Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 193
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
78 dana nakon izbora

Prisegnula nova austrijska vlada

Foto-servis Saveznog kancelarstva
Foto: Foto-servis Saveznog kancelarstva
16.12.2013.
u 14:49

Austrijski predsjednik zaželio je novoj vladi puno uspjeha u radu, istaknuvši kako mu se obzirom na izborni rezultat nova koalicijska vlada čini „logična i pravilna“

Polaganjem prisege pred austrijskim predsjednikom Heinzom Fischerom u bečkom Hofburgu u ponedjeljak prijepodne dužnost je preuzela nova austrijska koalicijska vlada sastavljena od Socijaldemokratske stranke (SPÖ) na čelu sa saveznim kancelarom Wernerom Faymannom i Narodne stranke (ÖVP).
Svečanim ustoličenjem 78 dana nakon parlamentarnih izbora održanih 29. rujna ove godine, službeno je počeo Faymannov drugi petogodišnji mandat saveznog kancelara.

Austrijski predsjednik zaželio je novoj vladi puno uspjeha u radu, istaknuvši kako mu se obzirom na izborni rezultat nova koalicijska vlada čini „logična i pravilna“.

– Pregledao sam vladin program i u njemu pronašao čitav niz vrijednih i važnih ciljeva koje si je postavila – ustvrdio je Fischer napomenuvši kako i pohvale i kritike treba vrlo ozbiljno shvatiti.

U novo-staroj austrijskoj vladi 14 je ministara, uključujući saveznog kancelara i dva državna tajnika. Svaki od koalicijskih partnera ima po sedam ministarskih mjesta i po jednog državnog tajnika, što znači da u odnosu na bivšu vladu ima dva državna tajnika manje. Novi potkancelar i ministar financija je čelnik Narodne stranke Michael Spindelegger, koji je do sada obnašao dužnost potkancelara i ministra europskih i međunarodnih poslova.

Unatoč tome što je novoizabrani ministar europskih i međunarodnih poslova, 27-godišnji Sebastian Kurz najmlađi ministar u poslijeratnoj povijesti Austrije i Europe, prosječna starost novo-stare austrijske „crveno-crne“ koalicije je 48,7 godina što znači da je dvije godina starija od prethodne (46,8).
Nakon prisege Faymann je održao svoju prvu sjednicu Ministarskog vijeća. U utorak bi novu vladu trebalo potvrditi i Nacionalno vijeće austrijskog parlamenta.
Dok je u Hofburgu trajala svečanost prisege, pred bečkom se palačom okupilo više stotina studenata i mladeži te drugih nezadovoljnika među kojima su bili i protivnici globalizacije iz skupine „Attac“ koji su bučno prosvjedovali protiv pripajanja dosad samostalnog austrijskog Ministarstva znanosti i istraživanja Ministarstvu gospodarstva te drugih mjera iz koalicijskog programa.

Austrijski kancelar Faymann i njegov zamjenik Spindelegger najavili su vladinu imidž-turneju u devet austrijskih pokrajina, gdje će stanovništvu objasniti pojedinosti mjera štednje iz novog koalicijskog programa od 2013. do 2018. godine. U 68-godišnjoj poslijeratnoj povijesti Austrije socijaldemokrati i narodnjaci su, uz kraće prekide, čak 40 godina bili partneri u vladajućoj koaliciji.

>> Fischer: Postignut koalicijski sporazum rezultat je stvarno teškog posla

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije