Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 24
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
suđenje dodikoviću

Prodavao robu na crno, a novac potom prao kupnjom nekretnina

suđenje zoranu dodikoviću (1)
Dusan Mirkovic/PIXSELL
10.12.2012.
u 13:21

Kako se navodi u optužnici, Zoran Dodiković zloupotrijebio je položaj organiziravši u svojim prodavaonicama prodaju robe na crno koja nije evidentirana u poslovnim knjigama

POŽEGA – Na Županijskom sudu Slavonski Brod, stalna služba u Požegi, počelo je suđenje Zoranu Dodikoviću, osnivaču i direktoru požeške tvrtke Braco d.o.o., djelatniku tvrtke Milanu Vujasinoviću i tvrtki Braco kao pravnoj osobi. Svima im se na teret stavlja kazneno djelo zlouporabe položaja i ovlasti, a Dodikoviću još i kazneno djelo pranja novca.

Državno odvjetništvo naložilo je istragu protiv Dodikovića i nekolicine zaposlenika u veljači ove godine, a istraživalo se poslovanje od 2002. do 2011.godine. Kako se navodi u optužnici, Zoran Dodiković zloupotrijebio je položaj organiziravši u svojim prodavaonicama prodaju robe na crno koja nije evidentirana u poslovnim knjigama. Tako dobiven novac zadržavao je za sebe, a kako bi prikrio to kazneno djelo, novac je ulagao u kupnju ili gradnju nekretnina koje je potom zadržavao ili prenosio na članove obitelji i djelatnike tvrtke. Tako je pribavio imovinsku korist od najmanje 3,7 milijuna kuna te državni proračun oštetio za 2,4 milijuna kuna. Dodiković je u vrijeme istrage imao 56 prodavaonica od kojih je dio bio pokretni. Kupio je ili sagradio dvadesetak nekretnina, većinom u Požegi te nekoliko u Pleternici i Zadru. Županijsko državno odvjetništvo zatražilo je da se sve nekretnine stečene počinjenim kaznenim djelom oduzmu i prenesu u vlasništvo RH. Odvjetništvo je za saslušanje predložilo 22 svjedoka.

Zoran Dodiković, navodi se u optužnici, počinio je kaznena djela uz znanje nekolicine djelatnika tvrtke, prije svega drugooptuženog Milana Vujasinovića koji ga je i naslijedio na mjestu direktora kada je početkom godine otišao u mirovinu. Na suđenje su pozvane i osobe na koje je prenesena imovina stečena kaznenim djelima, a za koju Državno odvjetništvo traži da im se oduzme. To su Ivanka Dodiković, Zoranova supruga, sin Saša, kao i djelatnici tvrtke Ljilja Cindrić, Jasna Ćulubrk i Franjo Gojković.

>> Vlasnik i direktor dućana Braco tereti se i za pranje novca

Komentara 1

Avatar Tiran
Tiran
17:46 10.12.2012.

A kao on je jedini u Hrvatskoj ????

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije