Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 156
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Ilegalni prelasci

Pritisak na hrvatsku granicu nije se smanjio, stigle tisuće novih migranata

Migranti na GP Velika Kladuša
Foto: Sanjin Strukic/PIXSELL
27.03.2019.
u 18:21

Pritisak na granicu Hrvatske te Bosne i Hercegovine nije se smanjio ni tijekom zime, što je potvrdio i Zoran Ničeno, pomoćnik glavnog ravnatelja policije i načelnik Uprave za granicu

Od početka ove godine u Europu je ušlo gotovo 15.000 migranata, a najviše njih došlo je iz Afganistana i Sirije.

Službeni su to podaci ureda visokog povjerenika Ujedinjenih naroda za izbjeglice (UNHCR), koji izvješće objavljuje svaki dan, pišu 24 sata.

Najveći broj migranata i dalje pokušava do Europske unije doći kopnom preko Grčke i Španjolske, a broj migranata koji dolaze čamcima do Malte i Italije stao je na 564 jer su Talijani odustali od spašavanja ljudi na moru i preuzimanja migranata od krijumčara pa je ta ruta postala puno opasnija.

Pritisak na granicu Hrvatske te Bosne i Hercegovine nije se smanjio ni tijekom zime, što je potvrdio i Zoran Ničeno, pomoćnik glavnog ravnatelja policije i načelnik Uprave za granicu.

– Zima je bila vrlo blaga, pa je i broj ilegalnih prelazaka bio povećan. Rutu mijenjaju svaki tjedan, čim primijete da su se policajci negdje koncentrirali – rekao je Ničeno za HRT.

Dodao je kako koriste dronove, helikoptere i zrakoplov Frontexa za nadzor granice, no i da krijumčari i dalje ugrožavaju ljudske živote kako bi zaradili. Tako ih ostavljaju same u šumama i planinama.

– Migranti se ne odlučuju lako za izuzetno fizički zahtjevne rute. Morate biti u vrlo dobroj kondiciji da to prehodate. Često zapnu pa zovu u pomoć – dodao je Ničeno.

VIDEO Migranti na graničnom prijelazu Maljevac

Komentara 18

AN
Antiflašist
18:45 27.03.2019.

Ne treba biti vidovit, dnevno nam u Hrvatsku ude preko 100 ilegalaca poražene isilove vojske a taj broj se povecava, nacin cuvanja granice bez zidova i zice je neucinkovit i dovodi u pitanje opstojnost drzave. Plenkovic od policije trazi nemoguce,, policija se po cijele dane natjerava po sumama s tim ološem koji nadire, to Plenkovicevo 'humano cemo ih zaustaviti' bez zapreka i uporebe sile je bezocna LAŽ i skupo ce nas kostati.

Avatar Matteo1200
Matteo1200
19:06 27.03.2019.

Taj protok ilegalaca treba presjeći na sve načine, pa nije državna granica javna prčija pa da je te protuhe prelaze kako im se prohtije

OB
ObrenM
19:11 27.03.2019.

Policija je dobra i radisna (preko svojih. mogucnosti) ,ali imaju nesposobnog ministra i premijera.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije