Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 11
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
HRVATSKA KAKVU TREBAMO
Povratak na članak

Prof.dr. Hrvoje Šimović: S potporama iz NPOO-a možemo dodatno rasti 2-3%

Ugledni profesor o mogućim pravcima promjena u poreznoj politici i učincima fiskalne politike

Komentari 1

ST
stefj
09:50 21.09.2021.

Hm, još jedan u trendu, socijala i ekologija. Izgovori za nove i veće poreze... Problem Hrvatske je da imamo najveći udio poreza u proizvodnji, najveći u EU, na vrhu smo zajedno sa Švedskom, a drugi problem je vrlo visok udio države u svemu, što ubija konkurentnost i ograničava stopu rasta... I što se onda događa; imate ogromnu količinu novaca koje dobije država od EU-a, koji se troši da bi se pokrile proračunske rupe, umjesto da se koristi za investicije. U ministarstvima imaju na raspolaganju novac, a ako ne ide za plaće ili potrošni materijal, nitko nema pojma što bi s tim novcem... E, tu bi sada morao doći privatni sektor koji bi trebao predložiti projekte i nešto korisno za ulupati taj novac, no privatni sektor vezan uz državu je u rangu birokracije i jedino što zna je nešto kupiti jeftino i prodati skupo, te podijeliti profit s rodbinom u službi... To je taj crony kapitalizam koji je naslijeđe socijalizma i koji tako brižno uzgajamo i čuvamo u Hrvatskoj. Radi toga tjeramo greenfield investicije i radi toga će nas i Srbija uskoro prestići... A cijeli ideološki sukob svodi se na sukob stare i nove rodbine u javnim strukturama, starih uhljeba iz doba komunizma i njihovih nasljednika, s nadolazećem hordom novih uhljeba... Zato je jedini recept za budućnost Hrvatske smanjivanje javnih struktura. To bi automatski dovelo do smanjenja korupcije i povećanja konkurentnosti, što bi omogućilo i manje poreze itd... No to je onaj smjer Irske, toliko omražen kod nas...

VL
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.