Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 119
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
NOĆNO ORANJE

Prisilni zimski godišnji seljacima se obio o glavu

'18.04.2013., Varazdin - Zbog dugotrajnog snijega i poplava da bi stigli rokove sjetve poljoprivrednici su primoreni zemlju obradjivati i nocu. Zdravko Cafuk priprema oko 24 hektara zemlje za sjetvu.
Foto: 'Marko Jurinec/PIXSELL'
1/3
19.04.2013.
u 17:27

Mnogi kažu da samo čekamo poticaje. To nije točno, jer proizvodnja hrane nigdje u EU nije tako ustrojena, radi se o proizvodniji pod otvorenim nebom - rekao je je Zdravko Cafuk

- Činjenica je da smo imali produženi godišnji i da smo uživali kao nitko drugi u državi. To nitko nije želio i nikom nakon Nove godine nije palo na pamet da će se dogoditi ovako nepovoljno vrijeme za proljetnu sjetvu. To ne pamte ni najstariji žitelji Varaždinske županije. Većina polja bila je pod vodom. Mnogi koji su sijali prošle jeseni, sada zaoravaju. Sve je propalo. To je žalosno. A još je žalosnije da nitko ne vidi seljačku muku - kažu nam seljaci s područja Općine Vidovec i Petrijanec na čijem se području proljetno oranje ovih dana odvija u tri smjene.

Otvoreno nebo

- Oremo i noću! Kaj je to čudno!? Radimo kao i svi drugi i u ovoj državi. Tražim svoj kruh kao i svih drugi. Nažalost, to često nije tako lako. Proizvoditi pod otvorenim nebom nije nimalo lako. Kad sezone krene nas nema doma. Naš život se seli na polje. Živimo kao što se nekad živjelo. Cijeli dan i dobar dio noći smo na polju, a sve ostalo su prazne priče - rekao je Zdravko Cafuk, poljoprivrednik iz Domitrovca kojeg smo zatekli u noćnom oranju.

On je tek jedan u nizu poljoprivrednih proizvođača s varaždinskog područja koji ovih dana rade u tri smjene.

- Što se čudite! Zima je učinila svoje, proljeće nas je dotuklo. Kasnimo mjesec dana s radovima i već nas pomalo hvata panika. Teško da ćemo stići bilo kakav razuman rok s proizvodima koje godinama sadimo - rekao nam je jedan od proizvođača član PZ Varaždinsko povrće.

- To što mi sada proživljavamo malo tko razumije. O poljoprivrednim proizvođačima se priča da samo uzimaju od države poticaje i potpore. Nažalost nije. Nitko ne ovisi o vanjskim faktorima proizvodnje kao poljoprivrednici. Njima je sve na nebu i na zemlji. Treba pogoditi suglasje. To nije lako. Struka kaže svoje i to poštujemo iznad svega. Ali, tko može predvidjeti kad je pravo vrijem za sjetvu kad se već drugi dan temperatura promijeni i sve uništi. Seljak je osuđen na čekanje pa što bude - rekao je Zdravko Cafuk.

Seljaci u zadnje vrijeme sve otvorenije kažu bi sve vremenske nepogode bilo lakše preživjeti kad bi imali uređeno zemljište.

Puno parcela

- Žalosno je da većina ozbiljnih proizvođača proizvodi na pedeset i više parcela. Više potrošimo na gorivo, transport strojeva i broj radnih sati, nego na stvarni rad. To je neizdrživo i to treba mijenjati. Raditi u tri smjene na polju to nije normalno - rekao je Zdravko Cafuk kojeg smo iza ponoći našli na njivi nedaleko od rada Varžadina.

- Ja sam svoje brazde izorao, ali nije mi teško ni nakon šezdeste u kasne sate na njivu. Sretan sam! Mladi kroz dan odrade sve poslove, a moje je da pomognem. Ionako ne mogu spavati - rekao je Cafuk.

U noćnom obilasku njiva naišli smo na još desetine drugih koji marljivo u kasne noćne sate oru.

- Velike lance, ali ni manje trgovine ne zanima to što ove godine nismo imali nikakvu mogućnost proizvodnje povrća. Oni žele poštivanje rokova i kvalitete, a mi to ove godine teško možemo stići. Trebamo pomoć - poručuju seljaci iz Vraždinske županije.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije