Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 145
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Ekonomija i okoliš
Povratak na članak

Pritisak kapitala na ekosustav postaje neizdrživ: 'To je vrsta diktature nad životom'

Nejednakost i zaduženost kontinuirano se povećavaju kako u svijetu tako i u Hrvatskoj, što pokazuje da države ne uspijevaju gospodarski rast generirati na održiv način, nego stvaranjem duga – financijskog, ekološkog i društvenog – za koji je upitno može li se uopće otplatiti u budućnost

Komentari 5

KR
Krotila
22:21 11.06.2018.

kad je država U dubokoj krizi(Hrvatska),primjenjUje se diktatUra,ne dovodeči U pitanje ljudska prava i slobode

VL
Avatar nekakav
nekakav
07:22 12.06.2018.

ništa od toga se neće ostvariti. lokalni farmeri će hraniti nekog? hm, da, zato i imamo u dvije firme, korporacije, svo sjeme ovog svijeta, zaštićeno i patentirano... dal ste spremni kupovati 'organsko' povrće? niste, zašto bi dali 15 kuna za kilu nečega što košta 3 kune. a isto je, nema razlike između jednog i drugog načina proizvodnje, kako vas god uvjeravali da ima. u dućanu sigurno u vrećicu trpate krastave jabuke, natrule, dok ove čiste pravilne ostavljate, a? ma koji održivi razvoj, to su gluposti! održivim rastom bi imali najviše 70 godina 'rasta', a onda bi cijelu zemlju pozidali i porušili šume. zamislite da kinezi i indijci imaju standard današnjih amerikanaca. problem je taj da zapad gubi primat pred istokom, i želi ga održati ,pa nema druge nego 'zelenim' tehnologijama istoku otežati. zapad se razvio 'prljavim' industrijama, a to pravo brani drugima, da na isti način razviju sebe. kapital je pojeo sve, i možemo mi lamentirati kolko želimo, nema vajde od toga. drugi odlučuju. politika je tu samo jedan instrument u rukama velikih. ako politika neke zemlje usporava nečije planove, nju se ruši, kao libiju, irak, siriju, ili sankcijama, pa narod 'shvati' i zamijeni poslušnijim dečkima. ne odlučujemo o ničemu. klimatske promjene su mantra koja, budimo realni, nema uporišta u ničemu, imamo samo više prilike i izvora saznati o nekom nevremenu, kao da toga nekad nije bilo. tri vruća dana, i eto dokaza povećanja temperature. tri dana hladnoće, anomalija zbog zagrijavanja..

VL
LU
lukathereem
21:51 11.06.2018.

Bit će održive ekonomije ali tek kada dođe iz guzice u glavu nekima.

VL
ZN
znam
22:17 11.06.2018.

Postojeci ekonomski sustav vodi u propast zemlje, rezultati su vec vidljivi. Pogledajte klimu, zagadjenja u zraku, vodi i hrani. Nista pozitivno nije nauceno iz krize 2008. Nastavlja se istim i jacim tempom unistavanja okolisa. Ljudski vijek je poceo padati nakon nekoliko desetljeca porasta, djeca su bolesnija nego njihovi roditelji. Pozitivni pomak je pomenuta kraljevina Butan koja je presla na proizvodnju organske hrane za cijelu zemlju.

VL
LU
lukathereem
21:51 11.06.2018.

Bit će održive ekonomije ali tek kada dođe iz guzice u glavu nekima.

VL
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.