Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 10
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
PENTAGONOV LANAC OPSKRBE

Problemi američke vojske: Domaća proizvodnja pala na povijesno niske razine, Biden traži rješenje

US Army hosts multinational live firing exercise in Germany
Foto: LEONHARD SIMON/REUTERS
1/3
28.04.2023.
u 15:10

Deseci glavnih Pentagonovih dobavljača oružja u 1990-ima smanjili su se na samo pet, dok je ukupna obrambena industrijska baza pala na 55.000 dobavljača, sa 69.000 u 2016.

Kada je tvornica baruta u Mindenu, Louisiana, nakon požara eksplodirala u lipnju 2021., Pentagon je time izgubio svog jedinog domaćeg proizvođača baruta, ključnog sastojka za više od 300 vrsta streljiva, izvještava The Wall Street Journal, u svom tekstu koji navodi probleme s kojima se suočava američka vojna industrija.

 "Ovaj proizvod, za koji nema zamjene, koristi se u malim količinama za paljenje snažnijih eksploziva u streljivu od metaka M16 i granata za haubice od 155 mm do Tomahawka i drugih krstarećih projektila. Tvornica je i dalje zatvorena“ – navodi The Wall Street Journal.

S tim primjerom zatvaranja tvornice baruta u Mindenu, Wall Street Journal ilustrira tekst u kojem pišu o mnogim vojnim proizvodima "iz jedinog izvora" u lancima opskrbe Pentagona. Tako pišu kako samo jedna tvrtka proizvodi raketne motore za protutenkovske projektile Javelin, ili naprimjer, jedna ljevaonica kuje sva kućišta od titana koja se koriste u haubicama. „Ova potencijalna uska grla u američkoj industrijskoj proizvodnji streljiva povezana su s konsolidacijom industrije nakon Hladnog rata — deseci glavnih Pentagonovih dobavljača oružja u 1990-ima smanjili su se na samo pet, dok je ukupna obrambena industrijska baza pala na 55.000 dobavljača, sa 69.000 u 2016. , prenosi Wall Street Journal dodajući kako ti problemi naročito dolaze do izražaja prilikom opskrbe ukrajinske vojske u obrani od ruske agresije.

No, Estes Industries, proizvođač raketa, kupio je tvornicu u Mindenu prošle godine i planira ju ponovno staviti u pogon ovog ljeta, nakon dovršetka sigurnosnih nadogradnji vrijednih 3,5 milijuna dolara koje je platio Pentagon kroz Zakon o obrambenoj proizvodnji. 
Wall Street Journal  ističe kako je Bidenova administracija iskoristila taj zakon kako bi počela vraćati kritične elemente industrijske proizvodnje, od određenih kemikalija do tvornica, natrag u SAD. U međuvremenu, američka industrija oružja, koja se oslanja na barut koristi rezerve ili ga uvoze iz inozemstva, piše Wall Street Journal.

>> VIDEO Snimljen pogodak prvog njemačkog geparda


 

Komentara 4

Avatar Foton
Foton
13:56 29.04.2023.

Mrgude, svijetu nikad dosta dolara. U sadasnoj nestabinoj svjetskog situaciju, dolar je jedina valuta u koju svijet vjeruje. A tebi prporucam rublje. Prodaj sve sto imas, nakupuj rubalja i buducnost ti je osigurana.

US
ustrajan
10:13 29.04.2023.

St. Marcs, Hodgdon, Hercules, DuPont, Winchester ... Streljastvo i lovstvo zna proizvodace barutnih proizvoda jer sami prave vlastitu municiju u kuci ili garazi. "Novinari" - lijevo orjentirano drustvo nije pouzdan izvor informacija jer je neznalacko i lijeno potraziti cinjenice prije nego nesto bubne pa ostane zivo! Svaki od gore navedenih proizvodaca ima barem 20 vrsta "propelenta" razlicitih karakteristika koje su sve vazne u sportu preciznog streljastva. Osobno u garazi imam 7 - 8 vrsta "baruta" za razlicite namjene: patrone za sacmaricu ili za precisno streljastvo na daljine vece od 500 pa do1200m. Za ljetnu ili zimsku sezonu, razlicite nadmorske visine, varijacije u brzini projektila i njegovoj tezini. Za "novonara" to je sve "barut" a one koji znaju samo malo vise to je kao kuhinja svjetski poznatog kuhara - nebrojeno mnogo varijacija, izvora ...

MR
MrgudMrgudović
00:23 29.04.2023.

Zato im proizvodnja dolara cvjeta, natiskali ga 80% od uvijek natiskanog

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije