Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Danas u Večernjem

Pripremite se: Stižu umjetna inteligencija, redefinicija novca...

30.12.2017.
u 00:07

Danas svjedočimo i sve većim očekivanjima od sveučilišta i znanstvenih instituta da zanimljiva otkrića najprije zaštite kao intelektualno vlasništvo i zatim pokušaju na njemu utemeljiti tzv. spin-out kompanije, a tek onda objave otkriće.

Napredak znanosti trenutačno je toliko brz, i zahvaća tako brojna područja ljudske djelatnosti, da krajem svake godine postaje sve teže napisati sažet pregled prodora koje treba očekivati u idućim godinama. Pisanje pregleda dodatno je otežano jer se velik napredak u primijenjenim oblicima znanosti, s konkretnim utjecajem na naše živote, sve više događa iza zaključanih vrata kompanija koje su utemeljene na razvoju novih tehnologija. Takve kompanije mnoga svoja otkrića drže u tajnosti sve do izlaska novog i inovativnog proizvoda na tržište.

Danas svjedočimo i sve većim očekivanjima od sveučilišta i znanstvenih instituta da zanimljiva otkrića najprije zaštite kao intelektualno vlasništvo i zatim pokušaju na njemu utemeljiti tzv. spin-out kompanije, a tek onda objave otkriće. Zbog navedenih razloga, sve je teže sa sigurnošću znati gdje je danas točno granica ljudskoga znanja. Uz taj nužni oprez, ipak se može utvrditi kako postoji nekoliko područja znanosti koja se trenutačno razvijaju tolikom brzinom, a njihova su primjena i utjecaj na društvo toliko očiti da se s velikom sigurnošću može predvidjeti njihov snažan razvoj i tijekom idućih nekoliko godina.

Cijeli članak pročitajte u Večernjem listu od subote ili prelistajte e-izdanje!

U Večernjem pročitajte i ove teme: 

Ivica Đikić: Mnoga naša pametna djeca nemaju šansu pokazati i razviti svoje talente 

Božo Petrov: Ne ugrožava nas  Živi zid, svaka je opcija bolja od komunističkog HDZ-a i SDP-a

Alemko Gluhak: Pravilno je i dvjesta pa novčanicu ne treba mijenjati 

Godina blockbustera: Vraćaju se Jurski svijet, Tomb Raider i Aquaman

Ribari: Nije ugodno ribariti okružen policijskim brodovima

DANAS: Večernji list + Strip revija za 13 kuna!

Ključne riječi

Komentara 20

DR
Draš
23:01 29.12.2017.

Nova uloga novca?Hahaha,koje budale.

DU
Deleted user
02:13 30.12.2017.

Vlatka i Dikan opet ratuju, a Lidijina guza izazvala rasprave..je li mislite..na ovu hr inteligenciju i redifiniciju novca...e onda vam svaka cast.

DR
Draš
23:06 29.12.2017.

I umjetna inteligencija ne postoji,ovo šta se prodaje pod time je samo simulacija inteligencije.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije