Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
suđenje sanaderu

Prodanović: Ježić ne može vratiti novce jer ih je potrošio za Dioki

Sanader suđenje
Foto: Danijel Kasap/Pixsell
1/3
08.11.2012.
u 09:05

Obrana kaže da su sigurni da Hurlimann ne želi doći jer ga je strah da se ne izvrgne kaznenom progonu. Imaju, kažu, dokaze

Stephan Hurlimann bio je direktor švicarske tvrtke Xenoplast u kojoj je vlasnički udjel imao i riječki poduzetnik Robert Ježić. Trebao je svjedočiti videovezom na suđenju Ivi Sanaderu na zagrebačkom Županijskom sudu u slučajevima Ina-MOL i Hypo.

No, neposredno prije rasprave stigla je obavijest da Hurlimann nije stigao te da je poručio da niti neće doći.

Već sam vas dva puta obavijestio da sam davao iskaz i da nemam više što dodati. Odvjetnik mi je rekao da nemam obvezu svjedočiti putem videlinka i s tim u skladu odbijam svjedočiti, napisao je Hurlimann Turudiću.

Iako je organizirana videoveza i s druge strane ekrana pojavio se švicarski državni odvjetnik, saslušavanja opet neće biti. Švicarci su obećali da će ispitati sve okolnosti i putem međunarodne pravne pomoći odgovoriti na hrvatski zahtjev za ispitivanje svjedoka.

No, ispunjene su sve zakonske pretopostavke da se zapisnik o Hurlimannovu ispitivanju pročita. Obrana se protivi čitanju jer se njegovo ispitivanje vršilo bez prisutnosti obrane.

Osim toga, kaže Prodanović, sigurni su da Hurlimann ne želi doći jer ga je strah da se ne izvrgne kaznenom progonu. Prodanović tvrdi da imaju dokaze za to koje će podastrijeti na raspravi u petak.  Turudić je pak napomenuo da je to legitiman razlog za nesvjedočenje.

Prodanović tvrdi da ima dokaze da su Robert Ježić i Hurlimann dokapitalizirali Dioki, odnsno Xenoplast i to desetak dana nakon što je sjelo navodno mito za Sanadera. Prema tome, tvrdi obrana, ne može vratiti novac koji je navodno mito za Sanadera. Traži da se ti dokazi provedu, a o čemu će sudsko vijeće odlučiti na raspravi u petak kada se očekuje i svjedočenje Pala Kara.

 Hurlimann: Fazakaš je rekao da dolazi u ime MOL-a

Sudsko vijeće unatoč protivljenju obrane odlučilo je da će se Hurlimannov iskaz čitati.

- Unatrag dvije godine kontaktirao me Fazekaš. Prije toga Ježić mi je najavio da će me kontaktirati jedna oaoba vezano za isplatu provizije na račun Xenoplasta. Fazakaš je rekao da dolazi u ime MOL-a. Dolazio je u tri navrata. Iznosi nisu isplaćeni u cijelosti, ne znam zašto. Potpisana su dva ugovora s dvije ciparske tvrtke. Ukupna vrijednost iznosila je 10 mil. eura, a isplaćeno je pet milijuna eura. Xenoplast nije izvršio nikakve poslove za ta društva, kazivao je USKOK-u Hurlimann.

Fazekaš nije spominjao poslove MOL-a, a pola godine nakon toga Ježić mi je rekao da se ugovori raskidaju. Fazakaš isto nije rekao zašto se raskidaju, nastavlja čitati iskaz sudac Turudić.

Kaže kako mu Ježić nije naveo zašto se isplaćuje provizija. Ponavlja da po ugovorima nisu izvršeni nikakvi poslovi i da nakon raskida nisu imali kontakata. Sanader je prigovorio istinitosti iskaza.

Hurlimann je u više navrata izbjegao svjedočiti, a jednom je prilikom čak rekao da se nikad nećeodazvati pozivu sudu. Njegvo je svjedočenje bitno jer bi trebao potvrditi da je pet milijuna eura koji su sjeli na račun Xenoplasta dio mita za bivšeg premijera.

Tako je sudu kazao ključni svjedok Robert Ježić, dok obrana tvrdi kako je novac bio namijenjen upravo riječkom poduzetniku. O tome su svjedočili i Imre Fazakaš koji je organizirao prijenos novca i Mihail Gucerijev, ruski naftni magnat, koji tvrdi da su milijuni njegovi i da mu ih je Ježić ukrao, jer nije obavio lobiranje za Gucerijevu DružbuAdria, kao što je bilo dogovoreno.

Uskok Sanadera tereti da je od šefa mađarskog MOL-a primio 10 milijuna eura mita kako bi toj kompaniji prepustio upravljanje Inom.

Vesna Trnokop Tanta opet je pozvana da svjedoči. Bivša šefica Janafa kazala je kako je Imre Fazakaš dolazio u ime delegacije MOL-a što se tiče pregovora oko Družbe Adria. Navodi da nije mogao dolaziti na sastanke uime Jukosa jer je Jukos bio naftna kompanija, a pregovori su se vodili najprije s vladama država koje sudjeluju u projektu i transportne kompanije. MOL je, dodaje, i naftna i transportna kompanija.

Fzakaša je susretala i kaže da je predstavljao Jukos, ali ne i u pregovorima oko Družbe Adrie.

Svjedokinja je pozvana da pobije Fazakašev iskaz u onom dijelu u kojem kaže da je predstavljao Jukos u pregovorima oko Družbe Adrie.

10.07 sati

Prilikom svjedočenja u lipnju navela je da je bila predsjendica uprave Janafa. Tužiteljica je pita je li bilo suradnje sa društvom Jukos.

- Napravili smo analizu stanja i preuzeli svu dokumentaciju. Postojao je ugovor s Jukosom, kaže.

Kontaktirala je s tadašnjim predstavnikom Jukosa, gospodinom Brudno i Imrom Fazakašem.

Tužiteljica predočava pisanu korespondenciju. Tko s kim korespondira, pita sudac?

- Tu su potpisi moji i od Fazakaša, kaže svjedokinja.

U prošlom iskazu rekli ste da su pregovori oko Družba Adria rezultirali  međudržavnim ugovorom u prosincu 2012.   Rekli ste tada da je Fazakaš sudjelovao u ime MOL-a, pa pojansite nam danas u čije je ime nastupao Fazakaš, kaže tužiteljica Vanja Marušić.

Svjedokinja pojašnjava da su ugovor potpisale vlade država koje sudjeluju u projketu uz transportne komapnije, uz naglasak da se ne radi o naftnim kompanijama.

Ispred Mađarske, tko je bio nositelj projekta, pita tužiteljica.

MOL, kaž, jer oni unutar kompanije imaju i transportni sustav.

Je li Jukos bio transportna kompanija, nastavlja tužiteljica.

- Ne, samo naftna kompanija.

Je li mogao sudjelovati u pregovorima?

- Nije.

Ipak, kaže svjedokinja, predstavljao je Jukos.

Je li Jukos bio prisutan u pregovorima oko sporazuma koji je zaključen 2002. godine, pita tužiteljica.

- Fazakaš je redovito dolazio s delegacijom MOL-a.

10.28 sati

- MOL je nastupao kao MOL. Transportni sustav je bio dio cijelog sustava....nastavlja svjedokinja.
Sudac Turudić pitao je na koji je dio MOL-a predstavljao Fazakaš. Pojasnite, kaže.

- Kada su dolazili predstavnici MOL-a nismo uvjetovali tko će doći. Fazkaš se s njima pojavljivao.

- Zašto nije mogao biti predstavnik Jukosa, pita sudac

- Mi kao tvrtka nismo bili zaduženi da pozivamo naftnu kompaniju, to je radio ruski Transnjeft. Jukos je bio naftna kompanija.

10.35 sati

U ranijim pregovorima Fazakaš se pojavljivao kao Jukos, no kasnije je dolazio kao MOL, kaže svjedokinja na inzistiranje Čede Prodanovića koji kaže da je Trnokop Tanta kazala da je dolazio i kao Jukos i kao MOL.

Svjedokinja potvrđuje da je bilo situacija kada je dolazio u ime MOL-a i onih kad je dolazio u ime Jukosa.

Sloković zanima je li uobičajeno da netko tko je predstavnik Jukosa za JI Europu dolazi kao predstavnik druge tvrtke.

- Nije, kaže svjedokinja.

Komentara 9

DU
duxnacije
10:09 08.11.2012.

koliko svjedoka gospodine TURUDICU i ostala sudska kamarila trebate da se uvjerite da su 2+2 cetiri. dokada mislite maltetirati hrvatske gradane svojim neradom ili mislite da ce vrijeme uciniti da gradani zaborave na jednog klkeptomana i da zavrsi i ta predstava kao i vecina do sada.

OB
-obrisani-
10:26 08.11.2012.

Citavo ovo sudjenje se svodi na " pricam ti pricu " u svakom slucaju radije bi imao Sanadera za premijera nego ovu sadasnju totalno nesposobnu bandu.

ND
new_day_yesterday
10:01 08.11.2012.

Dosadna sapunica iz koje na kraju neće biti ništa, a milijuni nestali. Treba uvesti prijeke sudove i prvo suditi nesposobnom i korumpiranom pravosuđu.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije