Naslovnica Vijesti Hrvatska

Priprema se manifestacija 'Rimski dani u Vinkovcima'

U ta dva svibanjska dana, kada se obilježava i Međunarodni dan muzeja, Vinkovčani moći pogledati kako i čime su se igrala rimska djeca, kako su bili odjeveni Cibalitanci, kakav su nakit nosili, što su jeli, poslušat će predavanja...
23. travnja 2013. u 12:55 0 komentara 1 prikaza

- Turistička zajednica grada Vinkovaca u suradnji sa Gradskim muzejom osmislila je manifestaciju kojom će građanima i posjetiteljima približiti rimsko razdoblje u kojemu su Vinkovci, tada Colonia Aurelia Cibalae, bili veoma značajno naselje. Ovom manifestacijom želimo prezentirati Vinkovce kao grad bogate povijesne baštine i arheoloških nalaza i ujedno osvijestiti lokalno stanovništvo, ali i upoznati širu javnost o važnosti rimskih Cibala te utjecaja rimske kulture na današnju kulturu. Manifestacija \"Rimski dani u Vinkovcima\" će se po prvi put održati 17. i 18. svibnja, a svake godine je druga središnja tema. Ove je ulazak Hrvatske u EU pa ćemo istaknuti paralelu ulaska tadašnjih zemalja u rismko carstvo i današnju EU - rekla je Martina Matković, ravnateljica TZG Vinkovci na današnjoj tiskovnoj konferenciji na kojoj je predstavljena nova manifestacija koja će istaknuti povijesno bogatstvo Vinkovaca, najstarijeg grada u Europi starog 8 000 godina. Ravnateljica dodaje kako će u ta dva svibanjska dana, kada se obilježava i Međunarodni dan muzeja, Vinkovčani moći pogledati kako i čime su se igrala rimska djeca, kako su bili odjeveni Cibalitanci, kakav su nakit nosili, što su jeli, poslušat će predavanja i pogledati žonglere s vatrom i gladijatore iz Mađarske, a gradom će prošetati i sam car Valentinijan I, jedan od dvojice rimskih careva rođenih u Cibalama.

- Želimo oživjeti rimsku kulturu i potaknuti domaće obrtnike da izrađuju replike predmeta iz rimskog razdoblja, hranu prema rimskim receptima i to ponuditi n sajmu. Voljeli bi animirati srednjoškolce neka izrađuju odjeću, suvenire i hranu kakova je bila u Cibalama. Na predavanju \"Važno je biti Rimljanin\" slušatelji će doznati zašto je bilo važno biti dio rimskog carstva kao danas biti dio EU - rekao je Hrvoje Vulić, arheolog vinkovačkog muzeja.

>> Tomislavu Bogoviću Grand prix Salona fotografije u Vinkovcima

Elipso

Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.