Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Burna noć u Kairu

Prisegnuo A. Mansour, uhićen vrhovni vođa Muslimanske braće

Egipatski vojni zrakoplovi (1)
Reuters/PIXSELL
Autori: irk/VLM, ldp
04.07.2013.
u 08:41

Vrhovni vođa Muslimanske braće Muhamed Badie uhićen je u Marsi Matrouhu, mediteranskom gradu zaopadno od Kaira

Nakon što je vojska svrgnula egipatskog predsjednika Muhameda Mursija, na njegovo mjesto privremeno je došao predsjednik Ustavnog suda Adli Mansur, koji je danas prisegnuo na tu dužnost, a zemlju će voditi do novih izbora. Egipatskim nebom preletjeli su vojni zrakoplovi nakon prisege novog vođe.

Vojska je uhitila i vrhovnog vođu Muslimanske braće Muhameda Badiea, potvrdili su dužnosnici egipatskih sigurnosnih službi, javljaju svjetski mediji. Badie je uhićen u Marsi Matrouhu, mediteranskom gradu zapadno od Kaira u srijedu te je vojnim helikopterom prevezen u Kairo. 

Protekla noć je bila burna, sukobili su se Mursijevi protivnici i pristalice, a najmanje 14 osoba poginulo je. 

Istodobno, UN, EU i SAD pozvale su Egipćane na smirivanje situacije, suzdržanost od nasilja i što brže vraćanje Egipta demokratskim principima.

Načelnik generalštaba oružanih snaga Abdel Fatah al-Sisi obratio se narodu rekavši da je Mursiju oduzeta vlast i da će ga privremeno na funkciji šefa države zamijeniti predsjednik ustavnog suda Adli Mansur.

Glasnogovornik Muslimanske braće, čiji je Mursi lider, priopćio je da vojne vlasti drže svrgnutog predsjednika, ali ne zna gdje. Neimenovani sigurnosni dužnosnik rekao je da  se Mursi nalazi u zgradi vojne obavještajne službe, javlja Reuters, dok CNN navodi da se Mursi nalazi u kućnom pritvoru.

Tanjug prenosi da su egipatske snage sigurnosti uhitile predsjednika "Slobode i pravde" (FJP), političkog krila masovne islamističke organizacije Muslimansko bratstvo i još jednog od vođa tog tradicionalnog fundamentalističkog pokreta.

Mursi je nakon vojnog priopćenja na svom profilu na Twitteru svrgavanje nazvao "pravim prevratom" i pozvao građane da ne pristanu na njega.

Američki predsjednik Barack Obama pozvao je egipatsku vojsku da bez odlaganja vrati vlast demokratskoj civilnoj vladi, ali akciju koja je jučer provedena u Egiptu nije ocijenio kao vojni puč, prenose agencije.

>>Vojska svrgnula Mursija i odmah će ustoličiti novog vođu Egipta

 

 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije