Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Na 
USKOK-ov račun

Priznali da je BMW dvaput plaćen, ali novac ne vraćaju

'27.03.2009.,Zagreb - Markov trg  ispred Vlade , novi auto BMW Ive Sanadera Photo: Marko Lukunic/Vecernji list'
'Marko Lukunic/Vecernji list'
Autor
Ivanka Toma
29.06.2012.
u 11:00

Županijski sud u Zagrebu poslao je još u veljači dopis u Njemačku kojim se traži povrat 330.605 eura, ali im se iz Münchena još nitko nije javio

U sjedištu BMW-a u Münchenu odjednom se prave blesavi kad je riječ o tome da im je blindirani BMW u kojem se vozio Ivo Sanader dva puta plaćen te uporno ne vraćaju preplaćeni novac.

Iako je tvrtka BMW lani u kolovozu pismenim dopisom potvrdila da im je skupocjena limuzina koju je Sanader dobio potkraj 2008. godine vrijedila 4,2 milijuna kuna dva puta plaćena, sada se ponašaju kao da uopće ne postoji zahtjev da vrate 330.605 eura.

Županijski sud u Zagrebu je još u veljači preko međunarodne pravne pomoći poslao u Njemačku dopis kojim nalaže da se novac vrati na posebni devizni račun USKOK-a, no iz sjedišta BMW-a na to već četiri mjeseca nema nikakve reakcije.

Nije bilo spasa

Novac zadržavaju, a zadržali su i BMW koji im je HDZ vratio nakon što je 2009. izbio skandal jer se nakon nesreće u Sloveniji doznalo za Sanaderovu blindiranu limuzinu. Kako je vozilo bilo oštećeno, HDZ je pod račun dao i stariji BMW iz 2004. godine i još doplatio razliku od 84.000 eura.

Ne bi li spasio Sanadera i HDZ od još veće afere koja bi nastala da je iscurila informacija kako je luksuzno vozilo za Sanadera kupljeno iz crnog fonda, novcem kriminalnog podrijetla, tadašnji glavni tajnik stranke, Ivan Jarnjak 2009. godine krivotvorio je odluku HDZ-a o kupnji vozila. Negativni odjek Sanaderove pomame za luksuzom pokušao je riješiti vraćanjem automobila proizvođaču.

Županijski sud u dopisu poslanom u Njemačku izričito navodi da BMW zbog kaznenog postupka koji se vodi protiv Sanadera i HDZ-a kao pravne osobe ne vraća novac na račun HDZ-a, kao ni na račun tvrtke Roberta Ježića u Luksemburgu, nego da 330.605 eura uplati na račun USKOK-a gdje će se taj novac čuvati do završetka kaznenog postupka u aferi Fimi media, a najdulje dvije godine.

Takav zahtjev sud obrazlaže podacima iz optužnice i materijalnim dokazima prema kojima je HDZ iz crnog fonda platio čak 600.000 eura za automobile kojima se vozio Sanader.

Nema, naime, nikakve evidencije u poslovnim knjigama HDZ-a o kupnji BMW-a 745 LI koji je bio kupljen 2004. godine, kao ni o još boljoj i sigurnijoj verziji BMW-u serije 7 760 LI proizvedenog 2008. godine.

Sud podsjeća i da je Mladen Barišić posvjedočio kako je za BMW iz 2008. godine po Sanaderovu nalogu iz crnog fonda Ježiću dao nešto više od 300.000 eura za kupnju automobila. Ježić je to potvrdio i rekao da je preuzeo od Barišića taj novac i uplatio ga preko svoje tvrtke u Luksemburgu tvornici BMW-a u Münchenu.

Odjednom muk

Tu je uplatu potvrdio i BMW, no sada kada se traži njezin povrat, odjednom šute. Novac nije sjeo ni na račun USKOK-a, HDZ-a, ali ni Ježićeve tvrtke u Luksemburgu.

Ključne riječi

Komentara 36

OB
-obrisani-
19:58 30.06.2012.

dajte najte , tko placa auto dva puta i da to ne primjeti , Novci su vjerovatno u Njemackoj , ali ne vjerujem da na to da su na BMW racunu zavrsili

OB
-obrisani-
11:18 29.06.2012.

KAJ JE PREVEC JE PREVEC-OVAJ PUT NE KOMENIRAM TEKST-NISAM NA NIVO "HRVATA U HRVATSKOJ- svabne nisu balkan pa da im dva puta moras platit auto-do sads e to jos nikom nije dogodilo-

BR
BratCroat
18:24 29.06.2012.

Uvijek su Rvati nevini a svi ostali kradjivci!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije