Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 54
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Dani arhitekata 5.1

Prisutan je konstantan pad arhitektonskih natječaja od 30 posto

16.06.2021.
u 09:28

DANI ARHITEKATA 5.0 – 2021. nastavljaju se tijekom cijele ove godine u novom virtualnom formatu u još 5 termina, pod pokroviteljstvom Predsjednika Republike Hrvatske i Ministarstva graditeljstva i prostornoga uređenja

Završeni su DANI ARHITEKATA - 5.1 /JAVNI ARHITEKTONSKI NATJEČAJI – PRAKSA I BUDUĆNOST, održani u dvije sesije, dok se DANI ARHITEKATA 5.0 – 2021. nastavljaju tijekom cijele ove godine u novom virtualnom formatu u još 5 termina, pod pokroviteljstvom Predsjednika Republike Hrvatske i Ministarstva graditeljstva i prostornoga uređenja.

Drugom sesijom DANA ARHITEKATA 5.1 – JAVNI ARHITEKTONSKI NATJEČAJI – BUDUĆNOST prezentirala se problematika arhitektonskih natječaja te su razmatrale mogućnosti poboljšanja okvira provedbe arhitektonskih natječaja. Kroz dva bloka programa, te zaključak ovog stručnog skupa Dana arhitekata 5.1 na temu JAVNIH ARHITEKTONSKIH NATJEČAJA – BUDUĆNOST predstavljene su teme javnih i privatnih natječaja. Prvi i drugi blok predavanja pratile su panel diskusije. Cjelokupni program druge sesije pratilo je 330 sudionika putem Zoom platforme.

U uvodu u program Dana arhitekata 5.1, Lea Pelivan i Zoran Boševski ukazuju što je potrebno u budućnosti aktivnije učiniti i koje aktere uključiti u proces izgradnje javnog i privatnog prostora, od javnih institucija do privatnih provoditelja i investitora. Time bi se ukazalo na to da provedba arhitektonskog natječaja nije trošak, već investicija u budući izgrađeni prostor. Prisutan je konstantan pad arhitektonskih natječaja od 30%, s činjenicom da je 75% javnih natječaja, te preostalih 25% su privatni natječaji koji su najčešće vezani uz prostorne planove uređenja gradova ili GUP-ova.

U prvom bloku programa Dana arhitekata 5.1 – JAVNI NATJEČAJI - BUDUĆNOST kratke prezentacije su održali, Bojan Linardić, ravnatelj Zavoda za prostorni razvoj, MPGI, Sanja Jerković, pročelnica Gradskog ureda za strategijski razvoj i planiranje Grada Zagreba, Barbara Raunić-Benić, Upravni odjel za prostorno uređenje, komunalne sustave i imovinu grada Pule i Tihomil Matković, predsjednik Društva arhitekata Zagreb. Uz voditelja panela, Branimira Rajčića, u prvom panelu su sudjelovali: Bojan Linardić, Sanja Jerković, Vesna Bilandžija, Ministarstvo gospodarstva i održivog razvoja, Barbara Raunić-Benić, Tihomil Matković i Maja Kireta, Društvo arhitekata Varaždin.

U drugom bloku programa Dana arhitekata 5.1 – PRIVATNI NATJEČAJI – BUDUĆNOST prezentacije su održali: Armando Vičić, Abilia d.o.o. /Adris grupa d.d. i Damir Mamić, Alfastan grupa d.o.o., o arhitektonskim natječajima koje su njihove kuće provele.

Uz voditelja drugog panela Branimira Rajčića, sudionici su bili: Armando Vičić, Abilia d.o.o. / Adris grupa d.d., Damir Mamić, Alfastan grupa d.o.o., Neven Mikec, direktor VMD Model d.o.o., Tihomil Matković, predsjednik DAZ-a, Katja Zorić, Insitu d.o.o., provoditeljica natječaja i Rajka Bunjevac, predsjednica Hrvatske komore arhitekata. Razgovaralo se o postupcima, procedurama, transparentnosti privatnih natječaja, te o mogućnostima poboljšanja provedbe privatnih natječaja, kao i mogućoj suradnji društava arhitekata i Hrvatske komore arhitekata, te prednostima moguće suradnje. Rajka Bunjevac, predsjednica Hrvatske komore arhitekata istaknula je da je važno da se baza arhitekata koji će se natjecati proširi u budućnosti. Cilj je da se poveća broj natječaja kojima bi investitori bili zadovoljni u potpunosti, uz kvalitetnog provoditelja natječaja i neovisan žiri, te da se investitoru omogući kontrola u svakom dijelu provedbe natječaja. Važno je također da nagrađeni projekt bude u skladu s prostornim planom, budžetom i zakonskom regulativom, te se time omogući investitoru sigurna realizacija projekta. Želja je popularizirati natječaje i za javne i za privatne investitore, s cjelokupnim procesom provedbe arhitektonskih natječaja, u cilju stvaranja kvalitetne arhitekture.

Lea Pelivan i Zoran Boševski na kraju Dana arhitekata 5.1 pozvali su sve dionike procesa da se aktivno uključe u poboljšanje sustava javnih i privatnih arhitektonskih i urbanističkih natječaja.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije