Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 0
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
održava se u svibnju

Priprema se manifestacija 'Rimski dani u Vinkovcima'

23.04.2013.
u 12:55

U ta dva svibanjska dana, kada se obilježava i Međunarodni dan muzeja, Vinkovčani moći pogledati kako i čime su se igrala rimska djeca, kako su bili odjeveni Cibalitanci, kakav su nakit nosili, što su jeli, poslušat će predavanja...

- Turistička zajednica grada Vinkovaca u suradnji sa Gradskim muzejom osmislila je manifestaciju kojom će građanima i posjetiteljima približiti rimsko razdoblje u kojemu su Vinkovci, tada Colonia Aurelia Cibalae, bili veoma značajno naselje. Ovom manifestacijom želimo prezentirati Vinkovce kao grad bogate povijesne baštine i arheoloških nalaza i ujedno osvijestiti lokalno stanovništvo, ali i upoznati širu javnost o važnosti rimskih Cibala te utjecaja rimske kulture na današnju kulturu. Manifestacija \"Rimski dani u Vinkovcima\" će se po prvi put održati 17. i 18. svibnja, a svake godine je druga središnja tema. Ove je ulazak Hrvatske u EU pa ćemo istaknuti paralelu ulaska tadašnjih zemalja u rismko carstvo i današnju EU - rekla je Martina Matković, ravnateljica TZG Vinkovci na današnjoj tiskovnoj konferenciji na kojoj je predstavljena nova manifestacija koja će istaknuti povijesno bogatstvo Vinkovaca, najstarijeg grada u Europi starog 8 000 godina. Ravnateljica dodaje kako će u ta dva svibanjska dana, kada se obilježava i Međunarodni dan muzeja, Vinkovčani moći pogledati kako i čime su se igrala rimska djeca, kako su bili odjeveni Cibalitanci, kakav su nakit nosili, što su jeli, poslušat će predavanja i pogledati žonglere s vatrom i gladijatore iz Mađarske, a gradom će prošetati i sam car Valentinijan I, jedan od dvojice rimskih careva rođenih u Cibalama.

- Želimo oživjeti rimsku kulturu i potaknuti domaće obrtnike da izrađuju replike predmeta iz rimskog razdoblja, hranu prema rimskim receptima i to ponuditi n sajmu. Voljeli bi animirati srednjoškolce neka izrađuju odjeću, suvenire i hranu kakova je bila u Cibalama. Na predavanju \"Važno je biti Rimljanin\" slušatelji će doznati zašto je bilo važno biti dio rimskog carstva kao danas biti dio EU - rekao je Hrvoje Vulić, arheolog vinkovačkog muzeja.

>> Tomislavu Bogoviću Grand prix Salona fotografije u Vinkovcima

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije