Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 182
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Hrvatski branitelj

Priznanje Junak hrvatskog Domovinskog rata posthumno dr. Zlatku Tomašiću

Vesna Bosanac
Foto: Goran Ferbežar/PIXSELL
05.04.2018.
u 17:15

Dr. Vesna Bosanac, predsjednica Udruge hrvatskih liječnika dragovoljaca 1990.-1991. istaknula je kako dr. Tomašić i te kako zaslužuje ovo priznanje

Udruga hrvatskih branitelja Domovinskog rata 91,. (UHBDR91.), u suradnji s drugim Udrugama proizašlim iz Domovinskog rata, dodijelila je priznanje 'Junak hrvatskog Domovinskog rata' posthumno dr. Zlatku Tomašiću (1961.-2016.), liječniku iz Rijeke, priopćeno je u četvrtak.

Dr. Tomašić jedan je od istaknutijih dragovoljaca Domovinskog rata. Prošao je najteža bojišta i to na prvoj crti obrane. Bio je zatočenik i u srpskim koncentracijskim logorima, poput zloglasne Manjače, navodi se u priopćenju udruge UHBDR91..

Moto mu je bio, kao i prvog hrvatskog predsjednika dr. Franje Tuđmana: „Uvijek i sve za Hrvatsku, a našu jedinu i vječnu Hrvatsku  ni za što“.

Dr. Tomašić dobitnik je više ratnih odličja i priznanja, a o njegovu životu i radu snimljen je i dokumentarni film,  iz serijala "Junaci Domovinskog rata" kojeg je režirao Zdravko Fuček, pod nazivom "Haliotis za ljubav".

Ovaj ugledni riječki liječnik, sve do svoje prerane smrti u listopadu 2016. neprestano je bio vezan uz hrvatske branitelje, a uspješno je vodio i Zajednicu udruga  Domovinskog rata Primorsko-goranske županije te Zajednicu branitelja HDZ-a „Gojko Šušak“.

Osim kao velikog čovjeka, pamtimo ga i kao velikog humaniste, uzora, prije svega mladima, koji se bez imalo zadrške nesebično žrtvovao, dodaje se u priopćenju braniteljskih udruga.

Dr. Vesna Bosanac, predsjednica Udruge hrvatskih liječnika dragovoljaca 1990.-1991. istaknula je kako dr. Tomašić i te kako zaslužuje ovo priznanje, koje je ujedno i priznanje svim zdravstvenim djelatnicima koji su dali nemjerljiv doprinos tijekom velikosrpske agresije u Domovinskom ratu.

Priznanje Junak hrvatskog Domovinskog rata dosad su dobili: dr. Franjo Tuđman, general Blago Zadro, dr. Ivan Šreter, Josip Jović (svi posthumno), Kata Šoljić, Mile Dedaković  Jastreb, Marko Babić, Ratna bolnica Vukovar na čelu s dr. Vesnom Bosanac i dr. Jurajom Njavrom, generali Ante Gotovina i Mladen Markač i drugi.

Priznanje Junak hrvatskog Domovinskog rata bit će uručeno na prigodnoj svečanosti u Rijeci, a primit će ga članovi obitelji Tomašić.

Komentara 11

Avatar rubinet
rubinet
18:06 05.04.2018.

daleki druže ..jesi li jeo ludih pečurki ili imaš operisan mozak?

Avatar naroz
naroz
18:09 05.04.2018.

a dije bista i spomenik onome dr hrvatu koji je pricao da bude mir izmedu hrvata i srba pa ga hrvati ubili

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije