Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 191
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Uništena muza

Pročelje Zorin doma krasit će replika, ne više original

muza
Foto: Dominik Grgurić/Pixsell
07.04.2014.
u 13:01

Policija još istražuje tko su vandali kojima je zasmetala jedinstvena skulptura

Stručnjaci iz karlovačkog Konzervatorskog odjela najskloniji su rješenju da se uništena skulptura muze rekonstruira od razbijenih dijelova. Potom bi se naprvio odljev, replika vratila u nišu na pročelje Zorin doma, a original bi bio pohranjen u Gradski muzej - pojasnio je Srećko Šestan, ravnatelj Gradskog kazališta Zorin dom.

Čekaju ponude

Zaključak je to o sudbini nedavno razbijene skulpture muze od terakote donesen na sastanku sa konzervatorima. Sastavit će tender, odnosno ponudu u kojoj će navesti što traže i na temelju koje će tražiti tri ponude stručnih izvođača koji mogu rekonstruirati vrijednu muzu.

– Vidjet ćemo kakve ćemo ponude dobiti, ali posao ne bi smio premašiti iznos od 200.000 kuna - kazao je Srećko Šestan.No, koji god da se iznos utvrdi, platit će ga porezni obveznici, jer ‘autor’ rušenja više od sto godina stare skulpture, nije nađen.

– Naši djelatnici još provode kriminalističko istraživanje - kazala je Senka Staroveški iz PU karlovačke. Skulptura je uništena tijekom vikenda i najvjerojatnije je riječ o vandalima koji su i inače odgovorni za uništavanje gradske inovine po parkovima i šančevima u središtu grada.

– Šokirao nas je slučaj, tim više što do sada nigdje uokolo Zorin doma nismo primjetili nikakva oštećenja objekta, pa niti ikakve tragove noćnog vandalizma. Trg ispred kazališta osvijetljen je, pa to i nije prikladno mjesto za takvo ponašanje - kazao je ravnatelj Šestan.

Činjenica je kako muzja nije lagana, te kako ju je nemoguće srušiti bez da se počinitelj popne uz nju i upotrijebi nešto veći silu.Kako bi spriječili sve veće štete koje nastaju na gradskoj imovini zbog mladih koji se opijaju na ulicama, Grada je donio Odluku o zabrani konzumiranja, nošenja i posjedovanja alkoholnih pića maloljetnim osobama na javnim površinama.

Promjena trenda

Pojačane policijske kontrole dovele su do smanjenja šteta na gradskoj imovini, a lani je i smanjen broj mladih koje su zatekli na ulicama.No, trendovi se očito mijenjaju.–

Tijekom ove godine u odnosu na prošlu, na području grada Karlovca zabilježeno je više zatjecanja maloljetnika u zabranjenom noćnom izlasku i u kršenju Gradske Odluke - dodala je S. Staroveški iz PU karlovačke.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije