF-om očekivao sam i za naše nastavnike i studente prostor otvaranja razvijene promjene mentaliteta. No vidim da su oni tamo deset puta gori nego mi. Takvih fundamentalista, fanatika i ratobornih ljudi na našem fakultetu nema. I može mi netko s naše strane prigovoriti što s njima kad su takvi želim ići u suradnju, ali tvrdim vam da ondje nema dva posto nastavnika koji se protive toj suradnji. Mi smo puni ljubavi, susretljivosti, razumijevanja i snošljivosti. I kad se sve ovo smiri, moći ćemo sa svima normalno surađivati.

>> Plenum studenata Filozofskog fakulteta protiv ugovora o suradnji s KBF-om

>> Spoji li se Filozofski s Katoličkim fakultetom, studenti će u štrajk?

Lesnina roštilj
PROLJETNE RADOSTI
Došlo je proljeće, a mi smo se uputili u potragu za novim roštiljem

A1 izdvaja za Vas

 • Deleted user:

  kako je moguće da 10 % manjinaca na Filozofskom koje plaćaju katolici odlučuje šta moramo jesti,za koga glasati ,kome dati novce i slično ?

 • juma:

  Paradoksalna situacija. Katolicki bogoslovni fakultet koji bi po prirodi stvari koje naucava i prema imenu trebao biti vise zatvoren u sebe, otvoren je za suradnju sa svjetovnim fakultetom. Filozofski fakultet koji bi po imenu trebao biti otvoren prema svima, pa ... prikaži još! i prema krscanskoj filozofiji koja cini vazan dio nase europske civilizacije, zatvara se u sebe i odbija dijalog? Mislio sam kako se krscanske dogme predaju na bogoslovnom fakultetu, ali vidim kako su neke druge dogme u glavama nasih mladih filozofa puno jace od onih religijskih. Nazalost od onoga koji se zatvara u sebe i u svoje dogme nikada ne bude postao intelektualac, vec samo aktivista, a takvih imamo i previse za razliku od ovih prvih.

 • Avatar MilaneseBolognese
  MilaneseBolognese:

  Na FF-u primaju poruke potpore s fakulteta u Srbiji na kojima su djelovali ili još uvijek djeluju tvorci Memoranduma I i glavni ideolozi velikosrpskog-četničkog pokreta. Ovo ljevičarsko protudržavno mahnitanje na instituciji koju financiraju hrvatski porezni obveznici da bi onda ona ... prikaži još! radila protiv tih istih poreznih obveznika treba srezati u korijenu!