Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 59
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
(NE)SIGURNOST: Tek je dva tjedna u Puli privatna detektivska agencija, posla im ne fali

Privatni detektivi na hrvatskim ulicama

Slavko Jereb otvorio je detektivsku agenciju
import
27.10.2008.
u 15:41

Ovih bi dana na ulicama naših gradova možda mnogi voljeli vidjeti Jamesa Bonda ili barem Sherlocka Holmesa. Uz našu policiju, privatni detektivi dobro bi došli za mirniji san građana u doba kada se upozorava na porast najtežih nedjela. U Istri postoji, koliko je poznato, samo jedna detektivska agencija premda bi posla, čini se, bilo i za više detektiva. Detektivska agencija u vlasništvu Slavka Jereba u Puli radi tek dva tjedna. U dva tjedna ta je agencija dobila šest poslova, od kojih tri veća.

Tvrtke i poneki mladić
Slavko Jereb, nekadašnji zapovjednik specijalne jedinice Bak u Puli, načelnik centra SZUP-a i agent POA-e, ni u mirovini nema mira. Uhvatio se detektivskog posla. - U mirovini sam najprije otvorio zaštitarsku tvrtku ali sam ubrzo uvidio da u takvoj tvrtki nema pravog izazova ni istraživalačkog rada. Zato sam se odlučio za detektivsku agenciju kako bih ljudima mogao ciljano pomagati u okvirima zakona ali i mimo nekih paragrafa - priča Jereb.

Bivši specijalac koji je i danas u top-formi kaže kako je kao detektiv u samo dva tjedna rada obišao pola Hrvatske zbog tri slučaja. - Naručitelji nisu samo iz Istre, a zasad su naručitelji muškarci. Dosad sam najviše posla imao iz područja provjere poslovne uspješnosti pojedinaca odnosno tvrtki - otkriva nam samo djelić poslova. No, agencija je radila i za klijenta čija je djevojka prečesto dolazila na produljene vikende u Istri.

Htio je znati što se krije iza toga. Zasad je, zbog zakonskih ograničenja, detekivski posao kod nas sličniji onome iz doba Scherloka Holmesa. - Uglavnom možemo pratiti subjekt, ali ne smijemo snimati ili slikati. Ne smijemo koristiti oružje na poslu niti prisluškivati - kaže Jereb čiji sat rada stoji oko 250 kuna. Detektivu se javljaju i tvrtke koje imaju građevinsko zemljište, a žele provjeriti koliko su potencijalni ulagači osobe od povjerenja i jesu li vezane za kriminal. Misli da u nas ne postoji mafija, barem ne ona u filmskom smislu.

Nismo svi iskorišteni
- Postoje povezani sustavi koji će učiniti sve da zaštite svoje interese. U Istri je zanimljivo ulaganje novca u nekretnine. To nije uvijek transparentno, pa je moguće da se ulaže i nelegalno stečen novac - kaže. - Mi ne koristimo sve postojeće resurse. Puno je umirovljenih djelatnika MUP-a te više od tisuću umirovljenih specijalaca. Interes države bi bio u ovom trenutku mobilizirati što više takvih ljudi. Šteta je ne iskoristiti u turbulentna vremena znanje svih. Međutim, nas službena policija ne doživljava kao partnere - poručuje.

Ključne riječi

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije