Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 40
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
virantova ostavka

Produbljenje krize: Slovenski parlament ostao bez predsjednika

Gregor Virant
Sasa Despot/Zurnal24/PIXSELL
28.01.2013.
u 18:36

Gregor Virant potvrdio je da je ostavku podnio jer zbog korupcijske afere ostavku odbija dati premijer Janez Janša

Slovenski parlament od ponedjeljka je bez predsjednika. Potvrđuje to Delo koje piše da se Gregor Virant službeno povukao s te dužnosti te ujedno najavio povratak u parlamentarne klupe, ali kao zastupnik.

Virant je potvrdio da je ostavku podnio jer zbog korupcijske afere ostavku odbija dati premijer Janez Janša. Sve dok se ne izabere novi predsjednik slovenskog parlamenta tu će dužnost, u skladu s poslovnikom, obavljati najstariji zastupnik Jakob Presečnik, zastupnik iz redova Slovenske pučke stranke. Osim Virantove Građanske liste (GL) Janši su leđa okrenuli i koalicijski partneri Slovenska pučka stranka (SLS) i Demokratska stranka umirovljenika (DeSUS), a Vladu su prošlog tjedna napustili ministar financija Janez Šušteršič te ministar pravosuđa i uprave Senko Pličanič.

U sjeni Virantove ostavke, dan je obilježila i inicijativa Pozitivne Slovenije (PS) koja je pokrenula niz razgovora s parlamentarnim strankama o mogućem uspostavljanju tehničke vlade.

Čelnica stranke Alenka Bratušek sastala se s predsjednikom DeSUS-a Karlom Erjavcem koji krajem sljedećeg mjeseca namjerava dati ostavku na položaj ministra vanjskih poslova. Erjavec je potvrdio da su on i nasljednica Zorana Jankovića razgovarali o pokušaju uspostavljanja nove parlamentarne većine koja bi mogla predložiti drugog mandatara tehničke vlade čime bi se okončao kraj Janšine vladavine. Iako su oboje istaknuli pozitivne strane susreta, konkretni rezultati još nisu uobličeni.

Potvrđeno je samo da bi se izvanredni izbori mogli održati u proljeće sljedeće godine kada se održavaju i europski ili eventualno u jesen 2014. kada je planirano održavanje lokalnih izbora.

>>Raspada se Janšina koalicija, napustio ga Gregor Virant

Komentara 5

PO
popravIjamcipele
21:19 28.01.2013.

Tako je to kad siromasi ulaze u EU, pa budu iskoršteni i dođu pred bankrot. Ništa drugo im ne preostaje nego da se međusobno svađaju i okrivljuju. Sami su si krivi, a tako će biti i Hrvatskoj ako se nešto ne desi da ju spreči ući u tu umjetnu i masonsku tvorevinu zvanu EU.

OB
-obrisani-
18:50 28.01.2013.

korupcijske afere u Sloveniji??? ********** ostavke ??? a kod nas nitko za to i ne mari zaštićeni Partijom,bajićem i medijima ne mogu zamisliti da tako "poštena" zemlja europski i diljem svijeta poznata po LJB sada i po korupciji?????!!

KO
kolarjeva3
19:01 28.01.2013.

Trla baba lan ......

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije