Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 128
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Prijeti opasnost?

U Vatikanu zabrinuti: Priprema li mafija atentat na papu Franju?

papa
Foto: Reuters/PIXSELL
14.11.2013.
u 20:30

Organizirani kriminal, odnosno razne mafije, mogle bi biti opasne, ali pitanje je jesu li u mogućnosti učiniti nešto protiv pape Franje.

Život pape Franje ugrožen je jer ga želi napasti mafijaška organizacija ‘Ndrangheta, piše na svojoj web stranici britanski list The Independent pozivajući se na pisanje talijanskog lista Fatto Quotidiano.

Naslov u britanskom listu glasi: “Papa Franjo: život mu je u opasnosti od ‘Ndranghete, upozorava protumafijaški sudac” (“Pope Francis: His life is in danger from ‘Ndrangheta, warns anti-mafia judge”).

Želi provesti čišćenje

U talijanskom glasilu koje je objavilo razgovor s Nicolom Gratterijem, tužiteljem grada na jugu Italije Reggio Calabrije, pa se pretpostavlja da su ispravno prenijeli njegove riječi, naslov je: “Gratteri: Papa Franjo želi provesti čišćenje. Kada bi mu bossovi (mafijaški šefovi, nap. a.) mogli podmetnuti nogu...” (“Gratteri: ‘Papa Francesco punta a fare pulizia. Se i boss potessero fargli lo sgambetto...’”.

Novinarka lista Fatto Quotidiano, Beatrice Borromeo, nakon predstavljanja knjige “Presveta vodica” (Acqua Santissima, izdavač Mondadori) koju je Nicola Gratteri napisao s povjesničarom Antoniom Nicasom, a govori o isprepletenim poslovima crkvenjaka i mafijaša, razgovarala je s tužiteljem, koji je dolaskom pape Franje optimističan glede razbijanja te crkveno-mafijaške povezanosti.

“Ovaj je papa na pravom putu. Odmah je lansirao važne znakove: nosi željezni križ, vesla protiv luksuza. Dosljedan je i vjerodostojan. Želi provesti čišćenje”, kaže Nicola Gratteri.

Na pitanje je li mafija zbog toga zabrinuta, odgovara: “Ona financijska jest, i te kako. Tko se do sada hranio vlašću i bogatstvom koje dolazi izravno iz Crkve, sada je nervozan, uznemiren. Papa Bergoglio uklanja centre ekonomske moći u Vatikanu. Kada bi mu mafijaški kumovi mogli podmetnuti, nogu ne bi oklijevali.”

Je li papa u opasnosti?, pitala je novinarka.

“Ne znam je li mu organizirani kriminal može što učiniti, ali kriminalci zasigurno razmišljaju o tome. Mogli bi biti opasni”, odgovorio je zamjenik javnog tužitelja Reggio Calabrije, Gratteri.

Dakle, organizirani kriminal odnosno razne mafije mogle bi biti opasne, ali pitanje je mogu li učiniti nešto protiv pape Franje.

Gratteri, odgovarajući na pitanja, iznosi mogućnosti, koje su još daleko od zaključka da mafija priprema atentat na papu Franju.

Rizik na svakom koraku

Sve su to pretpostavke, u kondicionalu, bez konkretnih dokaza. Činjenica je da se mnogima, ne samo onima koji su nepošteno zarađivali naslanjajući se na Crkvu, postupci pape Franje ne sviđaju. Dakle, papi je život ugrožen na gotovo svakom koraku?

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije