Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Prodaju grobnice, a pokojnike sele kako bi imali za režije i hranu

Najavljuju poskupljenja, mogla sam to počivalište ostaviti i djeci, no treba se osigurati za bližu budućnost, kaže 71-godišnja prodavačica groba.
19. svibnja 2010. u 16:13 15 komentara 727 prikaza
groblje

Kako bi imala novac za elementarne životne potrebe, za hranu i režije, jedna je osječka obitelj nedavno bila prisiljena na težak čin. Majka i sin morali su prodati grobnicu na Aninu groblju, a posmrtne ostatke supruga, odnosno oca iz nje preseliti na skromnije grobno mjesto na Centralnom groblju.

Spasili se od pritvora

– Pokapanje na Centralnom groblju stoji nekoliko tisuća kuna, dok se za grobnicu na Aninu može dobiti 15.000 do 20.000 kuna. Ostane im za život prijeko potrebnih desetak tisuća kuna – priča Marijan Matijević iz tvrtke Ljubek – Matijević nekretnine. Krizom stjerana u kut, ovoj se agenciji obratila i jedna zagrebačka obitelj koja je posmrtne ostatke svoga bližnjeg odlučila prenijeti u Osijek, gdje je grobnica tri ili četiri puta jeftinija. Grobnice su građanima, dodaje naš sugovornik, posljednji izvor za preživljavanje.

– Neki su se tako spasili da zbog neplaćenih računa i dugova ne završe u pritvoru – navodi naš sugovornik.

Samo u novinskim oglasima prodaju grobnica posljednjih tjedana oglašava gotovo trideset Osječana, što je dvostruko više nego inače.

– Grobnicu je mama, koja ima 90 godina, gradila za sebe, ali odlučili smo je pokopati u obiteljsku, a ovu prodati. Tko zna, najavljuju režijska poskupljenja, treba imati zalihe i za njezin pokop. Mogla sam je ostaviti djeci, ali važnije mi je da se osiguram za bližu budućnost, kasnije će valjda biti bolja vremena – kaže 71-godišnja Osječanka koja za grobnicu traži 30.000 kuna. Hitnog kupca traži i 48-godišnja umirovljenica.

– Nužda me natjerala na prodaju grobnice u koju su pokopane četiri osobe, a posljednja je pokopana 1952. Mirovina je mala, a novac mi hitno treba za uređenje stana – ističe.

Premještaju ih i na selo

Na prodaju naslijeđenih ili nepotrebnih grobnica građani se odlučuju i zbog troškova održavanja. Grobna naknada godišnje iznosi od 150 kuna, što za, primjerice, četverostruku grobnicu može iznositi i tisuću kuna.

– Bit će sve više slučajeva prodaje grobnica i premještanja pokojnika u skromnija grobna mjesta, a vjerojatno i na sela gdje su troškovi znatno manji – kaže Matijević.

meteorologinja Nove TV
Ana Bago Tomac otkriva kakva nas prognoza očekuje do kraja ljeta: 'Zaista se bojim da bi se taj trend mogao nastaviti'
PD
Testiramo i educiramo o zaštitnoj opremi, a u ponudi imamo više od 10.000 proizvoda
 • Mladen Miletić:

  Samo u novinskim oglasima prodaju grobnica posljednjih tjedana oglašava gotovo trideset Osječana, što je dvostruko više nego inače. Isplatila se borba za slobodnu našu Hrvatsku. Uskoro če biti kao za vrijeme rata zajedničke grobnice i plastične verečice.. Odkako su natjerali ... prikaži još!i Glavaša u Bosnu od tada bjeda vlada i Odsjekom !

 • Mladen Miletić:

  doktorica- prestrašno, demokratsko, balkansko..

 • Avatar Erwin Johannes Eugen Rommel
  Erwin Johannes Eugen Rommel:

  Diz\' te se mrtvi jer za vas pokoja nema...