Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 10
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
OBJAVILA IH JE VLADA

Pročitajte životopise i programe svih kandidata za glavnog državnog odvjetnika

Zagreb: Zgrada u kojoj se nalazi sjedište DORH-a i USKOK-a
Foto: Boris Scitar/PIXSELL
1/3
Autori: Vecernji.hr, Hina
10.01.2024.
u 21:24

Među kandidatima su odvjetnik Mladen Dragičević, zamjenik Županijskog državnog odvjetnika u Splitu Nikša Wagner, trenutni zamjenik glavne državne odvjetnice Emilijo Kalabrić i sudac Visokog kaznenog suda Ivan Turudić

Državnoodvjetničko vijeće (DOV) na sjednici u utorak utvrđivalo je pravodobnost i potpunost prijava kandidata na javni poziv za glavnog državnog odvjetnika raspisan krajem studenoga prošle godine. Prijave sve četvorice kandidata koji su se javili na javni poziv za šefa DORH-a su pravovaljane i potpune, utvrđeno je na sjednici. 

Među kandidatima su odvjetnik Mladen Dragičević, zamjenik Županijskog državnog odvjetnika u Splitu Nikša Wagner, trenutni zamjenik glavne državne odvjetnice Emilijo Kalabrić i sudac Visokog kaznenog suda Ivan Turudić.

Vlada Republike Hrvatske objavila je danas životopise i programe kandidata, a koje možete pronaći na linkovima: Mladen Dragičević, Emilijo Kalabrić, Ivan Turudić i Nikša Wagner.

Odvjetnik Mladen Dragičević u svojem programu kao ključne točke ističe zaštitu imovine RH, povećanje efikasnosti i transparentnost postupanja državnog odvjetništva te poseban pozor na kaznena djela iz domene ratnog zločina, koruptivnih kaznenih djela i kaznenih djela vezanih uz zlouporabu europskih fondova.

Zamjenik splitskog Županijskog državnog odvjetnika Nikša Wagner kao strateške ciljeve navodi inzistiranje na kompetentnim stručnjacima, kvalitetnoj administrativnoj podršci, promjeni percepcije Državnog odvjetništva u javnosti, kadrovskom ekipiranju i stalnom nadzoru rada zagrebačkih državnih odvjetništava. Uz to, Wagner se zalaže i za osnaživanje odsjeka za ratne zločine, sužavanju nadležnosti Uskoka s naglaskom na kvalitetu rada, pokretanju rada odjela za istraživanje imovinske koristi te smanjenju troškova.

Aktualni zamjenik glavne državne odvjetnice Emilio Kalabrić u svojem programu ističe kontinuirano obnavljanje državnoodvjetničkog kadra, povećanje financijskih sredstava za rad i smještajnih kapaciteta i bolju opremljenost državnih odvjetništava IT opremom. Kalabrić navodi kako bi posebnu pozornost posvetio radu na predmetima zlouporabe povjerenja u gospodarskom poslovanju te utaji poreza i carine, kao i punoj primjeni instituta privremenog osiguranja imovinske koristi s posebnim naglaskom na kaznena djela u kojima je oštećen državni proračun. Također se zalaže i za što učinkovitiji procesuiranje ratnih zločina, izvansudsko rješavanje sporova i kvalitetno zastupanje interesa RH u arbitraži i zastupanju pred stranim sudovima.

Sudac Visokog kaznenog suda Ivan Turudić u svojem programu, između ostaloga, zagovara ideju protočnosti kadrova unutar pravosuđa te jednostavnije mogućnosti da državni odvjetnici i suci nakon određenog vremena mijenjaju sud za državno odvjetništvo i obrnuto. Uz to, zalaže se za značajna poboljšanja u materijalnim uvjetima rada, prostornih kapaciteta, tehničke podrške i informatičke opreme, a smatra i kako bi se sjedište Uskoka zbog praktičnosti trebalo nalaziti bliže zgradi DORH-a u zagrebačkoj Gajevoj ulici, a ne biti dislociran kao što je trenutno slučaj.

Upravo je kandidatura suca Turudića i prije zaključenja natječaja izazvala brojne negativne reakcije u javnosti, posebno oporbenih političara, ali i predsjednika RH Zorana Milanovića koji je poručio da bi na tu dužnost trebala biti izabrana politički i stranački neovisna osoba.

Glavni državno odvjetnik bira se na četiri godine, a za izbor je potrebna natpolovična većina, odnosno najmanje 76 zastupničkih glasova. Prije izglasavanja u Saboru potrebno je i mišljenje saborskog Odbora za pravosuđe. Novi glavni državni odvjetnik zamijenit će prvu ženu na čelu DORH-a, Zlatu Hrvoj Šipek, koja je izabrana u svibnju 2020. nakon što je njen prethodnik podnio ostavku kada se otkrilo da je bio član masonske lože.

Komentara 2

BA
bajolina123
21:56 10.01.2024.

Zašto se nitko ne pita zanimljivu stvar, zašto bi netko tko se domogao sudstva i to na visokom kaznenom sudu sada prelazio u drzavno odvjetništvo pa čak i kao glavni državni odvjetnik. To je toliko rijetko, za na prste nabrojati. Obično se iz odvjetništva tuku za Sud, ali obrnuto? Koji su onda tu motivi?

Avatar Marko
Marko
21:52 10.01.2024.

I ja bi rekao da ću se boriti protiv terorizma,korupcije i šta god netko želi čuti.Kad me izaberu,slušao bi samo Gazdu...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije