Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 100
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
i ne misle stati!

Prirodna dobra Hrvatske štitit će sa 410 milijuna kuna!

mihael zmajlovic,erdut
''
27.08.2013.
u 13:16

S ulaganjima u zaštićena područja ne mislimo stati, naprotiv, kazao je danas ministar Mihael Zmajlović na otvorenju Edukativne staze u Erdutu.

 – Po očuvanoj prirodi Hrvatska je jedna od najbogatijih država u Europskoj uniji i imamo potpuno pravo na to biti ponosni. Upravo zato imamo obavezu i veliku odgovornost predati očuvanu prirodu budućim generacijama, ali i staviti taj resurs u funkciju održivog razvoja, prijateljskog prema prirodi, a u službi čovjeka. Da bismo to proveli, nužna su i ulaganja, koliko god je to u ova krizna vremena teško osigurati. Danas smo ovdje zbog jednog od 17 projekata u koje je u zadnjih godinu i pol uloženo 35 milijuna kuna. S ulaganjima u zaštićena područja ne mislimo stati, naprotiv – kazao je danas ministar Mihael Zmajlović na otvorenju Edukativne staze u Erdutu.

Ukupno 15 projekata

Zmajlović je potvrdio da će se projekti zaštite prirode koje planira provesti Ministarstvo zaštite okoliša i prirode financirati iz strukturnih fondova te da je njihova vrijednost procijenjena na 410 milijuna kuna. 

– Prva četiri, vrijedna 128 milijuna kuna, prijavit ćemo već početkom 2014. A u visokoj fazi spremnosti za prijavu je ukupno petnaestak projekata vrijednih 350 milijuna kuna – izjavio je ministar u Erdutu.

Projekt integracije u EU Natura

Radovi na izgradnji poučne staze Značajnog krajobraza Erdut vrijedni su gotovo milijun kuna. Financirani su iz proračuna Ministarstva zaštite okoliša i prirode putem Projekta integracije u EU Natura 2000 (NIP). Projektom je obuhvaćena izgradnja i uređenje dva kilometra poučne staze, postavljene su informativne table, izgrađena su dva odmorišta te vidikovac smješten neposredno uz Erdutsku kulu s kojeg se pruža jedinstveni pogled na Dunav i granicu sa susjednom Srbijom. Područje unutar kojeg se nalazi poučna staza je u kategoriji zaštite značajnog krajobraza, a nalazi se unutar granica Prekograničnog rezervata biosfere Mura – Drava – Dunav. 

Ulaganja Ministarstva zaštite okoliša i prirode u posjetiteljsku infrastrukturu zaštićenih područja putem Projekta integracije u EU Natura 2000, u 2012. i 2013. godini iznose ukupno 35,2 milijuna kuna. Od toga je dosad dovršeno osam projekata vrijednih 17,3 milijuna kuna, a osam ih je upravo u tijeku, vrijednih još 13,9 milijuna kuna. Do kraja godine planira se započeti s radovima vrijednim 4 milijuna kuna.

>>Dodatni novčani poticaji seljacima za čuvanje okoliša

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije