Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
'Udar vodili Vučićevi i Vulinovi ljudi'

Priština optužuje Vučića: Ovo je dokaz da je Srbija u potpunosti uključena u napad na Kosovo

Kosovo
Foto: Reuters/Pixsell
1/6
27.09.2023.
u 22:36

"Kosovo je demokratska i prozapadna država: tko se integrira, živi bolje. Srbima na Kosovu treba oslobađanje od terorističkih mjera Srbije", smatra Kurti

Kosovska policija objavila je danas kraj operacije čišćenja terena od terorista četiri dana nakon krvavog terorističkog napada koji su izveli naoružani Srbi u Banjskoj, selu na sjeveru Kosova. Ministar unutarnjih poslova Kosova Xhelal Sveçla otkrio je da je jedan od trojice naoružanih srpskih napadača koji su ubijeni tjelesni čuvar čelnika Obavještajne agencije Srbije (BIA) Aleksandra Vulina.

Opsjednut Jasharijem

– Jučer smo videosnimkom dokazali prisutnost kriminalnog majstora i vođe terorističke akcije Milana Radoičića. U međuvremenu, danas je potvrđeno da je jedan od ubijenih, koji je također sudjelovao u tom činu, Bojan Mijailović, tjelesni čuvar šefa srbijanske BIA-e Aleksandra Vulina tijekom njegova posjeta Republici Kosovo 2013. – kazao je ministar Sveçla ističući kako je to dokaz da je Srbija kao država u potpunosti uključena u ovaj napad na Kosovo.

– Postoji formalna i strukturalna veza s umiješanošću Aleksandra Vučića u napad u Banjskoj i Zvečanu 24. rujna: Milana Radoičića, potpredsjednika Srpske liste, Aleksandra Vulina, načelnika BIA-e, i njegova tjelesnog čuvara Bojana Mijailovića. I Radoičić i Mijailović su na američkoj i britanskoj crnoj listi. Obojica su bliski suradnici predsjednika Srbije – kazao je ministar Xhelal Sveçla napominjući da su činjenice dokaz da se namjere Srbije prema Kosovu nisu promijenile od vremena Slobodana Miloševića.

Isto tako, kosovski premijer Albin Kurti otkrio je detalje sa sastanka 2. svibnja u Bruxellesu koji je imao s predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem i izrazio je zabrinutost Vučićevom opsesijom, prema Kurtijevim riječima, legendarnim osnivačem i zapovjednikom Oslobodilačke vojske Kosova (UÇK) Ademom Jasharijem, kojega je Kosovo proglasilo narodnim herojem. Kurti je u članku na Facebooku napisao da mu je Vučić rekao da će Milan Radoičić "postati Adem Jashari za Srbe". Kosovski premijer istaknuo je da je Vučić 24. rujna želio pretvoriti manastir Banjska, u koji su se smjestili napadači na kosovske policajce, u "Kulu mladih" za kosovske Srbe.

"Vučić je opsjednut vrhovnim zapovjednikom UÇK Ademom Jasharijem, kojeg su početkom ožujka 1998. srpske snage sigurnosti uz pomoć srbijanske vojske ubile u njegovoj kući u Prekazu, u Drenici, zajedno s 56 članova njegove obitelji, među njima 18 žena i desetero djece. Htio je Vučić 24. rujna od pravoslavnog manastira Banjska napraviti 'kulu Jašaraj' za Srbe na Kosovu! Na sastanku 2. svibnja u Bruxellesu rekao nam je da će Milan Radoičić postati Adem Jashari među Srbima. Ali, budući da je diktator, on ne razumije povijest: epovi i oslobođenje nisu izmišljeni ni kopirani", napisao je Kurti smatrajući kako je Srbima na Kosovu potrebno oslobađanje od terorističkih mjera Srbije.

"Kosovo je demokratska i prozapadna država: tko se integrira, živi bolje. Srbima na Kosovu ne treba oslobađanje od Republike Kosova, već od terorističkih mjera Srbije", napisao je Kurti.

POVEZANI ČLANCI:

Liječi se u Beogradu

Kontroverzni biznismen i potpredsjednik Srpske liste Milan Radoičić našao se u centru nemira na Kosovu. Ministar unutarnjih poslova Kosova Xhelal Sveçla tvrdi da je upravo Radoičić bio sudionik oružanih sukoba i vođa napada na kosovsku policiju u nedjelju u Banjskoj.

– Radoičić je bio vođa ove terorističke skupine i odgovoran za napad u kojem je ubijen policajac Afrim Bunjaku. To je još jedan dokaz njegove terorističke aktivnosti protiv Republike Kosova. Potpredsjednik Srpske liste bio je vođa terorističkog napada i terorističke skupine – kazao je ministar Sveçla.

Milan Radoičić biznismen je s Kosova koji se dovodi u vezu s brojnim malverzacijama, i to preko više tvrtki čiji je vlasnik. Već je dugo poznat pravosudnim organima. Prije je bio suočen s optužbama da je povezan s ubojstvom kosovskog političara Olivera Ivanovića, zbog čega je bio izdan nalog za njegovo uhićenje. Međutim, u ožujku 2021. taj je nalog povučen bez službenog objašnjenja.

Kosovski mediji navode da je Radoičić ranjen u napadu na kosovske policajce i da se liječi u vojnoj bolnici u Beogradu.

VIDEO: Eskalacija na sjeveru Kosova, čuje se pucnjava

Komentara 29

PD
plavi-devet
23:15 27.09.2023.

To ce na kraju zavrsiti tako da ce tih 50k Srba na Kosovu morati otici i to je kraj price. Kosovski Albanci vise nikada nece zivjeti pod vlascu Srbije i to je tako vec 24 godine i bit ce zauvijek. A sprcad neka kmeci koliko god hoce.

DU
Deleted user
04:41 28.09.2023.

Što čudno vučić je neosuđeni ratni zločinac iz Gline da je završio u hrvatskom zatvoru nebi ovo danas bilo na Kosovu.

FR
Franjo2023
00:53 28.09.2023.

Prvo nebi bilo rata jer je Amerika odgovorna za sve ratove poslije 45te. Zatim Kina ima najjacu ekonomiju svijeta i namjerava unaprijediti cijeli svijet za razliku od zapada koji je eksploatirao cijeli svijet. Ima jos ali mi se neda kucat.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije