Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 172
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
odvjetnik miljević najavio

Za slobodu Slobodana Ljubičića ponudit će 2,4 milijuna kuna

ljubičić
Foto: Zeljko Lukunic/PIXSELL
1/2
22.10.2014.
u 18:01

Pripuz je kao jamstvo ponudio 7,7 milijuna kuna, a Laco i Markus svaki po 100.000 kuna

Od dvanaestorice okrivljenika kojima je sudac istrage odredio istražni zatvor, za njih trojicu – Petra Pripuza, Miru Lacu i Ivana Markusa – prihvaćena je jamčevina. Konkretno, to znači da će se, postane li odluka pravomoćna, braniti sa slobode, nakon što uplate jamstvo. U Pripuzovu slučaju riječ je o 7,7 milijuna kuna, dok je kod Lace i Markusa riječ o iznosima od po 100.000 kuna. Pripuzu i Markusu istražni zatvor određen je zbog mogućeg utjecaja na svjedoke, a Laci i zbog opasnosti od ponavljanja djela.

Prema riječima Veljka Miljevića, odvjetnika Slobodana Ljubičića, planiraju ponuditi jamčevinu od 2,4 milijuna kuna.

Jamčevina je inače relativna novost u našoj sudskoj praksi i primjenjuje se već nekoliko godina, a kao jamstvo za izlazak na slobodu može se ponuditi novac, nekretnina, umjetnine... Jamčevina se određuje sukladno imovinskim prilikama osumnjičenika.

Kada se kao jamstvo ponudi novac, onda se taj novac uplaćuje na poseban žiroračun suda i na tom računu ostaje do okončanja postupka. U slučaju da se kao jamstvo nude nekretnine ili umjetnine, prije nego što se takvo jamstvo prihvati potrebno je napraviti procjenu vrijednosti, nakon čega se, u slučaju nekretnine, na nju upisuje hipoteka. Osumnjičeni koji bi odlučio pobjeći u vrijeme dok je na slobodi pod jamstvom automatski bi ostao bez onog čime je jamčio. Dosad su jamstvo za obranu sa slobode uplaćivali brojni osumnjičenici, a svote su se kretale od nekoliko desetaka tisuća kuna pa sve do 20 milijuna kuna.

>> Bandić će radije ostati u pritvoru, nego se odreći mjesta gradonačelnika

>> Cijeli slučaj pratite na specijalu Uhićen Milan Bandić

>> Pripuz kupio zemljište za 1,2 milijuna kuna pa ga Gradu Sisku prodao za 7,6 mil.

Komentara 39

Avatar Hazl113
Hazl113
22:12 22.10.2014.

Molim da novinari doznaju od kuda tim ljudima toliko love da bez problema plate jamčevinu od 2, 3, 5, 7 miliona kuna.

DU
Deleted user
22:11 22.10.2014.

nadam se da će se na ovakve ponuđene jamčevine uključiti i porezna uprava utvrđivanjem porijekla imovine. pa nije riječ o 10 000 kn (većini građana je i ta cifra naučna fantastika) nego o milijunima (kod Pripuza milja eura?!)... Utvrditi porijekloo imovine, a onda eventualno odobriti jamčevinu-tako bi se nekako trebalo raditi u pravnoj državi.. to me podsjeća na onog kamatara kojeg je neki jadnik upucao u nogu neki dan u kvartu-dakle, zna se da je rom iz dubrave, kamatar je između ostalog prvi u zemlji vozio jaguar coupe XK8 (tada vrijedan oko milju kuna), a institucije se ne zapitaju odakle?!?

TR
trunjo
20:44 22.10.2014.

ma otkud im??? plaća prosječna 15000kn x 12 mjeseci=180000kn x 20 godina =3,6mil.kuna....Napominjem ni da su jeli ni da su pili ni ljetovanja ni kina ni išta....A sigurno nisu imali takvu plaću čim su se zaposlili...A svi imaju nekretnine od 5-10.mil.kuna???Alo porezna što se radi?????????

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije