Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Biznis s deportacijama

Procvjetalo privatnim zatvorima

sad ismijavanje zida
Foto: Reuters/PIXSELL
24.02.2017.
u 07:12

Državni tajnik Tillerson i ministar domovinske sigurnost Kelly pokušali su jučer u Meksiku pokrpati teško narušene odnose

Američki državni tajnik Rex Tillerson i ministar domovinske sigurnosti John Kelly zaputili su se u Meksiko, a glavna tematika njihovih razgovora s meksičkim predsjednikom Enriqueom Peñom Nietom nije zid na granici s tom zemljom, već nova imigracijska politika i nove smjernice prema kojima se u vrlo velikoj mjeri olakšava deportacija svih ilegalnih imigranata u Meksiko bez obzira na to jesu li oni državljani te ili neke druge zemlje. Uz to, one će omogućiti da se deportiraju apsolutno svi imigranti koji nisu u zemlju ušli na zakonit način i nemaju nikakvih dokumenata. Prema nekim izračunima, takvih bi ljudi u SAD-u moglo biti najmanje 7 milijuna. Za sada je nejasno mogu li SAD prisiliti Meksiko da prihvate sve te imigrante.

Ništa bez dogovora

Šef meksičke diplomacije Luis Videgaray već je Tillersonu rekao da njegova zemlja ne može prihvatiti nikakve unilateralne mjere koje nameće SAD bez ikakvih dogovora s Meksikom. Iako je i Barack Obama deportirao sve one ilegalce koji su počinili neko kazneno djelo, nove smjernice su tako široke da se na temelju njih može deportirati bilo koji ilegalni imigrant i to praktički odmah nakon što ih policija uhvati. Jedini spas za njih je čvrsti i nepobitni dokaz da su u SAD-u proveli više od dvije godine. Do sada su mogli ostati svi oni koji su dokazali da su u SAD-u više od dva tjedna.

– Meksiko neće prihvatiti nikoga zato što mi to ne moramo i zato što to nije u interesu naše zemlje. Mi također kontroliramo naše granice i to ćemo i nadalje činiti – kazao je Luis Videgaray i naglasio kako će se obratiti Ujedinjenim narodima kako bi obranio slobode i prava Meksikanaca koje oni imaju po međunarodnom pravu. Sve ovo puno je ozbiljniji i eksplozivniji problem od izgradnje zida na granici zbog kojeg je na samom početku Trumpova mandata izbio otvoreni politički sukob s Meksikom.

“Lijepi zid” u labirintu

Čini se da je taj “lijepi zid”, kako ga je predsjednik nazvao, zaglavio negdje u labirintu washingtonske birokracije koja nikako ne vidi zašto bi se 23 milijarde dolara potrošilo na nešto tako beskorisno.

Nakon objave smjernica vrijednost dionica kompanija koje posjeduju privatne zatvore u SAD-u porasla je za više od sto posto. Njihovi vlasnici zadovoljno trljaju ruke u očekivanju profita koji će im donijeti masovne masovna pritvaranja prije deportacija.      

>> Trumpova odluka mogla bi naštetiti ekonomiji: Ovo su mitovi i činjenice o imigrantima u SAD-u!

>> Meksiko u sporu sa SAD-om ima neke 'adute': Evo što mogu učiniti ako ih Trump odluči prisiliti da plate zid

Komentara 3

MA
..Marsijanac
16:31 24.02.2017.

Čini se da je taj “lijepi zid”, kako ga je predsjednik nazvao, zaglavio negdje u labirintu washingtonske birokracije koja nikako ne vidi zašto bi se 23 milijarde dolara potrošilo na nešto tako beskorisno.>>>>>>>>>>>>>> Ti lilegalni imigranti kostaju USA preko $ 200 milijardi godisnje, ne racunajuci 55 milijardi u drogama.....a zid ce kostati svega 10-12 milijardi.

MA
..Marsijanac
17:23 24.02.2017.

Obama je povecao dug USA na $ 20 trilijuna, vise nego svi bivsi predsjednici zajedno. Vec u prvom mjesecu Trump je smanjio dug za nevjerovatnih $ 12 milijardi. O tome ne pisete braco "socijalisti".

SD
sdpesticid
23:07 24.02.2017.

go trump, go !

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije